Web Analytics

Expoziție de sari-uri la Muzeul Golești

de | 10.09.2020 13:33 | Actualitate, Cultură

Sâmbătă, 19 septembrie, la ora 16,30, va avea loc la Muzeul Golești vernisajul expoziției de cultură și civilizație indiană, intitulată „De la Gange la Golești”.
Expoziția își propune să aducă în fața publicului un fragment din cultura tradițională indiană, prin expunerea unor obiecte de vestimentație, podoabe și tapiserii din acest spațiu cultural. Un loc central în această expoziție îl ocupă sariurile, un obiect de vestimentație feminină despre care specialistul în civilizație indiană, Carmen Coțovanu Pesantes spunea: ” Misterul sariului stă în faptul că, indiferent de spațiu, de vârstă, statut social sau de stilul în care este purtat, conferă sexului frumos o grație și o senzualitate aparte pe care niciun alt veșmânt nu le poate oferi. El protejează femeia indiană de razele toride ale soarelui, de vântul uscat al deșertului, de ploaia deasă, de privirile ascuțite ale curioșilor. De el se leagă nenumărate mituri, legende, povești și basme populare. Sariul este amplu evidențiat în cele mai vechi opere de artă ale Indiei.”
Obiectele expuse fac parte din colecțiile personale ale sanscritologului Florina Dobre Brat, criticului de artă Pavel Șușară și pictoriței Dalina Bădescu. Expoziția este realizată în parteneriat cu Muzeul de Artă Modernă și Contemporană „Pavel Șușară”.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii