Web Analytics

Exclusiv. Zeci de nereguli găsite la firmele ce strâng deşeuri la Ştefăneşti

de | 28.03.2018 21:17 | Dezvăluiri

11 11 deseuri01# ISU Argeș a dat 17 dintre cele 23 de amenzi ca urmare a controalelor efectuate la firmele ce colectează deșeuri la Ștefănești  # Au fost găsite societăţi ce aveau angajați la negru # Două firme nu aveau autorizație de securitate la incendiu

Zeci de nereguli au ieșit la iveală ca urmare a controalelor efectuate la operatorii  de deșeuri periculoase şi nepericuloase de pe raza orașului Ștefănești, controale dispuse prin ordin al prefectului. Controalele au fost efectuate de nu mai puțin de opt instituții publice: Prefectura Argeș, APM Argeș, ITM Argeș, Garda de Mediu Argeș, Poliția, Finanțele Publice și Primăria Ștefănești. Jurnalul de Argeș a intrat în posesia listei cu numeroasele nereguli și ilegalități constatate și vi le prezintă în continuare.

O firmă ce reciclează cărbuni avea un angajat la negru

O primă surpriză a fost în urma verificărilor efectuate de către ITM Argeș. O firmă din Ștefănești – Laura Alina Winery SRL – ce nu apărea pe lista inițială a firmelor ce colectează deșeuri, a fost găsită cu două nereguli. Firma respectivă reciclează cărbuni și avea o persoană care lucra fără forme legale, motiv pentru care a fost amendată cu 20.000 lei. Aceeași firmă a fost amendată și cu 4.000 lei pentru că nu avea întocmită fișa de protecție a muncii. 

Firma amendată cu 200.000 lei prezintă risc fiscal

Reamintim că cele mai mari amenzi legate de deșeurile depozitate la Ștefănești au fost date firmei CXA ECO PLAST CLEAR SRL, al cărei patron este omul de afaceri Adelin Năstăsescu. Firma a fost sancționată de comisarii Gărzii de Mediu Argeș cu câte 100.000 de lei pentru fiecare dintre cele două puncte de depozitare (unul pe strada Sticlelor, celălalt în apropierea Gării Florica). La aceeași firmă, echipa de inspecție fiscală de la Direcția Finanțelor Argeș ”a identificat risc fiscal, formulând propunere de efectuare a inspecției fiscale”.
Tot comisarii Gărzii de Mediu Argeș au făcut către Agenția pentru Protecția Mediului Argeș trei solicitări de emitere a notificării prealabile suspendării autorizației de mediu. Iar notificările au fost emise către CXA ECO PLAST CLEAR (pentru ambele puncte de lucru) și INVEST PROSPEED ESM. În caz că nu vor remedia deficiențele, atât CXA ECO PLAST CLEAR, cât și INVEST PROSPEED ESM riscă să li se suspende autorizațiile de mediu până în această vară și, ulterior, să le fie anulate. Cel mai notoriu caz de anulare a unei autorizații de mediu în Argeș pentru o firmă ce colecta deșeuri a fost cel al Global Eco Center, după incendiul de la Câmpulung din octombrie 2013, incendiu ce se putea solda cu o catastrofă de mediu.

Foarte multe firme ce strâng deșeuri nu luaseră măsuri de prevenire a incendiilor

11 11 deseuri02Cele mai multe – 17 – dintre cele 23 de amenzi date în total au venit de la ISU Argeș. Pompierii au găsit foarte multe nereguli și probleme la firmele ce depozitează deșeuri la Ștefănești. Și, având în vedere câte sute de tone de deșeuri sunt depozitate în Ștefănești, în cazul unor incendii pagubele ar fi greu de cuantificat.
Valoarea amenzilor date de către ISU Argeș s-a ridicat la 37.000 lei. Două firme ce nu aveau autorizație de securitate la incendiu au fost amendate în total cu 20.000 lei. Nu mai puțin de 15 firme din Ștefănești au fost amendat în total cu 17.000 lei pentru nerespectarea măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor.
Iată și cele mai importante nereguli constatate de către cele opt instituții publice ce au făcut controalele la Ștefănești: stocarea amestecată a diferitelor categorii de deșeuri; stocarea temporară a deșeurilor pe o suprafață mai mare decât cea autorizată; colectarea de deșeuri fără deținerea de documente de aprobare a transportului de deșeuri periculoase; nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, stabilite prin reglementări specifice, la colectarea, transportul, separarea, reutilizarea, recuperarea sau distrugerea deșeurilor, scurgerilor de lichide inflamabile și a depunerilor de praf sau pulberi combustibile; exploatarea cu deficiențe a instalațiilor, echipamentelor și aparatelor electrice aferente construcțiilor; lipsa dotării cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor; lipsa asigurării surselor de alimentare cu apă în caz de incendiu.
Mai trebuie precizat că firmele la care au fost constatate nereguli vor fi din nou verificate în următoarele trei luni.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii