Web Analytics
scris vineri, 02.08.2024

Fiscul nu va mai putea pune poprire pe venitul încasat lunar din salariu în contul bancar

Fiscul nu va mai putea pune poprire pe venitul încasat lunar din salariu în contul bancar. Va reţine sumele restante doar de la angajator. Se evită astfel situaţia din prezent, în care ANAF ia din venitul datornicilor mai mult decât o treime sau jumătate, cât este limita legală.

Fiscul nu va mai putea pune poprire pe venitul încasat lunar din salariu în contul bancar

Poprirea pusă de ANAF pe salarii şi pensii s-ar putea schimba. În prezent, un datornic poate avea popriri pe mai multe conturi bancare pentru aceeaşi sumă restantă. Fiscul îi ia, practic, din salariu, de două ori suma datorată – de la angajator, dar şi de la bancă. Odată ce măsura va fi adoptată de Guvern, ANAF va reţine banii doar dintr-o parte.

Avocaţii acuză că situaţia prezentă lasă loc de abuzuri. „În momentul de față suntem într-o procedură cel puțin abstractă. Începe o executare silită din partea unei bănci IFN recuperator de creanțe și ajungi să ai poprire și la contul bancar și la angajator și de acolo poprirea care ar trebui să fie 1/3 se dublează și până reușeșți să-ți deblochezi salariul prin multe adrese emise către executor sau angajator riști să fii într-o situație în care să nu mai ai ce să mănânci la finalul lunii pentru că îți ia angajatorul o treime, îți ia banca o treime și până se rezolva problema această banii sunt efectiv blocați”, spune Adrian Cuculis, avocat.

Citește și: Bărbatul care s-a răsturnat cu ATV-ul la Budeasa a murit. Avea ca pasageri un copil de 10 ani și o femeie

Măsura este mană cerească pentru cei cu datorii la stat. Veniturile din salarii şi pensii care intră lunar în cont nu vor mai fi recuperate de ANAF, instituţia va execută doar suma aflată în cont la momentul introducerii popririi.  La finalul anului trecut, peste 300.000 de români aveau popriri pe conturi. Cea mai mare datorie la stat era de aproape 100 de milioane de euro. În perioada 2021-2023, au fost puse popriri pentru sume restante în valoare de 51 miliarde lei, însă ANAF a recuperat doar 7 miliarde lei.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...