Web Analytics

Expoziţie de echipamente de radiocomunicaţii la UPIT

de | 28.02.2019 13:56 | Actualitate

Joi, 21 februarie, la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației s-a deschis o expozitie de radiouri şi echipamente de radiocomunicații militare care s-a bucurat de interesul studenților. Vizitatorii pot astfel vedea radioemițătoare din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, dar și al războaielor din Coreea, Vietnam, precum și cel din Golf, toate aparținând unui colecționar privat pasionat de evoluția în timp a aparatelor folosite de soldații români pentru comunicare. La acest stand al colecționarului amator se mai află și un magnetofon cu bandă de înregistrare din oțel, dar și radiouri vechi.
Un stand aparte este cel al Radioclubului înființat în urmă cu peste 20 de ani în cadrul clubului sportiv al UPIT, condus de col. (r) Mihai Spiridon. Radioclubul UPIT are indicativul radio YO7KXJ (YR7J, indicativ de concurs), este afiliat la Federaţia Română de Radioamatorism prin intermediul Clubului Sportiv Universitar Piteşti şi s-a remarcat în fiecare an prin rezultatele obţinute la competiţiile naţionale şi internaţionale la care a participat, dintre care amintim: locul I la campionatul naţional de creaţie tehnică – 2018; locul al II-lea la campionatul naţional de SSB – 2018; locul al IV-lea la campionatul naţional de RTTY – 2019, locul I la categoria B la Cupa aviaţiei – unde scurte, 2018 (Ioan Spiridon Mihai) etc.

Radioclubul UPIT, medalie de aur la campionatul național de creație tehnică în 2018

„Ne propunem să avem legături strânse cu cât mai mulţi radioamatori din cât mai multe ţări, peste 300 de entități care există în lume. Bulgaria, Germania, Finlanda, Japonia, Grecia, radiocluburi şi radioamatori individuali. Radiomatorismul şi radiocomunicațiile reprezintă o alternativă viabilă în momente de dezastru natural, de catastrofe, când pică celelalte sisteme de comunicații; comunicarea cu echipamentele utilizate de radioamatori rămâne o alternativă viabilă, cu baterie nu sunt dependente de rețeaua electrică, ceea ce nu le face vulnerabile la căderile de tensiune electrică, asigură legăturile la distanțe mari folosind chiar și codul Morse, încă utilizat de foarte multe servicii, inclusiv de armată. Una dintre preocupările noastre este să realizăm legături radio în banda de 10 Ghz utilizând luna ca reflector, un proiect demarat anul trecut. Am construit un echipament de comunicație în bandă de 10 Ghz, ne-am prezentat la campionatul naţional de creație tehnică în 2018, la care am obținut medalia de aur. Proiectul de anul tecut se află în dezvoltare, pasul imediat următor ar fi să transmitem unde radio folosind luna ca reflector, adică punem antena noastră parabolică spre lună şi, când luna este într-o poziție favorabilă, am putea lucra cu stații din SUA sau de pe alte continente, ceea ce este o performanţă foarte mare pentru noi ca radioamatori. Avem multe proiecte, multe activități cu studenții. Una mai recentă este cea de învăţare a alfabetului Morse. Ei sunt pasionaţi. În echipa noastră sunt 35 legitimaţi, dar mai sunt și alții care vin la radioclub şi vor să obţină autorizațiile de recepţie şi ulterior licența de emisie care se dă cu ANCOM-ul ca autoritate naţională în domeniu”, ne-a declarat col. (r) Mihai Spiridon. La rândul său, inițiatorul acestor activități, președintele Asociației Inginerilor din România gen. (r) dr. ing. Constantin Anton, ne-a spus: „Ne-am bucurat de o participare foarte mare din partea studenților și a radioamatorilor. Prin activitatea radioclubului UPIT Piteștiul şi România sunt mai cunoscute în lume pentru că cei cu care intrăm în legătură află despre noi. Radioamatorii formează acea armată din spate a radiotelegrafiștilor”.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii