Web Analytics
scris joi, 11.04.2019

Exclusiv. O spun oficialii din Ministerul Mediului: „Primăria Piteşti nu doreşte ca Pădurea Trivale să fie arie protejată”

Au trecut peste nouă ani de la inițierea proiectului rezervației naturale Pădurea Trivale și aproape doi ani de când Agenția de Mediu a cerut Primăriei Pitești să clarifice neconcordanțele din documentație, mai exact dispariția a circa 58 ha din suprafața propusă spre a deveni arie protejată. Oficiali din Ministerul Mediului susțin direct că municipalitatea nu dorește ca Pădurea Trivale să devină arie protejată. Practic, proiectul e blocat la Primăria Pitești.

Exclusiv. O spun oficialii din Ministerul Mediului: „Primăria Piteşti nu doreşte ca Pădurea Trivale  să fie arie protejată”

„Bănuiesc că interesele sunt relativ mari în zonă”

Elaborat în martie 2010, de către Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Piteşti, proiectul a fost supus dezbaterii publice de trei ori până acum și s-a întors de mai multe ori, la instituțiile din Argeş, pentru diferite completări.
După cum ne-a declarat Anca Crăciunaș, consilier la Direcția Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, „în ultima adresă trimisă Primăriei Pitești spre finalul anului trecut le-am cerut în termeni categorici să reînnoiască avizul dat de către Consiliul Local în 2012 pentru declararea suprafeței din proiect drept arie protejată. Numai că cei din Primăria Pitești ne-au răspuns categoric că ei nu reînnoiesc avizul. Cei din Primăria Pitești invocă o lege, cum că s-a introdus o suprafață din rezerva proprie pentru retrocedări. I-am întrebat dacă există astfel de solicitări de retrocedări, ne-au răspuns că nu e treaba lor, ci a Romsilva. Direcția Silvică Argeș ne-a răspuns că nu există astfel de retrocedări. Părerea mea este că nu se dorește la nivel de municipalitate ca o parte din Pădurea Trivale să devină arie protejată. Bănuiesc că interesele sunt relativ mari în zonă”.

„Aria naturală protejată se instaurează indiferent de deținători”

Tot Anca Crăciunaș mai spune că ”în Ordonanța 57 a Ministerului Mediului scrie clar că aria naturală protejată se instituie indiferent de deținători. Singura treabă a ministerului este să informeze deținătorii de terenuri și oarecum să negocieze cu ei legat de eventualele restricții. De aceea ne trebuia o listă cu potențialii proprietari, pentru notificări, ca să îi înștiințăm că dorim să înființăm o arie naturală protejată”.

Varianta de avarie: reînnoirea documentației

În caz că Primăria Pitești continuă să refuze să dea acel aviz esențial, mai există totuși o variantă de avarie. Concret, cei din Ministerul Mediului pot trimite o adresă la APM Argeș în care să solicită reînnoirea documentației și retrimiterea acesteia în Consiliul Local Pitești spre avizare. Însă și această variantă ar dura câteva luni bune.

Ce spune viceprimarul Sorin Apostoliceanu: „Noi suntem deschişi ca Pădurea Trivale să devină arie protejată”

Am luat legătura și cu viceprimarul Sorin Apostoliceanu pentru a ne spune care este situația legat de declararea unei părți din Pădurea Trivale drept arie protejată. ”Nu știu care este situația în acest moment legat de proiectul la care faceți referire. Le voi cere colegilor mei din Primărie să facă o informare în acest sens. Pot să vă spun însă că noi suntem deschiși ca Pădurea Trivale să devină arie protejată”.
Potrivit proiectului din anul 2010, suprafaţa propusă din Pădurea Trivale ce urma să devină arie protejată era de 432,3363 ha şi făcea parte din fondul forestier proprietate de stat.

Distribuie!

4 Comentarii

  1. Domnul primar Ionica spune: „Mai voi lupta sa realizăm o de biciclete și alei pietonale prin pădure. Regulile sunt foarte stricte, dar este propunerea sa se facă o pista de 6 km. Este un început la care țin foarte mult. Evident, strict în condițiile legii”
    Este limpede de ce nu doreste acest primar ca padurea Trivale sa devina arie protejata ! Este la fel de limpede ca aceste piste de biciclete sunt de fapt viitoare drumuri gata facute pentru vilele ce vor aparea pe marginea lor in padurea Trivale ca ciupercile dupa ploaie. Dupa cum singur spune, este doar un inceput !

  2. Nu avem nevoie de piste de bicicleta in padure, este mai natural fara, nu agresati padurea !

  3. Cetatenii din Balotesti doresc asfaltarea trotuarelor si primaria vrea sa asfalteze potetci in padure, si asta din bugetul de austeritate de care se vaita ! Hai sa radem ca sa nu plangem !

  4. Da, 6 km de trotuare in Balotesti ar fi muuuult, muuult mai folositoare, nu credeti domnule primar Ionica ?

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită