Web Analytics

Focar nou de Pestă Porcină în Argeș

de | 22.01.2020 16:26 | Actualitate

A fost confirmată apariția unui nou focar de pestă porcină în Argeș, la un porc domestic dintr-o exploatație nonprofesională din satul Voroveni, comuna Davidești. Anunțul a fost făcut, astăzi, de DSVSA Argeș, iar virusul a fost confirmat marți, 21 ianuarie. Suspiciunea exista încă de luni, 20 ianuarie, așa cum a declarat, pentru Jurnalul de Argeș, directorul DSVSA Argeș, Daniel Lupu.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc, anunță Direcția Sanitară Veterinară Argeș. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase. În acest moment, în Argeș mai există focare de PPA la porcii mistreți din 6 fonduri de vânatoare și două focare la Slobozia, care nu pot fi închise întrucât există pestă porcină în imediata apropiere, în Răscăeți, județul Dâmbovița.

Pentru a vă proteja porcii de această boală, DSVSA Argeș recomandă să respectaţi următoarele sfaturi:

  • nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;

  • creşteţi porcii doar în spaţii îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;

  • nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;

  • nu scoateţi scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;

  • nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană?

      Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:

  • moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;
  • temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 ◦C) şi stare febrilă;
  • roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului;
  • lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers;
  • vărsături, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

Ce se face în cazul în care se suspectează că un porc este bolnav de pestă porcină africană?

  • anunţaţi imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, ori medicul veterinar oficial, ori Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ARGES la numărul de telefon 0248211199, fax. 0248212532, e-mail: office-arges@ansvsa.ro.

      Toate animalele suspecte trebuie ucise şi distruse, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.

De reţinut:

Este mai bine să raportaţi orice suspiciune de boală, chiar dacă ea nu se va confirma, decât să nu raportaţi deloc!

PESTA PORCINĂ  AFRICANĂ (PPA) – NU SE TRANSMITE LA OM !, comunică DSVSA Argeș. (Foto descriptiv)

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii