Web Analytics

Fonduri pentru restaurare la Sarmizegetuza Regia

de | 15.06.2020 08:44 | Actualitate, Bani europeni

Două milioane de euro primește Consiliul Județean Hunedoara, din granturi norvegiene, nerambursabile, pentru un proiect ce vizează primele acțiuni de restaurare în fosta capitală a Daciei.  Vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Sorin Vasilescu, spune că proiectul acceptat la finanțare de Norvegia a fost scris în partea a doua a anului 2019, de către un colectiv din cadrul consiliului județean, sprijinit de către Călin Neamțu, de la Universitatea Tehnică din Cluj, arheologi și de Institutul Național al Patrimoniului

Partener în proiect, o fundație susținută de Prințul de Wales

Pentru a obține granturile norvegiene, CJ Hunedoara a avut nevoie de doi parteneri pentru proiectul de restaurare de la Sarmizegetusa Regia.

”Avem un partener din Norvegia, din Molde și un partener din România, Fundația Mihai Eminescu Trust, cea care a restaurat biserica fortificată de la Viscri și care este în parteneriat cu Alteţa Sa Regală, Prinţul de Wales”, a declarat Sorin Vasilescu, vicepreședinte CJ Hunedoara.

Potrivit acestuia, proiectul este foarte important pentru monumentul UNESCO din Munții Orăștiei.

”Va fi prima investiție majoră care se  va face la Sarmizegetusa Regia în ultimii 30 de ani. Sunt multe elemente de noutate, printre care aș menționa hologramele 3D prin care turistul va vedea construcția zidului în cele două faze ale sale, atât în faza dacică cât și în faza romană”, explică Vasilescu.

Proiectul este în valoare de 3 milioane de euro, din care 2 milioane de euro sunt granturi de la finanțatorul norvegian, restul sumei urmând a fi pusă la dispoziție de forul județean. Urmează semnarea contractului de finanțare, după care procedurile de achiziție.

Citește mai departe pe gddhd.ro, parte a rețelei de știri locale Presshub

 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii