Web Analytics

Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Județean Argeș

de | 2.11.2020 20:59 | Cultură, Actualitate

      În luna noiembrie, la Muzeul Judeţean Argeş, exponatul lunii este reprezentat de ”agat”, o varietate de calcedonie, un silicat microcristalin. Caracteristice agatului sunt dungile colorate diferit, repartiția lor regulată datorându-se cristalizării ritmice. Agatul cristalizează în golurile (geodele) din rocile înconjurătoare, care pot fi frecvent roci magmatice sau sedimentare unde se întâlnesc așa-numitele microagate.

      Unele varietăţi au o structură fină, straturile având uneori o lăţime de 0,01 mm. Formele amorfe de agat sunt foarte rare, culorile diferite ale straturilor mineralului se datorează frecvent ionilor de fier şi mangan. Această intercalare se poate observa clar mai ales la onix (culori intercalate de alb şi negru), ca şi la sardonix unde se intercalează culorile alb şi roşu. Între cristalele de calcedonie, se află cristale de ametist, cuarţ, calcit, zeolit şi hematit. Prin procesele de eroziune roca ce găzduieşte agatul în geode va fi fărâmițată şi transportată. Agatul, care este rezistent la agenţi chimici, mecanici şi la acţiunea solară va putea fi găsit astfel şi în rocile sedimentare. Duritatea este 6,5 – 7 pe scara Mohs.  Agate s-au găsit în Yemen, Mongolia, Germania, Sicilia, Cehia, Uruguay, SUA. Cel mai mare agat, cu o greutate de 35 de tone, a fost găsit în Brazilia.

Citește și  Exponate noi la Muzeul Automobilului Românesc

Agatul cu varietăţile sale este folosit cel mai frecvent ca piatră semipreţioasă. Prin tăiere şi şlefuire s-au creat agate deosebit de frumoase, folosite la: inele, broşe, mojare, agrafe, brăţări,  mânere de tacâmuri, nasturi, vase etc. Datorită durităţii sale mineralul este din ce în ce mai mult folosit în tehnica modernă.

Exponatul lunii poate fi vizitat de luni până duminică, între orele 9:00-17:00, în vitrina special amenajată în holul de la intrarea din Bulevardul Eroilor.

 

Foto: Agat din colecția Muzeului Județean Argeș

Proveniență – Mexic

Dimensiuni: lungime – 38 cm, lățime – 31 cm, grosime – 4 cm, greutate 8 kg.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii