Web Analytics

Exclusivitate. Ce informaţii transmiteau agenţii CIA din Argeş în perioada comunistă

de | 9.02.2017 15:02 | Dezvăluiri

19 01# Milioane de documente confidențiale, inclusiv câteva sute despre Argeș, au fost declasificate de către CIA la jumătatea lunii ianuarie

La jumătatea lunii ianuarie, Agenția Centrală de Informații din SUA (CIA)  a publicat pe internet un număr însemnat de documente desecretizate pe Internet, acestea fiind accesate de acum de  oricine.

Este vorba despre cel puțin 13 milioane de pagini cu date declasificate. Milioane de documente care se referă la istoria și numeroase informări ale CIA, de la înfiinţarea agenţiei în anii ‘40 până în anii ‘90, au devenit accesibile pe internet, oficiali ai serviciilor secrete dând asigurări că acolo sunt toate datele care cuprind această jumătate de secol şi că nimic nu a fost eliminat. Printre milioanele de documente sunt și 260 cu privire la informațiile pe care le transmiteau agenții CIA din Argeș în perioada comunistă. Aceste documente fac referire printre altele la vizitele lui Ceaușescu și la obiectivele strategice din județ, la protestele împotriva regimului comunist și la condițiile din închisoarea Pitești. Jurnalul de Argeș a făcut o selecție a celor mai relevante documente ale CIA referitoare la Argeș și vi le prezintă în continuare.

„Deținuții de la închisoarea Pitești nu au voie să primească vizite sau pachete”

O primă informare a agenților CIA legată de Argeș a fost întocmită pe 22 august 1951 și în ea se face referire la două mari rezervoare de combustibil aflate la Merișani. „Cele două rezervoare se află la 200 de metri de gara Merișani și la 20 de metri de calea ferată și sunt folosite frecvent de către convoaiele militare”, scria în raportul CIA.
Pe 30 martie 1953, agenții CIA trimit în America un raport foarte detaliat privind condițiile de detenție foarte dure de la închisoarea Pitești și spun printre altele că „în 1949 și 1950 la Pitești au fost închiși peste 1.000 de studenți. Regimul de detenție de acolo este foarte sever. Deținuții de la închisoarea Pitești nu au voie să primească vizite sau pachete. Până în 1949, studenții care erau închiși la Pitești erau bine tratați și asta pentru că staff-ul închisorii era de dinainte de 1944 angajat și se opunea noului regim. Însă în 1949 a fost descoperit un grup de rezistență la Pitești, iar personalul închisorii a fost concediat și un regim strict a fost impus. O revoltă ce a izbucnit a fost imediat suprimată”.
Agenții CIA fac referire în raport și la temutul deținut Eugen Țurcanu (ce avea să fie executat în 1954), despre care spun că „este folosit de către conducerea închisorii Pitești pentru a conduce un grup de reeducare de aproximativ 70 de persoane. Grupul este folosit de autorități ca un fel de forță polițienească internă. Deținuții care nu fac parte din acest grup sunt spionați și bătuți crunt”.

Informări CIA și despre uzina de la Colibași

Într-un alt raport al CIA, datat 15 decembrie 1954, agenții CIA informează că regimul comunist de la București a criticat faptul că filiala Pitești a Uniunii Tineretului Comunist (UTM) nu a reușit să facă brigăzi și la fabrica textilă „11 iunie” din oraș. Tot liderii comuniști l-au acuzat pe Ioan Iacomi, primul secretar al Comitetului UTM Pitești, că știa de situație și nu a luat măsuri.  
Pe 17 ianuarie 1955, agenții CIA întocmesc o informare detaliată legată de uzina de la Colibași, despre care spun că „produce componente auto și că urmează să fabrice și motociclete. La uzină lucrează 2.500 de oameni, cu toții locuiesc în zona Ștefănești-Florica și vin zilnic la fabrică cu un tren special. Utilajele din fabrică sunt sovietice și nemțești”.

„Orașul Pitești este al doilea mare centru militar din România”

Într-o informare datată 8 noiembrie 1955, agenții CIA vin cu detalii despre Școala de Tancuri și Aplicații de la Pitești și fac referire la un colonel sovietic atașat școlii, colonel despre care spun că se înțelege foarte bine cu soldații și elevii de acolo.
Cei de la CIA spun că Piteștiul este un oraș de o mare importanță strategică pentru România într-o adresă din 2 decembrie 1955, adresă în care precizează că „orașul Pitești este al doilea mare centru militar din România și are trei școli militare: Școala de Ofițeri de Aviație, Școala de Parașutiști și Școala de Tancuri”.
În fine, o informare din 17 mai 1968 face referire la vizita lui Ceaușescu și a președintelui francez Charles de Gaulle la Pitești. În document, un ofițer CIA spune că „președintele Franței și-a înmuiat tonul naționalist în timpul vizitei la Pitești, iar ambii lideri au avut mare grijă ca în discursurile lor să nu aducă atingeri la punctele sensibile legate de Uniunea Sovietică”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii