Cea de-a patra ediție Romanian Science Festival Argeș va avea loc între 13-16 septembrie, în Rucăr (13 septembrie), Mioveni (14 septembrie), Câmpulung Muscel (15 septembrie) și Pitești (16 septembrie), cu 26 cercetători din diaspora academică, 800 de voluntari, 75 profesori coordonatori și 350 de experimente.
„De asemenea, anul acesta, festivalul va aduce o inițiativă inedită în cadrul programului – dialogul dintre știință și artă, având 3 mentori reprezentând artele vizuale și muzica, coordonatori ai unui grup de 50 de voluntari elevi. Astfel, festivalul susține interdisciplinaritatea și diversitatea în procesul de învățare”, au transmis organizatorii într-un comunicat de presă.
Fiecare eveniment de tip Caravana RSF va dura jumătate de zi. Mentori RSF vor explica tinerilor despre domeniul lor de activitate și cum au ajuns să urmeze o carieră în științe. Voluntarii locali alături de mentorii RSF vor organiza târguri interactive de experimente, în cadrul cărora doritorii au intrarea liberă și vor putea să participe la ateliere de robotică, inteligență artificială, matematică, chimie, medicină, fizică, biologie, geografie și sustenabilitate. Detalii și AICI.
Cine sunt mentorii RSF
La evenimentele Romanian Science Festival din Argeș vor participa în total 26 mentori RSF, cercetători și profesioniști din diferite domenii STEAM, veniți din 7 țări exclusiv pentru festival:
- Sandor KRUK – European Space Agency, Spania;
- Cosmin Ionuț POPA – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, România;
- Andreea GEAMANU – University of Groningen, Olanda;
- Catalin BUNDUC – Amsterdam University Medical Center, Olanda;
- Teodor JIANU – Institutul Max-Planck, Germania;
- Cristiana LUCACI – Microsoft, Olanda;
- Paul Gabriel FILIPAN – Alphadoc, Olanda;
- Emil CENTIU – NatWest Markets, Anglia;
- Cristina GHEORGHE – Universitatea POLITEHNICA din București, JP Morgan Chase & Co., Irlanda de Nord;
- Alex CHIRIAC – Universitatea POLITEHNICA din București, România;
- Andreea BUNDUC – Microsoft, Olanda;
- Liana IVASCU – University of Manchester, Anglia;
- Ionut UNGUREANU – Universitatea POLITEHNICA din București, România;
- Stefania OLTEANU – University of Groningen, Olanda;
- Cosmina MANEA – Scoala Doctorală „Simion Mehedinți”, Universitatea din București, Lidl România;
- Andreea ATANASESCU – Trinity Biomedical Sciences Institute, Irlanda de Nord;
- Eliza CASAPOPOL – Microsoft, Olanda;
- Otilia CASUNEANU – University of Oxford, Anglia;
- Catinca CIUCULETE – Queen’s University Belfast, Irlanda de Nord;
- Erika GROSS – Univ. „L. Blaga” Sibiu, România;
- Mihai Călin FIRFIRICĂ – Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” România;
- Corina MILOSOIU – Microsoft, Olanda;
- Elena ZAMFIR – Champalimaud Centre for the Unknown, Portugalia;
- Maria JUGĂNARU – Universitatea Națională de Muzică București, România;
- Daniel BĂLĂNESCU – Artist vizual, Anglia;
- Daria RUTA – Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, România.
Citește și Atracția săptămânii în Argeș, festivalul de film de la Ceramus Câmpulung
13 Septembrie – Caravana RSF ajunge și în zona rurală
Prima dată, caravana festivalului va ajunge în Rucăr, pe 13 septembrie, la Liceul Tehnologic „Victor Slăvescu”. Între 10.00-14.00, mentorii își vor prezenta domeniul de activitate în sala de spectacole a liceului, iar voluntarii de la școlile din Rucar vor demonstra experimente științifice în sala de sport a liceului.
„Este absolut minunat să putem aduce anul acesta Romanian Science Festival și mai aproape de copii, în Rucăr. Este o premieră atât pentru noi să aducem Caravana RSF într-o zonă rurală, dar și pentru copiii din școlile locale, care vor învăța și, de ce nu, se vor lăsa inspirați de mentorii noștri. Pe această cale, transmit un sfat tuturor participanților care ni se vor alătura pe 13 septembrie – profitați. Vă încurajez să puneți întrebări, să vă puneți la încercare propriile cunoștințe și să fiți curioși – mentorii noștri vor fi foarte fericiți să vă răspundă la orice curiozitate ați avea.”, spune organizatoarea evenimentului, Alexandra Ciorhan.
Citește și Lecţia de istorie. În sfârşit!
14 Septembrie – Prezentări și târg interactiv la Colegiul Național „Dinicu Golescu” Câmpulung
La Câmpulung Muscel, festivalul își va deschide porțile la ora 09:00 cu prezentările din partea mentorilor în amfiteatrul liceului „Dinicu Golescu”, în limita locurilor disponibile în sală și destinate exclusiv școlilor invitate ca participante. Târgul de experimente va începe la ora 10:30 și va avea loc pana la ora 12:00, în zona terenului de sport al liceului, cu intrare liberă pentru toți curioșii și pasionații de științe.
Organizatoarea pe Câmpulung și mentorul pe sustenabilitate, Corina Milosoiu, ne transmite: „Suntem entuziasmați să revenim la Câmpulung pentru a doua ediție a Caravanei de Științe RSF organizată la Colegiul Național Dinicu Golescu. Ca fostă absolventă CNDG, mă bucur că am ocazia să contribui la a aduce un impact pozitiv în randul elevilor din Câmpulung și împrejurimi. Mentorii, voluntarii și profesorii coordonatori asteaptă cu nerăbdare să cunoască pasionații de știință din zona Muscel, care vor avea ocazia să își exerseze curiozitatea în cadrul târgului de experimente interactive.”
Citește și Pastila de frumos. Dezbateri în Parlamentul interbelic (II)
14 Septembrie – Caravana ajunge și pe Platoul Casei de Cultură Mioveni
La ediția din 2022 au venit peste 1500 de participanți la Mioveni. Anul acesta, festivalul se va organiza pe Platoul Casei de Cultură, între 12.00-16.00, patru ore în care voluntarii împreună cu mentorii vor realiza experimente din domenii cât mai diverse, pentru toate vârstele.
Organizatorii Caravanei RSF la Mioveni, Andrei Funieru și Giuliano Tincoca declară: „Vizitatorii vor pleca cu o amintire frumoasă din ziua respectivă. Mentorii și voluntarii experimentatori vor prezenta elevilor și nu numai experimente științifice practice, le vor schimba perspectivele în legătură cu viitorul lor în știință. De asemenea, trebuie să menționăm că fără voluntarii de logistică, promovare și știință și artă, festivalul nu ar fi la fel de bine organizat, frumos decorat și interactiv. Toți lucrăm și împărtășim din cunoștințele noastre pentru a prezenta cele mai interesante experimente, cele mai deosebite decorațiuni și alte surprize pe care o să le descoperiți venind la caravană.”
Citește și PITASO, târgul de ONG-uri, ediția a II-a, la Pitești
15 Septembrie – Mentorii merg în școlile și liceele din Pitești și Mioveni
Mentorii RSF vor vizita 12 școli și licee din cele două orașe pentru a le povesti elevilor despre cercetarea lor, care sunt cele mai importante și relevante invenții științifice în fiecare domeniu, dar și despre cum au ajuns să urmeze o astfel de carieră, cu scopul de a inspira tinerii către STEM.
16 Septembrie – Târgul de științe Pitești Science Festival, în Piața Primăriei
Târgul de științe are loc în data de 16 septembrie, în Piața Primăriei Pitești, între 11.00-17.00, pentru publicul de toate vârstele, cu experimente interactive din astronomie, robotică, medicină, neuroștiință, inteligență artificială, imunologie, biologie, fizică, chimie, matematică, geografie și sustenabilitate.
Intrarea este liberă publicului larg. Cezara Nedelea, coordonatoarea festivalului din Pitești, ne povestește: „Făcând parte din acest proiect de patru ani, întâi ca voluntar și acum din rolul de coordonator, pot spune că Romanian Science Festival este o experiență inedită, indiferent dacă participi ca vizitator sau te implici în organizare. Fiecare ediție reușește să mă uimească mai mult decât cea anterioară și abia aștept să vedem cu toții ediția din acest an, cea mai mare de până acum!”.
Despre festival am mai scris AICI, AICI, și AICI.
Despre RSF
Romanian Science Festival a fost fondat în 2019, din dorinţa de a implica cercetătorii şi studenţii români din diaspora academică în sistemul de educaţie din România și de a-i apropia pe elevi de știință. În 2022, Romanian Science Festival a fost premiat la Berlin de către Falling Wall Foundation în categoria Science Engagement, din peste 1350 de proiecte. Comunitatea mentorilor RSF este formată din peste 140 de mentori care sunt studenţi, cercetători şi profesionişti români din diasporă. De la lansare, în 2019, Romanian Science Festival a adus ştiinţa în peste 150 de şcoli din România şi a ajuns la peste 100.000 de elevi.
Detalii pe www.romaniansciencefestival.ro și www.facebook.com/romaniansciencefestival.
0 Comentarii