Web Analytics

Expoziție inedită de icoane la Muzeul Județean Argeș

de | 21.12.2021 12:31 | Cultură, Actualitate

Expoziție inedită de icoane la Muzeul Județean Argeș. Luni, 20 decembrie, a avut loc vernisajul expoziţiei de icoane „În așteptarea Nașterii Domnului”, organizată de Muzeul Judeţean Argeş, Centrul Cultural Județean Argeș, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic. Expoziția reunește 41 de icoane pe lemn și sticlă, premiate de-a lungul anilor de cele două instituții de cultură, în cadrul expozițiilor naționale ,,Rugămu-ne Ție” și poate fi vizitată până pe 20 ianuarie 2022, de luni până duminică, între orele 9.00 – 19.00. 

„Prin Galeria de Artă Naivă a Muzeului Județean Argeș, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, cu sprijinul Consiliului Județean Argeș, reprezentat de domnul vicepreședinte Adrian Dumitru Bughiu și cu o bună colaborare cu Centrul Cultural Județean Argeș, reprezentat de doamna manager Cristina Turcu Preda, am reușit să bucurăm sufletele argeșenilor și muscelenilor în această perioadă prin organizarea unei expoziții de icoane “ÎN AȘTEPTAREA NAȘTERII DOMNULUI”. Sunt icoane care au fost premiate de-a lungul a XXIII de ani în cadrul concursului,,Rugămu-ne Ție”! Sperăm ca de la anul să reluăm acest concurs care devenise tradiție în județul nostru” – Cornel Popescu, manager al Muzeului Județean Argeș. 

Citește și Concert de Crăciun la teatrul Alexandru Davila

„Expoziția aceasta de icoane pune, din nou, amprenta asupra esențialității Bisericii Ortodoxe pentru cultura și identitatea națională. Această expoziție este în fapt un tezaur. Întruparea Domnului rămâne un moment crucial în credința noastră. Vine Crăciunul și fiecare dintre noi trebuie să ne apropiem de Domnul. Crăciunul înseamnă pace, înseamnă toleranță, o deschidere către Anul Nou care vine. Până la urmă, credința ortodoxă este ceea ce ne caracterizează și cred că instituția Bisericii Ortodoxe rămâne un element fundamental pentru statul român” – Mihai Sachelarie, manager al Bibliotecii Județene Argeș “Dinicu Golescu”. 

„Asistăm astăzi la un eveniment care ține de normalitate. Deloc întâmplător am ținut neapărat să ne vedem în luna decembrie cu această expoziție de icoane, pentru că, pe de o parte, suntem bogați din acest punct de vedere, și mă refer la instituțiile care au în fondul cultural și genul acesta de valori, dar, pe de altă parte , Consiliul Județean Argeș are o bună colaborare cu Biserica Ortodoxă Română, Înaltpreasfinția Sa fiind un prieten al Consiliului Județean Argeș și al culturii argeșene în ansamblul său. Această expoziție, care pune în valoare icoanele aflate în patrimonial Muzeului Județean Argeș și al Centrului Cultural Județean Argeș, ar trebui să devină o tradiție pentru că icoanele, dincolo de valoarea artistică și cultură, aduc și o alinare sufletului. Și anul viitor ne vom axa pe genul acesta de manifestări și nu doar Muzeul Județean Argeș ci și celelalte instituții de cultură  aflate în subordinea Consiliului Județean Argeș.” – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș. 

Citește și 21 Decembrie 1935: S-a născut populara actriță română Stela Popescu

Arhiepiscopul Calinic: „ Am avut prilejul acum, după XXIII de ani de concurs al icoanelor de la Argeș, să le vedem pe cele premiate

„Ideea a fost foarte bună, a fost inspirată de Dumnezeu și a venit, desigur, de la directorul Cornel Popescu și de la prietenii săi. Orice sărbătoare poartă cu sine un văzduh de inspirație și le-a venit de la Dumnezeu în minte să facă această expoziție cu icoane care au fost premiate chiar de către Muzeul Județean, pentru că Muzeul a avut grijă să premieze cele mai frumoase icoane. Desigur, toate sunt frumoase, dar aici vorbim de o selecție într-un concurs. Am avut prilejul acum, după XXIII de ani de concurs al icoanelor de la Argeș, să le vedem pe cele premiate. 

Icoanele au fost păstrate de Muzeu și le numim un tezaur al Arhiepiscopiei, al Argeșului și Muscelului, al acestui spațiu în care trăim. A fost o mângâiere pentru suflet să vedem atâtea icoane pictate mai ales cu Maica Domnului, care L-a născut pe Iisus Hristos, mântuitorul sufletelor noastre. Rugăciunea în general, când aduce pace sufletului și inimii, înseamnă că suntem pe drumul cel bun. 

O expoziție înseamnă și o bucurie în culori a ochilor, dar este și o bucurie duhovnicească a sufletului, a inimii și ne simțim foarte bine în acest văzduh, am putea spune, de culoare și de sfințenie. Icoanele sunt izvorâtoare de sfințenie sau de îndemn spre sfințenie și făcătoare de minuni potrivit credinței pe care o avem noi și încrederii pe care o avem noi în Dumnezeu și în sfinții pictați cu atâta măiestrie în credința noastră creștin-ortodoxă” – Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii