Web Analytics

Filmul vânătorii penale care l-a pricopsit cu dosar pe şeful AJVPS Argeş

de | 25.05.2017 13:08 | Dezvăluiri

5 istratescu# Autorizaţia era pentru trei mistreţi, iar vânătorii au împuşcat şapte, doi adulţi şi cinci pui # Ulterior, la instigarea şefului AJVPS Argeş, Constantin Istrătescu (foto),  cifra trei din autorizaţie a fost modificată în opt  # Printre participanţii la partida de vânătoare s-a aflat şi procurorul Cătălin Arsene de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş

Ancheta în dosarul de la AJVPS Argeș privind braconarea a 30 de porci mistreți continuă, urmând ca oamenii legii să deslușească întreaga tărășenie din care ies la iveală date noi.  O întrebare legitimă care apare este: cine a beneficiat de cele 30 de animale sacrificate fără autorizaţie şi în afara cotei de vânătoare, după cum sună acuzația!? Am încercat să aflăm, logic, de la conducerea asociației, respectiv de la directorul executiv Constantin Istrătescu, cercetat în dosar pentru abuz în serviciu, fals şi fals intelectual, alături de alţi doi subordonaţi, Horia Tănase şi Sorin Bulimac. Însă Istrătescu  ne-a spus clar că nu poate furniza date din dosarul în care este cercetat și că toate actele au fost ridicate de polițiști în timpul percheziției de la sediul asociației. Deci și listele cu vânătorii.

Procurorul Arsene a admis că a participat la vânătoare, fără a ne da alte amănunte

Pentru că printre membrii AJVPS circula deja un zvon, anume că la una dintre aceste partide de vânătoare cu cântec, la care s-au împuşcat şapte porci – o femelă, un mascul şi cinci pui sub un an –  a participat şi un procuror, l-am contactat direct pe acesta. Este vorba de magistratul Cătălin Arsene de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş. Acesta ne-a primit la birou, însă pe un ton calm şi neutru ne-a spus că nu ne poate oferi nici o declaraţie deoarece există un dosar pe rol. Apoi ne-a direcţionat către şeful de grupă de vânătoare, cel care ne poate da toate amănuntele legate de autorizații și organizarea respectivei partide la care a admis că a participat şi el. Și o altă întrebare legitimă, venită de această dată din partea procurorului Arsene: de ce s-a vehiculat doar numele său, deşi la respectiva partidă de vânătoare au participat mai multe persoane?!

De la ce a pornit cearta între vânători 

O altă informaţie cheie pe care am primit-o este că la respectiva vânătoare, după împuşcarea celor şapte porci, între participanţi a izbucnit o ceartă. Asta ca urmare a faptului că paznicul de vânătoare a sesizat că s-au împuşcat mai mulţi porci (şapte) decât numărul înscris pe autorizaţie (trei). Aşa că paznicul le-a cerut bani în plus, câte 1.000 de lei de cap de porc vânat, conform preţului practicat de AJVPS Argeş. Aici s-au certat participanţii între ei, printre cei care au ridicat vocea aflându-se şi procurorul, pe motiv că puii de mistreţ ar fi avut sub 30 kg, în vreme ce preţul perceput de paznic, de 1.000 de lei, era tariful pentru un animal adult. Ceva dreptate aveau participanţii legat de preţ, însă întrebarea care se pune este de ce au fost vânaţi puii, başca faptul că autorizaţia era pentru trei mistreţi şi în final au fost împuşcaţi şapte. Bomboana pe colivă falsului intelectual este că ulterior autorizaţia a fost modificată cu pixul şi din 3 s-a făcut 8.

După scandal, vânătorii au abandonat cadavrele animalelor în pădure

De șeful de grupă nu am dat, însă, pas cu pas, am aflat filmul măcelului ce a avut loc, în ianuarie a.c, pe raza satului Mareș din cadrul fondului de vânătoare Săpata.  După ce au fost împușcați doi porci adulți, în cătarea puștii vânătorilor au ieșit și puii de mistreţ. Și cum participanţii la vânătoare nu s-au oprit la trei, așa cum scria în autorizație, paznicul a cerut banii pe toți cei şapte împuşcaţi. Adică  7.000 lei, adică 1.000 de cap de porc vânat. Acesta a fost momentul în care s-a iscat cearta fiindcă bravii vânători nu au vrut să dea câte 1.000 de lei pentru un pui de mistreț, din moment ce acesta nu avea mai mult de 30 de kilograme. Abia după ce au realizat că nici cu documentele nu stau prea bine, s-au oprit din ceartă şi au abandonat animalele moarte în pădure.
„S-a împușcat o familie întreagă, mama, tatăl și puii.  Nu știu dacă se poate spune că este braconaj dar, în orice caz, nu este etic. Regulamentul nostru, un fel de cod de onoare al vânătorului, spune să nu împuști animalul care are sub 60 de kilograme”, ne-a spus un vânător. Ilegal sau imoral, asta urmează să stabilească anchetatorii, care i-au chemat deja la audieri pe șeful de grupă și pe paznicul de vânătoare.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii