Web Analytics

Facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie

de | 30.03.2023 20:40 | Actualitate, Home

Facturile românilor vor creşte din nou ca urmare a majorării tarifelor la transportul şi distribuţia energiei electrice şi gazelor. Dacă la curentul electric, majorarea va compensată de stat, la gazele naturale vom plăti mai mult.

Citește și: O angajată a unei bănci a furat 1,3 milioane de lei din contul unei persoane decedate

Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei România Inteligentă, a explicat, la Antena 3 CNN, de ce cresc prețurile acum. „În conformitate cu legea, autoritatea de reglementare a trebuit să procedeze la modificarea tarifelor de transport și distribuție, cuprinzând costurile amânate din anii 2021 și 2022, costuri în special legate de achiziția diverselor mărfuri, inflație, creșteri de taxe și tarife. Pentru energie electrică nu ar trebui să existe nicio modificare în valoarea prețului. La gaze naturale, având în vedere că majoritatea consumatorilor casnici au un preț facturat sub prețul plafonat, asta înseamnă că în luna următoare li se vor adiționa aceste noi tarife la prețul care există în momentul de față. Ceea ce îi aduce în situația de a plăti mai mult decât în februarie sau martie, dar sub prețul plafonat, deci sub 0.31 lei/KWh cu TVA inclus.”, a precizat acesta.

„În ceea ce privește impactul acestor creșteri de tarif asupra costurilor consumatorului final se prezintă astfel: La energie electrică nu există un impact direct asupra consumatorului casnic sau non-casnic, creșterea tarifelor urmând a fi compensată de către stat. La gaze naturale, pentru consumatorul casnic va exista o creștere cu cca. 4-5% față de prețurile efectiv achitate în luna februarie 2023. Pentru consumatorul non-casnic cu un consum sub 50.000 MWh/an va fi o creștere cu cca. 1-2% față de prețurile efectiv achitate în luna februarie 2023, iar pentru consumator non-casnic cu un consum peste 50.000 MWh/an va fi o creștere cu cca. 5-10% față de prețurile efectiv achitate în luna februarie 2023”, a explicat Dumitru Chisăliţă.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *