Web Analytics

„Experimentăm cu cameristele şi femeile de serviciu să lucreze online, adică să vorbească pe WhatsApp cu clientul”

de | 27.11.2020 10:34 | Actualitate, Economie

# Interviu dulce-amar cu Emil Enescu de la Victoria, unul dintre cei mai respectaţi hotelieri din Argeş

# Cum a fost afectată activitatea dvs. de această pandemie?
– De afectat, m-a afectat așa cum a afectat pe toată lumea. Dacă industria și economia României au scăzut cu 55%, vă dați seama că m-a afectat și pe mine.
# Angajații dvs. sunt în șomaj, sunt la muncă?
– Am mai trimis în șomaj femeile de serviciu, cameristele; experimentăm să lucrăm cu ele online, adică să vorbească pe WhatsApp cu clientul și să îi spună cum să întindă cearșaful, să își pună perna, să dea cu aspiratorul… Cum să nu ne afecteze pandemia? Păi dacă nu avem clienți, dacă se închide totul… Bine, ne și dezvoltasem foarte mult, începuseră popoarele astea avansate să se ia după noi. Pe unde ne găseau, pe la bancomate, prin metrou, pe asta… să o luăm la fugă.
# Cum funcționați ca business în momentul ăsta?
– În momentul de față stăm pe hotel… așa, avem câteva camere, încerc să țin personalul, pentru că, dacă pe ăștia îi dăm afară, chiar îi lăsăm fără muncă, este greu să mai creezi un alt muncitor calificat în domeniul hotelier. O poți face după o perioadă destul de lungă. O să pățim ca cei din industrie! Gândiți-vă la Alprom-ul ăsta, care avea mii de tâmplari. Dacă mâine ar vrea cineva, de unde să mai ia atâția tâmplari și când îi mai școlarizează?! Așa suntem și noi… HoReCa era o ramură care mai mergea cât de cât, începusem să ne dezvoltăm pe aici, fiind și Uzina Dacia, era un turism din acesta de business.
# Deci, în ceea ce privește hotelul, aveți doar două sau trei camere ocupate?
– Nu chiar două sau trei camere, dar rata de ocupare este mică, 10 camere; sunt zile când avem și trei camere, zile în care avem și 10 sau 15 camere ocupate. Nu știu cum e la ceilalți, dar eu mă consider fericit că îi mai avem și pe ăștia.

Citește și Hotelierii piteşteni, între disperare şi expectativă. Emil Enescu: „Caut să fac altceva… Aş vrea să mă mut în altă ţară… Caut soluţii!”

Citește și Victoria Residence, un nou pol imobiliar pe harta Piteştiului

„Pentru ce să protestăm? E ca și cum am vorbi la bec. Dvs. nu vedeți că asta este politica. Acest Covid…”

# Dar în privința restaurantului?
– În privința restaurantului, păi avem doar trei-patru inși care vin să mănânce. Cine își mai permite? Păi dacă nu mai sunt locuri de muncă, cine să mai mănânce la restaurant? Chiar atât de mult acumulasem noi, românii? Bine, începusem să stăm numai prin restaurante, să ne comparăm cu popoarele astea avansate, cu democrațiile, care își bat scândură în geamuri.
# V-ați gândit cumva să vă reorientați și mă refer la livrări la domiciliu?
– Nici nu știu dacă mai e cazul. Și dacă vreau să livrez la domiciliu, de unde să cumpăr marfă, dacă se închid și piețele?!
# Ați aplicat pentru ajutorul acela guvernamental?
– Nu, pentru că, dacă Guvernul nu e în stare să atragă fonduri europene, unde noi cotizăm o groază de bani, de unde să ne dea nouă? Credeți că ne va da nouă? Că orice partid, dă la oamenii lui. Ați auzit vreunul că s-a dat? Că a primit fonduri europene? Programele alea de 2.000 de euro, de nu știu cât. Nu a luat nimeni! Și, dacă a luat, ce să faci cu 2.000 de euro? Să plătești patru salariați?
# Ați avut săptămâna trecută, la protestul din Piața Prefecturii, vreun reprezentant?
– Nu. Pentru ce să protestăm? E ca și cum am vorbi la bec. Dvs. nu vedeți că asta este politica? Acest Covid… Probabil că este bun. Ne mai aduce cu picioarele pe pământ. Cât o să fie… Nu vedeți că te duci la spital și îți dă doar cinci pastile de paracetamol… Ați văzut dvs. pe cineva că spune la televizor că te duci la spital bolnav de Covid cu comorbidități și îți dă vreun tratament în afară de paracetamol? Păi, pe ăsta îl luăm și acasă. Sunt specialist: iau Tantum verde și paracetamol, când simt un pic că mă prinde curentul de la aerul condiționat… Ce tratament? Păi, încercăm vaccinul, dar noi nu știm de unde vine boala asta?! Nu știm nimic! Își dă fiecare cu părerea. Facem experimente. Păi, la un moment dat, președintele, care era foarte bine informat, ne-a spus că este vorba despre o gripă, care ușor-ușor s-a transformat… O să se termine și cu gripa asta, pentru că sunt alegerile astea acum, în decembrie… Nu o să ne îmbolnăvim toți…

„Păi, dacă te duci și nu îți dă tratamentul cuvenit, e normal să dai în primire”

# Ați avut în rândul personalului de la hotel sau restaurant vreun caz pozitiv de Covid?
– Nu am avut cazuri de Covid. Gândim pozitiv, chiar dacă nu ne merge foarte bine. Păi, ce să facem? Dvs. ați văzut multe cazuri din astea pozitive de Covid? Oameni din ăștia bolnavi mulți?
# Păi, nu vedeți ce se întâmplă în spitale?
– Este adevărat, dar cine știe dacă este chiar așa de adevărat! Păi, dacă te duci și nu îți dă tratamentul cuvenit, e normal să dai în primire. Dacă nu te tratează de tensiune, glicemie, cum să nu mori?

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii