Web Analytics

Festivalul Călușului Argeșean. „Să nu uităm că acest dans, călușul, împreună cu lăutarii de la Pădureți au făcut istorie”

de | 27.05.2023 08:15 | Actualitate, Cultură, Home, Politica si Administratie

Cea de a 33-a ediție a Festivalului Călușului Argeșean a fost organizat pe 25 mai, de Ziua Înălțării, la Stolnici. Printre invitații primarului Sevastian Pupăză Roșu, s-au numărat președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, vicepreședintele Adrian Bughiu, administratorul public al județului, Cristian Puiu, subprefectul Bogdan Minciunescu, precum și primari din localitățile limitrofe.

Citeşte şi: Piteşti. Barbarossa Samba Group a făcut show în centru, „La ceas”!

Pe scenă au urcat cete de călușari din Bârla, Hârsești, Lunca Corbului, Costești și, desigur, Stolnici, precum și invitați din județul Olt. Nu au lipsit nici programele artistice oferite de „Doina Argeșului”. Finalul a fost întregit cu un spectaculos foc de artificii.

Festivalului Călușului Argeșean i se potrivește acest slogan cu Argeșul pe primul loc, pentru că este cel mai frumos dans popular românesc. Să nu uităm că acest dans, călușul, împreună cu lăutarii de la Pădureți au făcut istorie. Este un dans al războinicilor și în același timp un dans al iubirii și al vieții noastre de zi cu zi. Este un dans al iubiri de tradiții, de românism și de speranță în viitor. Iată, mai avem un moment excepțional, pentru că premiem cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie, o adevărată probă de rezistență să rămâi o familie fidelă 50 de ani în zilele de astăzi. Le urez ca și sărbătoarea de 75 de ani să o facem tot aici. Sper ca Dumnezeu să își aplece privire asupra noastră, a celor care vrem să ne petrecem viețile în liniște și în pace” – a spus cu acest prilej președintele Ion Mînzînă, potrivit unui comunicat de presă al CJ Argeș.

„La primele festivaluri erau doar trei ansambluri de călușari: Stolnici, Hârsești și Costești. Mă bucur că în timp acest dan care face parte din patrimoniul UNESCO, a ajuns să capteze tot mai multe lume și în special tinerii. Și avem ocazia să vedem foarte mulți tineri îmbrăcați în costume populare care dansează călușul și cred că acesta este marele merit al acestui festival. Îi mulțumesc președintelui Ion Mînzînă că este alături de noi, mulțumesc Consiliului Județean că ne sprijină în permanență în proiectele pe care le avem de dezvoltare a comunei noastre” – a declarat Sevastian Roșu Pupăză, primarul comunei Stolnici.

Primarul Sevastian Roșu Pupăză și președintele Ion Mînzînă au premiat Cuplurile de Aur, familiile care au împlinit 50 de ani de căsătorie.

(Foto: Consiliul Judeţean Argeş)

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *