Web Analytics

Excursia unei dansatoare în sudul Portugaliei, plătită de Consiliul Judeţean

de | 16.02.2017 12:06 | Dezvăluiri

10 RamonaTitov2# Un alt proiect cultural de „maximă utilitate” pentru Argeş, finanţat în mandatul lui Tecău # Peste 400.000 lei s-au sifonat în 2014 și 2015 din banii CJ pe proiecte culturale îndoielnice, dintre care unele realizate de ONG-uri sau fundații fantomă  

Revenim cu un nou proiect cultural ce a primit finanţare nerambursabilă de la  bugetul Consiliului Judeţean, în mandatul fostului preşedinte Florin Tecău. De această dată, instituţia a decontat plimbarea unei dansatoare şi coregrafe de la Teatrul Davila la un festival de profil ce a avut loc în sudul Portugaliei, în iunie 2014. Mai exact, este vorba de Campionatul Mondial „World Dance Cup”, desfăşurat în Faro, un oraş din provincia portugheză Algarve, ce are ieşire la Oceanul Atlantic şi unde se află unele dintre cele mai frumoase plaje din Europa. Vă reamintim că, în anii 2014 şi 2015, sub mandatul de pomină al preşedintelui Florin Tecău, Consiliul Judeţean a tocat 436.995 de lei pe proiecte culturale fără finalitate, care fie nu au avut legătură cu promovarea Argeşului, fie nu au justificat sumele uriaşe alocate.

Ramona Titov a solicitat şi obţinut finanţarea în nume propriu, şi nu prin intermediul şcolii de dans pe care o deţine, TitovArt Piteşti

În 2014, Ramona Mihaela Titov, dansatoare şi coregrafă la Teatrul Davila, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean, a obţinut de la bugetul judeţean o finanţare de 5.000 lei pentru participarea la un concurs de dans. Este vorba de Campionatul Mondial „World Dance Cup”, organizat în oraşul Faro din regiunea portugheză Algarve. Proiectul prezentat de coregrafă s-a ridicat la valoarea totală de 11.867,33 lei, din care 5.000 lei au reprezentat finanţarea de la Consiliul Judeţean. Beneficiara, Ramona Titov, nu a contribuit la proiect decât cu suma de 360,98 lei, reprezentând taxele de participare la concursul de dans, în timp ce restul de 6.500 lei au provenit din sponsorizări şi alte surse, în special de la părinţii elevilor cu care coregrafa s-a prezentat la concurs. Mai trebuie precizat că Ramona Titov a solicitat şi obţinut finanţarea în nume propriu, şi nu prin intermediul şcolii de dans pe care o deţine, TitovArt Piteşti. Asta deşi micuţii înscrişi în concurs au dansat sub sigla şcolii patronate de coregrafa Ramona Titov.

Excursia a durat şapte zile

Potrivit contractului de finanţare, excursia în Algarve, la festivalul de dans, a durat fix şapte zile, între 29 iunie – 5 iulie 2014, deşi pe pagina oficială a concursului de dans se precizează că evenimentul a avut loc pe 29 iunie. La concurs au participat, alături de coregrafa Ramona Titov, trei copii pregătiţi la şcoala de dans a acesteia.
Finanţarea de la CJ Argeş a fost destinată exclusiv transportului în Portugalia, pe ruta Piteşti – Bucureşti – Munchen – Faro – Algarve, la costurile generate de transport beneficiara contribuind cu 4015,57 lei, bani proveniţi din sponsorizări. Mai trebuie menţionat că regiunea Algarve din sudul Portugaliei este recunoscută în Europa pentru plajele sale superbe.
De altfel, elevii participanţi la Campionatul Mondial „World Dance Cup” nu au reuşit să-şi adjudece premii notabile. Rezultatele obţinute de şcoala de dans TitovArt la Faro au fost locul 4 la Mini solo balet şi locul 11 la secţiunea Copii naţional-folcloric.

Ramona Titov: „Nu a fost o vacanţă, am fost singură cu trei copii, cu toate pe capul meu”

10 RamonaTitov1Am contactat-o telefonic şi pe coregrafa Ramona Titov pentru un punct de vedere, însă aceasta a pasat rapid problema către Consiliul Judeţean, sugerându-ne să vorbim cu purtătorul de cuvânt ai instituţiei pentru mai multe amănunte legate de proiect. „A fost un proiect cu copiii, am reprezentat Piteştiul. Mai mult de atât nu pot să vă spun. Nu a fost o vacanţă în Portugalia sau o plimbare. Am fost eu singură cu trei copii, cu toate pe capul meu. Copii din Argeş s-au calificat la un concurs internaţional de dans, cu 32 de ţări. Acolo am luat la o categorie locul patru, pentru Piteşti, pentru Argeş şi asta a fost tot. Eu, pur şi simplu, am făcut un proiect, acest proiect a fost aprobat şi atâta pot să vă spun. Cu siguranţă dacă a fost aprobat de Consiliul Judeţean, au avut motive întemeiate. Nu pot să vorbesc despre un proiect aprobat de Consiliu, fără acordul lor”, ne-a spus doamna Titov. Coregrafa mai spune că a mai avut participări la „World Dance Cup” şi în alţi ani, însă anul trecut nu a mai participat la festivalul de dans. Întrebată din ce motiv nu a mai participat şi anul trecut (când CJ Argeş nu a mai finanţat proiecte culturale), Ramona Titov ne-a răspuns uşor iritată de întrebare: „Că n-am vrut! E chestie internă, care ţine de şcoala mea, adică dacă eu consider că nu e suficient ce am, nu mă duc să particip. E chestie de strategie”.

Exemple de proiecte inutile care au supt circa 100.000 euro din banul public

Cum spuneam, CJ Argeş a alocat, în 2014 şi 2015, circa 100.000 de euro (436.995 de lei) pentru activităţi culturale care trebuiau să promoveze judeţul nostru. Cei mai mulţi bani au fost aruncaţi pe proiecte penibile, fără nicio finalitate şi fără niciun control din partea instituţiei finanţatoare. Printre beneficiari s-au numărat 26 de asociaţii şi persoane fizice, grosul finanţărilor mergând către proiecte culturale-fantomă, excursii, filmări cu drona, competiţii muzicale şi de dans banale sau direct către ONG-uri-fantomă, care astăzi sunt de negăsit. Cât despre festivalurile serioase care promovau Argeşul şi cultura argeşeană, unele dintre ele brand-uri culturale, precum „Serile Lipatti” sau „Nopţile de poezie” de la Curtea de Argeş, acestea au primit finanţări infime din partea Consiliului Judeţean. Dar să recapitulăm:

Filmări cu drona

10 MihailOprescuCea mai mare finanţare de la bugetul judeţean a primit-o Mihail Oprescu (foto), pentru proiectul „O călătorie vizuală de sus, pe plaiuri argeşene”, în total 32.000 lei în doi ani. Acesta a filmat cu drona, repetat, mai multe obiective turistice din Argeş. Cu toate că activităţile erau catalogate drept non-profit, Mihail Oprescu, a postat filmuleţele pe canalul You Tube pentru a scoate bani frumoşi cu ajutorul reţelei de publicitate Google Ad Sense.

Excursii la Brașov pentru promovarea…Argeșului

Un alt proiect finanţat cu 300 de milioane lei vechi, în 2014, a fost „Educaţie prin aventură”, al Asociaţiei Youth and Future, ce o are ca preşedinte pe lect. univ. Carmen Nicolescu, semnatara recomandărilor pentru cărţile scrise în detenţie de fostul patron de la PIC, Cornel Penescu. În loc să promoveze Argeşul, ONG-ul Youth and Future a promovat judeţul Braşov, prin activităţile organizate în parcul de aventură de la Braşov şi la Castelul Bran. Ba mai mult, se pare că profesoara Nicolescu, după cum însăşi domnia sa ne-a mărturisit, a organizat deplasări ale participanţilor la activităţile finanţate de CJ, prin agenţia proprie de turism, Activ Eventuria.

Sponsorizări pentru iubitul cântăreț al fiicei doctoriței Radu, mâna dreaptă a președintelui Tecău

11 SeleaIulian AndreeaRaduCJ Argeş a mai acordat două finanţări în valoare totală de 26.000 lei, unui puşti de 16 ani, Iulian Selea, pentru proiectul „Stele în Muzică”. Banii respectivi au fost cheltuiţi de solist pe costume de scenă, lecţii de canto, aranjamente orchestrale, CD-uri, DVD-uri şi excursii prin Europa, la diferite festivaluri de muzică uşoară din Locarno (Elveţia), Struga (Macedonia), Lido de Jesolo – o plajă din regiunea Veneţia, (Italia) şi Kaunas (Lituania). La momentul obţinerii finanţării, Selea era iubitul fiicei doctoriţei Claudia Radu, mâna dreaptă a fostului şef al CJ Florin Tecău.

Bani pentru Asociații Studențești care să trimită în excursii… elevi de gimnaziu

De la bugetul judeţean au mai fost finanţate, tot cu suma totală de 26.000 lei, excursiile studenţilor Universităţii Piteşti, prin cele două proiecte trase la indigo – „Festivalul Cultural 2014” şi „Educaţie prin cultură”. Studenţii au organizat excursii la Sinaia pentru elevii şcolilor Mozăceni şi Cicăneşti, promovând astfel, pe banii Argeşului, judeţul vecin Prahova.

Fonduri pentru trupa agreată Starfix. Pentru ce anume, rămâne un mister…

Alţi 20.000 lei au fost absorbiţi, în 2014, de doi membri ai trupei de dans Starfix, Constantin Popescu şi Valeriu Rusănescu, printr-o asociaţie fondată de aceştia în 2012 – Masterclass. Proiectul celor doi dansatori viza organizarea unui festival studenţesc de modă intitulat „Culorile toamnei”. Numai că, în cadrul evenimentului, au evoluat ei înşişi pe scenă, adjudecându-şi jumătate din contravaloarea finanţării de la bugetul public şi au întors Casei de Cultură a Studentului, unde sunt membri în Consiliul Artistic, 4.500 de lei pentru închirierea spaţiului unde s-a ţinut concursul.
Revenind la trupa Starfix, aceasta a obţinut, în nume propriu, încă 28.000 lei pentru competiţia de dans „Cupa Argesis”, CJ Argeş alocând în 2014 suma de 20.000 de lei, iar în anul următor 8.000 de lei. Pe ce anume au fost cheltuiţi aceşti bani rămâne însă un mister, întrucât documentaţia aferentă proiectului nu ne-a fost transmisă de Consiliul Judeţean, iar coregraful clubului de dans, Daniel Ionescu, s-a eschivat să comenteze pe marginea subiectului.

Tecău a dat comisia de avizare a proiectelor culturale pe mâna unei doctoriţe-Claudia Radu

10 Tecau ClaudiaRaduComisia care a verificat şi avizat toate aceste proiecte culturale cu cântec finanţate în anii 2014 şi 2015, a fost compusă din: Roxana Stoenescu – şef serviciu Relaţii Internaţionale, Tineret, Cultură, Veronica Traşcă – consilier juridic, Compartimentul Juridic Contencios, Mihaela Geacar – inspector principal, Serviciul Financiar Contabilitate, iar secretar Roxana Rusea – inspector principal, Compartimentul Strategii Sinteze Socio-Economice. Preşedinta comisiei de avizare a fost doctoriţa Claudia Radu, consilierul fostului preşedinte al CJ Argeş, Florin Tecău.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii