Muzeul de Artă Populară Constanța organizează la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii din Golești (Argeș), în perioada 10 mai – 14 iulie, expoziția „Dobrogea – multiculturalitate etnică”. Vernisajul expoziției care continuă seria de invitații a Muzeului Golești în scopul cunoașterii tradițiilor și artei populare a diferitelor provincii românești a avut loc astăzi.
Realizată cu piese din patrimoniul muzeului constănțean, expoziția prezintă o imagine de ansamblu asupra diversității culturale din spațiul dobrogean, în care românii, aromânii (românii balcanici), turcii, tătarii, grecii, rușii lipoveni, bulgarii, ucrainenii, armenii, albanezii oferă de secole un model de conviețuire etnică.
Specificul fiecărei etnii (turci, tătari, bulgari, ruși lipoveni, greci, țigani), precum și cel al românilor autohtoni și al aromânilor, este redat, în special, prin portul popular de sărbătoare, marcă identitară prin excelență, completat cu podoabe și accesorii cu valoare ceremonială, realizate din materiale prețioase sau cusute cu fir auriu și mărgele.
O pondere importantă în expunere o au textilele pentru decorul interiorului: scoarțe, foițe, ștergare sau broderii specifice turcilor și tătarilor („șerbentî”, „șeure”, „giuzbez”). La acestea se adaugă obiecte de cult și vase de uz gospodăresc din aramă.
Povestea fiecărui port reprezentativ pentru etniile care conviețuiesc de trei secole în județul scăldat de apele Mării Negre și ale Dunării a spus-o Cerasela Dobrinescu, șef de secție în cadrul muzeului constănțean.
Rezumând, un mic colț din universul atât de colorat și de viu al ținuturilor dobrogene, la care visăm mereu să revenim noi cei care locuim la sute de kilometri depărtare…
0 Comentarii