Web Analytics

Fenomene paranormale şi plăţi făcute pentru drumuri nerecepţionate la Direcţia Silvică Argeş

de | 28.01.2021 13:15 | Actualitate, Dezvăluiri

# Dezvăluiri din Raportul Corpului de Control al Ministrului Pădurilor (4)
Așa cum v-am informat, Direcția Corp Control Integritate și Anticorupție a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a descins anul trecut la Direcția Silvică Argeș și la unitățile din subordinea acesteia. În afara felului în care este administrat fondul forestier național pe raza județului Argeș – unde au fost constatate multe nereguli – consilierii echipei de control au făcut verificări și asupra modului de întreținere a drumurilor forestiere amplasate pe raza Direcției Silvice Argeș. Și o să vedeți ce au descoperit aici…

Lucrări decontate integral pentru drumurile forestiere nerecepționate

De pildă, s-a descoperit faptul că SC MHY AUTO ROMTRANS SRL a emis facturile cu numărul 114/05.11.2019, în sumă de 48.071,27 lei, și nr. 123/05.12.2019, în sumă de 81.906,39 lei (din care 58,083,02 lei pentru lucrări aferente drumului auto forestier Virogu din cadrul Ocolului Silvic Vidraru), fără ca lucrările să fie recepționate. Conform înregistrărilor contabile, valoarea acestora a fost decontată integral în datele de 14.11.2019 și 23.12.2019. Ulterior, a fost emisă Decizia nr. 34/5.02.2020, prin care a fost constituită Comisia pentru efectuarea recepției la lucrările de repunere provizorie în funcțiune a drumului forestier Virogu.
„Facem precizarea că lucrările nu au fost recepționate”, au subliniat consilierii Direcției Corp Control Integritate și Anticorupție a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Care spun că plata facturilor s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale. În raport se arată că pentru lucrările realizate pe drumurile forestiere Limpedea – OS Vidraru, Virogu – OS Vidraru și Vedița – OS Cotmeana s-au efectuat plățile totale conform contractelor până în luna decembrie 2019, deși lucrările efectuate nu au fost recepționate până la data prezentului control (n.red. – respectiv vara anului 2020), nerespectându-se normele metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor instituțiilor publice, a conchis echipa de control.
Citește și Managementul Direcţiei Silvice Argeş este unul „deficitar şi permite plata în avans a unor lucrări neexecutate”
Citește și Cum au dispărut 3.000 mc cherestea de export de la fabrica din Domneşti
Citește și Dezvăluiri incendiare din Raportul Corpului de Control al Ministerului Apelor şi Pădurilor la Direcţia Silvică Argeş / Inspectorii de la minister cer ANI să verifice averea directorului Armand Chiriloiu

Proces-verbal de constatare a pagubelor făcute de inundații – semnat de comisie, dar încheiat anterior constituirii comisiei

De asemenea, în data de 12.06.2019, conform Raportului nr. 10705/11.06.2019 întocmit la Ocolul Silvic Cotmeana, a fost înștiințată Direcția Silvică Argeș despre producerea de pagube pe drumul forestier Vedița (în urma ploilor torențiale din perioada 04.06-06.06.2019!). La rândul ei, Direcția Silvică Argeș, printr-o adresă, a transmis, în data de 12.06.2019, către Garda Forestieră Ploiești că drumul auto forestier Vedița a fost calamitat. Prin decizia 116/12.06.2019, inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Ploiești a stabilit comisia de constatare și evaluare a pierderilor provocate de fenomene meteorologice periculoase pentru drumul auto forestier. Dar… surpriză! În acte s-a descoperit că încă din data de 7.06.2019 fusese întocmit procesul-verbal de constatare a pierderilor provocate de fenomene meteo periculoase, tot atunci comisia deplasându-se la OS Cotmeana, pe drumul auto forestier Vedița, unde a constatat că un podeț a fost calamitat și că până la întrunirea ei nu au fost luate măsuri de interzicere pentru mașinile de tonaj de a trece peste podeț.
„Nu cunoaștem motivul pentru care acest proces-verbal de constatare, semnat de toți membrii comisiei, a fost încheiat anterior constituirii comisiei”, s-a precizat în raportul de control. Fenomene paranormale, credem noi. Dar nu asta cred și membrii echipei de control de la minister, care au spus negru pe alb: „În ceea ce privește modul de întreținere a drumurilor forestiere amplasate pe raza Direcției Silvice Argeș au fost găsite nereguli privind constatarea și evaluarea pagubelor produse de fenomenele meteo periculoase, deoarece constatarea și evaluarea pierderilor nu s-a făcut în termen de 24 de ore”. Așa cum se prevedea într-un ordin de ministru, adică.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii