Web Analytics

Flavian Crăciun, printre cei mai buni din lume la tenis de câmp în scaun cu rotile

de | 8.12.2016 18:51 | Actualitate

# Un campion special, susţinut de oamenii de afaceri din Argeş

Flavian Crăciun este un model impresionant de depășire a condiției umane și a dificultăților. Un exemplu că în viață poți face orice dacă doreşti cu adevărat să îţi împlineşti visurile. Tânărul de 29 de ani este membru al echipei paralimpice a României la tenis de câmp, fiind ţintuit într-un scaun cu rotile din cauza unei greşeli medicale în timpul unei operaţii la coloană, pe când avea doar 19 ani. Paradoxal, după ce a fost imobilizat într-un scaun cu rotile, Flavian a început să practice sportul. În prezent, Flavian este singurul jucător român de tenis calificat la categoria Quad de către Federaţia Internaţională de Tenis şi ocupă locul 59 în lume în clasamentul ITF. Pentru Flavian Crăciun, originar din Teleorman, Piteştiul a devenit a doua sa casă, oamenii de afaceri argeşeni ajutându-l să-şi achiziţioneze un căruţ special de tenis, iar de aici până la tenisul de performanţă a mai fost doar un pas.

Primul român care a câştigat un turneu de tenis la Sirius Open, în Croaţia

„După operația nereuşită la coloană, am stat doi ani de zile închis în casă pentru că îmi era rușine să ies afară. Prin sport am reușit să mă integrez în societate. Tenisul m-a ajutat foarte mult. Mi-a creat dorința de a câștiga și de a prezenta țara cu mândrie la turneele internaționale”, ne mărturiseşte Flavian Crăciun. Venirea sa la Piteşti, în septembrie 2013, după ce prietena sa a fost mutată aici cu munca, a însemnat şi începutul turneelor internaţionale de tenis. Ambiţia sa ieşită din comun a fost observată de mai mulţi oameni de afaceri din Argeş care i-au dat lui Flavian posibilitatea să arate ce poate: „Îmi aduc aminte cât de greu a fost să fac primii pași spre performanță, iar cel mai important lucru pentru mine a fost achiziționarea acelui scaun rulant de tenis de care aveam mare nevoie și pentru care țin să-i mulțumesc dl Gabriel Moiceanu (n. red. director executiv ADI Servsal) pentru că m-a ajutat să-l achiziţionez”. Anul 2016 a însemnat pentru Flavian un an extraordinar, participând la 8 turnee internaţionale de tenis de câmp în scaun rulant, câştigând unul dintre ele, pe cel din Croaţia de la Sirius Open 2016, atât la simplu cât şi la dublu. Tot în acest an, Flavian Crăciun şi-a mai îndeplinit un vis, a fost legitimat la Clubul Sportiv al Armatei „Steaua Bucureşti”. Pentru 2017, Flavian își dorește accederea în primii 30 de jucători ai lumii la categoria Quad.

„Sfătuiesc persoanele cu dizabilităţi să nu fie complexate, să arate lumii că dizabilitatea nu este un obstacol în calea vieții”

Pe lângă activitatea sportivă, în anul 2014 a pus bazele Asociaţiei „Primii paşi spre performanţă”, asociaţie ce vine în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi: „Am pus bazele ei cu ajutorul Asociației Oamenilor de Afaceri, iar dl Dan Ionescu a fost omul care m-a ajutat foarte mult, a fost omul care «mi-a dat undița și am început să pescuiesc». De doi ani de zile am asociația, am pus-o în picioare cu antrenorul meu de tenis Nicolae Gabriel. Aș vrea să arăt cât de importante sunt persoanele cu dizabilități în societate, cât de importante sunt în Argeș. Dacă le dăm o mână de ajutor și îi scoatem un pic din casă pot face multe lucruri, doar că trebuie societatea să accepte acest lucru. Sfătuiesc aceste persoane să iasă din casă. Să practice sportul, să ducă o viață activă. Să nu fie complexate, să arate lumii că dizabilitatea nu este un obstacol în calea vieții”, mărturiseşte Flavian.

În august 2017 se va desfăşura în Argeş primul turneu internaţional de tenis de câmp în scaun rulant

Prin asociaţia sa, Flavian Crăciun a propus Federaţiei Române de Tenis, condusă de preşedintele George Cosac, organizarea unui turneu internaţional de tenis de câmp în scaun rulant. Aşa se face că în perioada 3-6 august se va desfăşura la Bascov, la Tenis Club As, turneul „BRD Argeş Open Wheelchair Tennis”. Va fi primul turneu internațional și primul eveniment sportiv din Argeş dedicat persoanelor cu dizabilități. Turneul de tenis de câmp în scaun rulant de la Bascov va fi de categoria ITF Futures Series cu premii în valoare de 2.500 de dolari, urmând să participe peste 40 de sportivi din 12 ţări.
Alex Vlaicu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii