Web Analytics

DNA a făcut cercetări privitoare la concursul pentru postul de fochist la Spitalul TBC Câmpulung

de | 6.06.2019 13:31 | Actualitate

Circumstanţele desfăşurării unui concurs pentru angajare la Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung au intrat în atenţia anchetatorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie după ce aceasta a fost sesizată de cel care s-a considerat nedreptăţit în urma procedurii de angajare ca muncitor IV – fochist. Ce s-a întâmplat am aflat chiar de la cel în cauză, Radu Gabriel Tănăsoiu, şi de pe site-ul Spitalului TBC, managerul unităţii medicale rezervându-şi dreptul de a nu comenta situaţia.
Concursul pentru ocuparea postului de fochist a fost anunţat la finalul anului trecut, depunerea dosarelor pentru înscriere urmând să se facă până pe 27 decembrie 2018. Au fost trei pretendenţi: Nicolae Ferigeanu, Radu Gabriel Tănăsoiu şi Cornel Vasile, dar de susţinut probele au făcut-o doar primii doi, ultimul netrecând de selecţia dosarelor. Pe 8 ianuarie 2019 s-au aflat rezultatele la proba scrisă: Ferigeanu, 75 de puncte – admis, Tănăsoiu, 100 de puncte – admis. Potrivit susţinerilor lui Radu Gabriel Tănăsoiu, lucrurile s-au accentuat în sensul respingerii lui în timpul susţinerii probei interviului, pe 11 ianuarie, în sensul că cei din comisia de examinare erau destul de precipitaţi şi îi adresau întrebări fără număr şi fără să aştepte încheierea răspunsurilor. Iar certitudinea a apărut atunci când s-au afişat rezultatele: Tănăsoiu, 43,66 puncte – respins, Nicolae Ferigeanu, 78,33 puncte – admis. Candidatul respins nu a acceptat situaţia, aşa că a făcut contestaţie. „Consider că trebuia să obţin peste 60 de puncte, dar aveam nevoie doar de 51 pentru a promova concursul. De aceea am contestat rezultatul, iar acest lucru a dus la exercitarea de presiuni asupra mea pentru a renunţa la contestaţie. Inclusiv directoarea spitalului a încercat să mă determine să-mi retrag cererea de reanalizare a rezultatelor”, spune Tănăsoiu. Până la urmă contestaţia şi-a urmat cursul, însă cu un alt rezultat în defavoarea petentului. A primit 46,33 puncte, astfel că celălalt candidat a fost declarat admis. Doar că omul nu s-a dat bătut şi s-a adresat celor de la DNA. Cazul lui a fost înregistrat la direcţia generală a Parchetului, apoi a fost direcţionat către structura teritorială a DNA Piteşti. Acuzaţiile: trafic de influenţă şi luare de mită. „Am sesizat acest lucru fiindcă nu este normal să fiu tratat astfel, să fiu umilit după ce am învăţat, am cheltuit bani să obţin atestatul şi timp ca să încerc să mă angajez în mod corect”, ne-a declarat Radu Gabriel Tănăsoiu.
A fost chemat de câteva ori să dea declaraţii, a oferit anchetatorilor şi o înregistrare audio, a fost anunţat că a început cercetarea penală, apoi a picat decizia: dosarul a fost clasat. Numai că Tănăsoiu nu a renunţat la caz. A apelat la un avocat cu experienţă şi a contestat ordonanţa procurorilor. Acum aşteaptă rezultatul.

Managerul Spitalului TBC Câmpulung: „Nu comentez!”

Contactată telefonic, Ionela Costinela Dună (foto), managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Câmpulung, ne-a declarat: „Nu e OK să comentez, mai ales că eu nici măcar nu am făcut parte din comisia de examinare. Cel mai bine ar fi să reveniţi cu un telefon, deocamdată e un proces, nu are rost să comentez!”.

„Dacă câştigi, spitalul va avea de suferit”

După cum am precizat, Tănăsoiu a depus la DNA şi o înregistrare audio a unei discuţii pe care a avut-o cu managerul Dună în perioada derulării fazelor concursului de angajare. Fără a scoate din context declaraţiile celor două părţi, reproducem câteva dintre afirmaţiile făcute de conducătoarea unităţii medicale în timp ce Tănăsoiu insista pe ideea de a-şi menţine contestaţia deja depusă după aflarea rezultatelor la proba interviului:
„Când va veni comisia de contestaţii eu o să le povestesc tot ce s-a întâmplat… Omul ăsta e venit de undeva. O să le spun: Dacă voi vă asumaţi răspunderea să mergeţi mai departe şi ăla să fie promovat şi să meargă mai departe ăla, bine! Dacă nu vă asumaţi răspunderea şi consideraţi că băiatul ăsta trebuia să ia notă mai mare şi a fost defavorizat, daţi-i notă mai mare! Dar eu îţi garantez că din treaba asta tot spitalul va avea de suferit”.
„Eu, de unde am plecat director, sunt în suspendare pe trei ani, cât am mandat aici. Şi mai am un an mandat aici. Mi se rupe de tot spitalul ăsta la un moment dat! Ce am făcut şi ce m-am zbătut şi cu bani din buzunarul meu… Până la urmă le-am făcut să ridic spitalul ăsta. Dar ascultă ce-ţi spun: din treaba asta şi dacă comisia îţi dă câştig de cauză, spitalul ăsta nu va mai fi spital până în septembrie”.
„Dacă vrei contestaţia să fie pe bune, probabil că o să-ţi dea câştig de cauză. Dacă ţie îţi dă câştig de cauză, ăla mie-mi dă-n cap. Punct!”.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii