Web Analytics
scris joi, 27.10.2022

Focul lui Sumedru a adunat la Stâlpeni peste 4.000 de persoane

Tradițiile și obiceiurile populare românești se păstrează în localitatea argeșeană Stâlpeni. Este vorba despre sărbătoarea Sfântului Dumitru, la care în noaptea de 25 spre 26 octombrie, în fiecare an, au loc focurile dedicate lui Sumedru. Primăria Stâlpeni a dorit să sărbătorească în acest an acest vechi obicei cu toată comunitatea, în parteneriat cu Consiliul Local Stâlpeni și Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, în zona Târgului Săptămânal din localitate. Activitățile s-au desfășurat începând cu ora 19:00, când copiii din Ansamblul Pițigaia au aprins focul cu torțe, strigând ”Hai la focul lui Sumedru!”.

Focul lui Sumedru a adunat la Stâlpeni peste 4.000 de persoane

Programul artistic a fost susținut de Orchestra ”Doina Argeșului” alături de cântăreții de muzică populară: Cătălina Ilie, Adelina Zamfir, Mihaela Chirițescu, Daniela Bărbuceanu, Creola Stanciu, Georgiana Gavrilă, Alexandra Neagoe, George Mărgineanu, Andreea Georgescu, Cristina Voicu, Alexandra Tăbuș, Nae Dulescu, Diana Lică și Cornel Țițirigă.

Citește și Continuă în Argeș transportul de material lemnos fără proveniență legală

Cei prezenți la acest prim eveniment local de asemenea anvergură de după pandemie s-au bucurat de produsele oferite de Primărie și de comercianți: sarmale, fasole cu ciolan, mici, bere, miel la proțap și gogoși. A fost un prilej și pentru micii comercianți din zonă să își expună marfa, de la bijuterii, la carne de porc de mangaliță, kurtocs kallacs sau clătite cu diferite arome.

”A fost o sărbătoare foarte frumoasă în localitatea noastră. S-au servit ciolan cu fasole, sarmale, berbecuț la proțap, iar prezența a fost una pe măsură, cred că au fost prezenți la eveniment peste 3.000-4.000 de persoane. Organizatori au fost Primăria și Consiliul Local Stâlpeni, Consiliul Județean Argeș și Școala Populară de Arte și Meserii din Pitești. Printre oficialități la această sărbătoare au fost prezenți colegi primari din localitățile învecinate și nu numai, cărora pe această cale țin să le mulțumesc”, a spus primarul comunei Stâlpeni, Gabriel Șerbănoiu.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *