Web Analytics

Explicațiile conducerii CJ Argeș în scandalul cadavrelor ținute în saloane

de | 11.01.2017 12:41 | Politica si Administratie

Spitalul Judetean2017

După situația sinistră de la Spitalul Judeţean din Piteşti, de unde mai multe persoane au sesizat că în ultimele zile pacienții sunt ținuți alături de persoanele decedate care nu mai încap în morga unității, președinteșle CJ Argeș a venit, miercuri, cu explicații.

„Eu nu iau apărarea nimănui (…). Fiecare șef de secție a procedat cum a putut mai bine. A separat pacienții prin niște panouri de un alt salon, unde nu au stat mai mult de două ore cei decedați pe secție (…). Legea spune că două ore trebuie să-l ții (nr. pe pacientul mort) acolo, lângă vii. Două ore rămâne pe secție…”, a explicat, miercuri, președintele CJ Argeș, Dan Manu, de profesie medic legist.

Conducerea Consiliului Județean Argeș spune că, fiind vorba de o perioadă ce a urmat sărbătorilor, pe fondul temperaturilor scăzute, s-au întregistrat mai multe decese în rândul celor cu afecțiuni cardiovasculare, iar coroborat cu faptul că în ultimele zile au existat mai multe decese în rândul cazurilor sociale, cu pacienţi care au murit singuri, fără familie alături, și pe care nu i-a revendicat niciun aparținător, morga spitalului n-a mai făcut față.
Încăperea are o capacitate de doar şase locuri, iar în această perioadă, media zilnică a deceselor survenite în rândul pacienților a depășit cu mult aceasată cifră.
„Au fost 58 într-o săptămână și au existat și 12 decedați pe zi”, a mai precizat Dan Manu.

„Capacitatea a fost depăşită în perioada sărbătorilor de numărul pesoanelor decedate. Am fost obilgaţi ca o parte din decedaţi să fie depozitaţi în secţie, într-un loc special amenajat, izolat, pe o perioadă mai mare de două ore cât îi depozitam în mod curent. Aceste probleme au survenit din cauza faptului că în această perioadă familiile nu s-au mai prezentat să îşi ridice rudele în timp util,”, a declarat Luminiţa Galbenu, şefa secţiei ATI.

Și conducerea spitalului confirmă că decedații au fost ținuți pe secție, dar nu în saloane cu persoanele decedate și că mirosul pestilențial care, spun unii vizitatori ai bolnavilor, s-ar fi simţit, ar fi venit de la Terapie Intensivă, şi de pe secţiile Medicală I şi Medicală II, unde au fost ținute, într-adevăr, 17 cadavre, dar nu nu mai mult de 24 de ore, pentru a nu se descompune.
Directorul susţine că ulterior s-a făcut o igienizare pentru că decedații care nu sunt ţinuți la temperaturi joase pot fi sursă de germeni patogeni. O igienizare care a constat în nici mai mult, nici mai puțin decât… deratizare!
DSP Argeș a demarat o anchetă în acest caz.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii