Web Analytics

Fata de preot, băgată la liceu pe locurile pentru romi

de | 2.08.2017 18:25 | Dezvăluiri

10 MartaPetrescu# Mega scandal la Inspectoratul Şcolar Argeş
Într-o ediție anterioară, v-am prezentat o situație care, în mod normal, ar trebui să ridice mari semne de întrebare. Numai că celor direct vizați, adică șefilor Inspectoratului Școlar Județean, li se pare în regulă. Este vorba despre faptul că președintele Partidei Romilor, Petre Mustață, zis Novac, cercetat penal pentru trafic de influență cu locurile pentru romi, a fost invitat, și în acest an, să facă parte din comisia pentru repartizare pe locurile speciale și chiar a stat lângă inspectorul școlar general adjunct, Mihaela Crișan, la prezidiu.

Ei bine, în urma publicării materialului respectiv, ne-a fost adusă la cunoștință o situație concretă. Este vorba de un caz despre care ne-au vorbit părinții unor elevi de la Școala nr 16  „I.L. Caragiale” din Pitești și cărora adolescenții le-au povestit cum o colegă a lor, despre care nu au aflat în opt ani că ar fi țigancă, a fost admisă pe singurul loc pus la dispoziție de Colegiul „Odobescu” pentru această etnie, la specializarea Științele Naturii. Copiii, curioși să afle care pe la care liceu a intrat, au căutat-o și pe colega lor, Marta Petrescu, dar nu au găsit-o pe nicio listă în urma evaluării naționale. Ei bine, au intrat și mai mult la bănuieli și, în cele din urmă, printre ei a început să circule zvonul că fata ar fi fost înscrisă pe unul din locurile speciale pentru romi tocmai la Colegiul „Odobescu” din Pitești, profilul Științele Naturii. Mai mult, chiar în ziua în care comisia specială s-a întrunit, adică pe 16 iunie, a existat un scandal în fața reprezentanților Inspectoratului Școlar Argeș, unde mama unei fetițe de etnie romă, care nu a fost admisă pe acel loc la „Odobescu”, a protestat.

Părinții foștilor elevi de la I.L. Caragiale: „De ce un român să ocupe locul unui rom?”

„Indignarea noastră se îndreaptă către acei părinți care, în mod  imoral și stupid, și-au expus copilul la o întreagă situație neplăcută, atâta timp cât toți colegii ei au aflat și o tachinează. Este vorba despre Școala 16 «I.L. Caragiale», clasa  a VIII-a B. În momentul în care la repartizări fata nu a apărut pe nicio listă, toți colegii au început să se întrebe: Marta unde e? Au întrebat-o pe dirigintă, iar diriginta l-a luat pe «Nu ştiu» în brațe. Nu este, sigur, de etnie romă! Este 100% româncă, ea și tot neamul ei. În momentul în care diriginta le-a spus copiilor că nu știe nimic, a început să fie dubioasă treaba. Au întrebat diriginta pentru că Marta nu a apărut în 12  iulie, când  s-au făcut repartizările. Lista a apărut și pe Internet și Marta… ioc. Au fost și faze la care o profesoară a întrebat, nu cumva, fata asta nu și-a depus opțiunile și a rămas nerepartizată?! Diriginta a spus: «Nici nu mai știu». Cum adică, stă cu dosarul în nas toată ziua și trebuia să știe! Clar că diriginta trebuia să fie anunțată pentru că, la depunerea dosarului de înscriere la examen, noi am colaborat tot timpul cu diriginta, ea ne-a spus ce să ducem, ce să depunem. Când depui acest dosar, dacă te înscrii pe locuri de romi trebuie să depui o recomandare, că altfel nu intri, pentru că în momentul în care depui dosarul pentru locurile astea, intri pe altă direcție. Pentru că elevul intră la comisia celebră, deci este foarte clar că școala trimite dosarul. Se știe de la director până la secretariat pentru că totul trece printr-o bază de date, nu e nimic întâmplător. E făcută legea astfel încât să ajute această etnie, din cauză că sunt defavorizați, să îi impulsioneze  să nu părăsească școala. De ce un român să ocupe locul unui țigan? De ce școala acoperă, de ce dirigintele, directorul acoperă lucrurile astea?! Dacă a intrat pe aceste locuri, va avea și la școală aceeași facilitate. Inspectoratul e total în ceață, pentru că la ei ajung niște dosare care nu sunt reale pentru că au fost făcute măgăriile înainte”, ne-au povestit părinții copiilor de la fosta a VIII-a B a școlii „I.L. Caragiale”, care cred că familia Petrescu a decis să procedeze așa, pe lângă lege adică, pentru că știau că Marta nu ar fi obținut media necesară admiterii. Care părinți, trebuie spus, sunt persoane foarte bine poziționate social, tatăl – Adrian Petrescu, fiind preot, iar mama, Mihaela Petrescu, salariată la Direcția Pentru Protecția Copilului.

Mihaela Crișan, adjunct ISJ, declarație aburitoare și aiuritoare: „Nu este problema noastră!”

10 mihaela crisanInspectoratul Școlar Argeș, cu acceptul inspectorului școlar general Dumitru Tudosoiu, ne-a pus la dispoziție lista celor admiși în ședința publică de admitere la liceu pe locurile speciale rezervate minorităților naționale. Aici o regăsim și pe Alexia Marta Petrescu, provenită  de la Școala „I.L. Caragiale”, care a avut o notă la admitere de 7,29 – la Colegiul Național „Alexandru Odobescu”, unde cea mai mică notă de intrare a fost de peste 8. Ne-am adresat inspectorului școlar general adjunct Mihaela Crișan, care a și fost în comisia de admitere în ședința publică de la Liceul Astra, din data de 6 iunie, și căreia i-am expus subiectul anchetei noastre, și anume suspiciunea că un loc destinat copiilor romi a fost ocupat, pe nedrept, de un român.
„Nu este problema noastră! Ei vin cu această adeverință obținută de la Partida Romilor. (…) Aceste asumări ale lor, de apartenență la această etnie, o fac strict pe proprie răspundere. Nu intră în atribuțiile noastre de a dovedi sau de a invalida aceste recomandări. Ele țin de cei care le-au eliberat și de respectarea legii. (…) În principal, inspectorul nostru pentru minorități este cel care centralizează aceste documente, este prin natura funcției sale cel care face demersuri către licee. Tot el este cel care le aduce aminte, an de an, să aibă în vedere rezervarea de locuri pentru anul școlar viitor.  Și ca fiecare familie interesată, fiind vorba de minori, să se prezinte cu această adeverință. Eliberarea certificatelor de apartenență la această etnie este strict problema lor, iar noi suntem obligați, conform legii, ca în baza acelor recomandări să le permitem admiterea pe locuri speciale. Toate sesizările și toate contestările la adresa acestor certificate se adresează strict celor care le-au eliberat sau oricăror organe de cercetare penală, să stabilească dacă sunt în regulă sau nu. Din punctul de vedere al legiuitorului, nu a existat nicio prevedere suplimentară la admiterea romilor decât prezentarea acestei recomandări de către Partida Romilor”, spune Mihaela Crișan într-o declarație aiuritoare și aburitoare. Referitor la faptul că pe lista locurilor speciale există și candidați admiși la liceu cu nota 2, Mihaela Crișan recunoaște: „Există și discriminări pozitive! Adică romii au șanse mai multe decât copii care au numai condiția de medie! Deci este un avantaj pentru romi, de a se încadra acolo unde un român nu ar accede”.

Și inspectorul Petre Livezeanu se spală pe mâini: „Nu este problema noastră! Eu nu am de unde să știu”

Am stat de vorbă și cu inspectorul pentru minorități din cadrul ISJ Argeș, Petre Livezeanu. „Dosarul îl luăm ca atare de la școală, vine cu recomandarea, intră în ședință publică este însoțit de părinte, persoane din familie… sau alte rude. Nu cred că este vorba despre o impostură. Legea spune că orice asociație reprezentativă a romilor poate să dea recomandare celor care declară că sunt romi. Referitor la cazul fetiței de etnie romă care nu a avut acces la locurile speciale, inspectorul Livezeanu explică: „Au fost două cazuri. Doamna Rizea Maria, mama unei fetițe de etnie romă, și a mai fost o situație,  de la Școala „Ion Luca Caragiale”  și  Cocoieru (un alt copil de etnie romă rămas pe dinafară, n.red) de la Costești. Eu i-am primit în ședința publică, însă nu s-au încadrat în termenul prevăzut de lege. Au fost cazuri gen Rizea, care s-au trezit, dintr-o dată, că aparțin etniei rome. Nu este problema noastră! Nu ține de competența noastră. Eu nu am de unde să știu”, spune Petre Livezeanu. Care Petre Livezeanu, inspector pentru minorități, subliniem, recunoaște că există un „Caz Rizea”. La fel de relevant e faptul că, în vreme ce inspectorul Livezeanu își dăduse drumul la gură, n-am putut să nu observăm că „generalul” adjunct Mihaela Crișan îi făcea semne discrete să nu mai dea din casă.

Liderul Partidei Romilor Câmpulung, Marian Neagoe: „Este o declarație dată de Petrescu Ionel Adrian, pe proprie răspundere, cum că este rom”

10 marian neagoe romiȘi pentru că inspectorul pentru minorități ne-a spus că recomandarea a fost semnată de liderul Partidei Romilor pe zona Câmpulung, Marian Neagoe, ne-am adresat și acestuia, care, după ce a afirmat că numele de Petrescu nu îi spune nimic, ne-a cerut un răgaz ca să ajungă la birou, unde avea documentele.
Ulterior ne-a sunat, declarându-ne: „Este o recomandare dată în baza unei declarații din data de 13.06.2017. Eu nu semnez ca primarul! Este o declarație dată pe propria răspundere, conform legii, de către Petrescu Ionel Adrian, cum că este cetățean de etnie romă și își are domiciliul în comuna Coșești, satul Lăicești.  Cred că este tatăl fetei pentru că părinții dau aceste declarații în cazul copiilor de liceu, care sunt minori. Nu îl cunosc, însă. Declarația mi-a fost dată de inspectorul pentru minorități. Eram la o întrunire la Bughea. Și chiar nu înțeleg de ce mi-a dat-o mie, dar poate pentru că în zona Coșești nu avem un lider al romilor. Am toate documentele, când vin la Pitești, vi le pun la dispoziție!”

Diriginta ne-a închis telefonul în nas

După cum se vede, pisica moartă e aruncată de la unul la altul. Însă o mare responsabilitate, îi revine, evident, școlii care întocmește dosarele și știe, din capul locului, opțiunile elevilor. Am dorit să aflăm mai multe de la diriginta elevei Marta Petrescu, cea care ne-ar fi putut spune mai multe despre eleva pe care a educat-o, timp de opt ani. În mod logic, cine altcineva decât diriginta ar fi trebuit să știe despre elevă, dacă aceasta este de etnie romă sau nu. Din păcate, doamna Nicoleta Raicu, profesoară la Scoala „I.L. Caragiale” și la Liceul Sportiv din Pitești, ne-a închis telefonul în nas.

Un cercetat penal pentru trafic cu locurile speciale pentru romi – membru în comisia de repartizare a locurilor pentru… romi

Petre Mustață, alias Novac, este cercetat pentru trafic de influență, de către DGA, după ce a încercat să înscrie un preot dintr-un județ vecin pe locurile pentru romi, pretinzând și primind în acest sens 10.000 lei.  La nici opt luni de la această faptă pentru care a primit control judiciar pe 60 de zile, în iulie a.c. l-am regăsit pe Mustață în aceeași comisie de la Inspectoratul Școlar pentru repartizarea elevilor romi la licee. De ce oare nu ne mai miră ce descoperim că se întâmplă la Inspectoratul Școlar Argeș cu locurile pentru romi?

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii