Şapte ani de coşmar pentru Madălin Tudose şi doar 200.000 de euro daune morale
Avocatul Cătălin Crăciunescu: „BAAR are posibilitatea să se îndrepte împotriva societății și persoanelor care s-au dovedit a fi vinovate pentru producerea accidentului”
BAAR trebuie să plătească despăgubirile în cel mult două săptămâni, dar, în final, General Trust Argeș va achita această despăgubire de 200.000 euro către BAAR
Povestea tristă de pe șosea și-a găsit un final, cel puțin în instanță. Piteșteanul Mădălin Dumitru Tudose a avut un grav accident de mașină pe 7 octombrie 2015. Avea atunci doar 26 de ani și urma să își serbeze ziua de naştere peste zece zile, când plafonul mașinii în care se afla a fost spulberat de cuva unui buldoexcavator care realiza lucrări autorizate de montare a unor glisiere metalice între Piteşti şi Curtea de Argeş, în afara localității Merişani. Buldoexcavatorul era manevrat de un șofer angajat al SC General Trust, firma omului de afaceri piteștean Cătălin Spătaru. Mădălin Tudose a fost rănit grav la cap, a fost băgat de urgenţă în operaţie și a ieșit din starea comatoasă după un an.
Dosarul a fost înregistrat pe 11 iunie 2019 la Judecătoria Pitești. Firma a schimbat mai mulți avocați, s-au cerut mai multe expertize și, astfel, s-a primit o soluție abia după mai multe amânări, pe 2 aprilie 2021. BAAR trebuie să-i plătească lui Mădălin Tudose daune materiale, morale și o sumă de bani lunar. Șoferul buldoexcavatorului, George Ghiță, a primit 1 an și 2 luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă. Gheorghe Olteanu și Ion Pârvu, care se ocupau cu dirijarea traficului în zona accidentului, au primit pedeapsa de 250 de zile amendă penală (în total 6.000 de lei) pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă. General Trust Argeș, ca parte responsabilă civilmente, trebuie să plătească, în solidar cu inculpatul George Ghiță, cheltuielile ocazionate de serviciile de asistență medicală acordate victimei către șase unități medicale. Cătălin Crăciunescu, avocatul victimei, a atacat decizia atunci, iar apel au făcut și inculpații. După alte câteva termene, pe 27 ianuarie a.c., Curtea de Apel a dat soluția definitivă și a respins ca nefondate apelurile.
Jurnalul de Argeș a prezentat pe larg povestea tânărului încă din octombrie 2020, așa cum ne-a fost istorisită de Daniel Tudose, tatăl lui Mădălin, ambulanțier la Serviciul Județean de Ambulanță Argeș și instructor auto. Tatăl lui Mădălin ne-a povestit cum fiul său a stat un an în stare comatoasă, cum a învăţat din nou să meargă, cum a fost refăcut craniul printr-o operație la Cluj și, deși au făcut numeroase ședințe de recuperare și intervenții chirurgicale la mai multe spitale, tânărul a rămas cu un handicap. Am urmărit, în tot acest timp, numeroasele amânări și termene și am oferit, în exclusivitate, date din rechizitoriu, iar acum vă prezentăm ultimele amănunte, oferite de avocatul victimei, Cătălin Crăciunescu.
General Trust Argeş nu deținea poliță RCA validă, la momentul accidentului, pentru buldoexcavator
Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România a fost obligat la plata către victimă a unor daune materiale în valoare de 15.000 lei, 200.000 de euro daune morale și 3.000 de lei lunar, dar BAAR se va îndrepta împotriva firmei. L-am rugat pe avocat să ne explice cum, de ce și ce înseamnă acest lucru pentru General Trust Argeș, dar și dacă firma va fi nevoită să suporte daunele. „Biroul Asiguratorilor din România (BAAR) este obligat să răspundă civilmente pentru toate cazurile unde, deși s-a produs un eveniment rutier soldat cu victime, maşina implicată nu deține o poliță RCA valabilă la momentul accidentului. Putem privi acest fapt ca o formă de protecție a pieței asigurărilor față de victimele evenimentelor rutiere. În primul rând, societatea General Trust Arges nu deținea poliță RCA validă, la momentul accidentului, pentru utilajul implicat în vătămarea lui Madălin Tudose, fapt ce atrage protecția BAAR-ului față de victimă în această situație.
În al doilea rând însă, tot BAAR are posibilitatea să se îndrepte împotriva societății și persoanelor care s-au dovedit a fi vinovate pentru producerea accidentului rutier, în cazul de față General Trust Argeș și conducătorul buldoexcavatorului, angajat al acesteia. Răspunsul este DA, General Trust Argeș va achita în final această despăgubire către BAAR”, este explicația avocatului Cătălin Crăciunescu.
Daunele morale și materiale trebuie să fie primite în perioada imediat următoare. „Trebuie menționat faptul că soluția Judecătoriei Pitești a fost reconfirmată de către Curtea de Apel Pitești, apelulul inculpaților și al părții responsabile civilmente General Trust Argeș au fost respinse! Astfel, am notificat BAAR-ul cu privire la faptul că soluția este definitivă, acesta urmând a achita victimei despăgubirile în maximum 2 săptămâni, altfel vor fi executați silit de către noi”, a mai explicat avocatul.
Citește și Un tânăr a rămas infirm pe viaţă după ce cuva unui buldozer i-a smuls în trafic plafonul maşinii
Firma nu l-a contactat pe tânăr în tot acest timp
Tânărul se va afla pe viață în grija familiei din cauza nefericitului accident, astfel că repercusiunile accidentului nu vor dispărea.
„Rolul daunelor morale într-o astfel de situație ar trebui să furnizeze o compensație financiară pentru traumele și suferințele lui Mădălin Tudose. Suma stabilită, de 200.000 de euro, deși pare numeric o sumă semnificativă, raportându-ne la traumele și suferințele lui Mădălin, nu poate acoperi nici pe departe o reparațiune echitabilă față de acesta. Din acest motiv am și declarat şi am susținut apelul împotriva soluției Judecătoriei, însă Curtea de Apel a reconfirmat această sumă acordată în prima instanță.
Din păcate, suferințele nu au încetat pentru Mădălin, acesta are nevoie de tratament în continuare și de suportul întregii familii pentru toată viața. Ar fi fost, totuși, mai bine dacă societatea în cauză, General Trust Argeș, i-ar fi acordat sprijin lui Mădălin încă de la data accidentului și până în prezent, aceasta însă nici măcar nu l-a contactat în niciun fel pe acesta. Chiar dacă nu se mai poate face nimic pentru majorarea acestei sume, el va trebui să se descurce pentru toată viața cu aceasta”, a spus avocatul Cătălin Crăciunescu (foto).
Tatăl victimei: „Sumele sunt foarte mici pe lângă ce s-a cheltuit cu copilul până acum”
„Orice ar fi spus instanța, aș fi fost de acord, că n-ai ce să faci. Oricum, sumele sunt foarte mici pe lângă ce s-a cheltuit cu copilul până acum. Deci, ca să ajungă în poziția în care este, copilul a avut mult mai multe cheltuieli. Gândiți-vă că a avut încă două operații, cranio-plastie și cea de la ochi. Dacă așa a hotărât instanța, nu am ce să fac și nu am nici unde să mă mai adresez. Oricum, cheltuielile au fost mult mai mari”, ne-a declarat Daniel Tudose, tatăl lui Mădălin. Cei de la firmă nu i-au contactat până acum și nu au dat nici măcar „bună ziua”. „S-a distrus viața unui tânăr. Aici am încercat să explicăm și domnul avocat exact asta a încercat să spună, că în momentul în care s-a ajuns în situația asta, toți prietenii lui, prietenele lui, toți l-au părăsit, n-a rămas suport decât familia”, a mai spus tatăl, resemnat, legat de situația medicală a fiului său.
Da, era de așteptat finalul.
Nu uitați cine este domnul Cătălin Spătaru! Și ce mega influență are in Romania ! Sa aibă grija Domnul de judecătorii care au dat 200.000 de euro , că aia nu sunt bani.
Sa nu cauți un om ani de zile măcar sa iti ceri scuze, este o grosolanie.