# Asasinat la Penitenciarul Colibaşi în „Cazul Durleci”? # Raport medico-legal: „Moartea a fost violentă. Leziunile s-au putut produce prin lovire de corp/plan dur sau ca urmare a manipulării în timpul resuscitării” # Avocatul Sorescu: „Cum ar fi putut fi mai bine redus la tăcere decât tăindu-i-se respirația?!” # Acelaşi avocat Sorescu: „La 21 de ani nu mori chiar așa ușor… Poate doar dacă ți se dă o mână de ajutor”
După cinci luni de la moartea lui Laurențiu Durleci (foto sus), tânărul care în primăvara anului 2016 a înjunghiat-o mortal pe fosta sa concubină, Laurenţia Durleci (17 ani), pe tatăl acesteia, Filip Tinca (37 ani), şi pe bunicul fetei, Paul Durleci (57 ani), avocatul autorului triplului asasinat a intrat, în sfârșit, în posesia raportului de necropsie, raport care conține și mult așteptatul rezultat al examenului toxicologic efectuat la Institutului Național de Medicină Legală Mina Minovici din București. Potrivit concluziilor documentului, deținutul decedat pe 29 decembrie 2017 la Spitalul Județean de Urgență din Pitești, unde a fost transferat în stare gravă de la Penitenciarul Colibași, a fost violentă. Raportul exclude indirect varianta sinuciderii, dar lasă în continuare neelucidată cauza morții și alimentează suspiciunile potrivit cărora Laurențiu Durleci ar fi fost bătut în celulă. Pe scurt, documentul arată că leziunile traumatice identificate pe trupul său s-au putut produce prin lovire de corp/plan dur sau ca urmare a manipulării în timpul resuscitării”. Adică nimic limpede. Avocatul Florentin Sorescu suspectează că lui Laurențiu Durleci i-a fost aplicată o măsură pe care gardienii o practică în penitenciarele din România: lovituri puternice în plex, violențe care nu lasă urme, și anunță că va formula o plângere penală pentru infracțiunea de omor, dar și că se va adresa Curții Europene pentru Drepturile Omului.
La secțiunea semne de violență, constatările autopsiei arată că: „cervical, posterior, în 1/3 sistală se constată o excoriație superficială roșietică de circa 2/1 cm; scalpul stâng – se constată o escoriație superficială roșietică de cca 1/1 cm; hemitorace stâng – se constată o excoriație superficială roșietică discontinuă, cu dispoziție oblic-verticală, cu dimensiune 11/0,2-1 cm; toraco-lombar – se constată 2 excoriații superficiale roșietice, dispuse oblic, de circa 6/01 cm și 3/01 cm”.
La secțiunea semne diverse au fost constate cicatrici vechi la nivelul membrului superior stâng, umăr stâng, hemitorace anterior drept și mână dreaptă și hiperpigmentare tegumentară constituțională.
„Trombembolism pulmonar survenit în evoluția unei asfixii mecanice”
În urma constatărilor și rezultatelor toxicologice, care au descoperit două substanțe (puse pe seama administrării tratamentului pentru problemele psihiatrice pe care Laurențiu Durleci le avea), au fost elaborate și concluziile raportului, unele deloc elocvente în opinia avocatului Florentin Sorescu, cel care l-a apărat în instanță pe Laurențiu Durleci (condamnat de instanța de fond la închisoare pe viață).
„Corelând constatările necropsice cu date medicale și cu rezultatul examenelor complementare de laborator solicitate, în contextul datelor de anchetă puse la dispoziție, facem următoarele aprecieri: moartea numitului Durleci Laurențiu, în vârstă de 21 de ani, a fost violentă. Aceasta s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii acute, consecința unui trombembolism pulmonar survenit în evoluția unei asfixii mecanice prin aspirat gastric (resuscitată în mediu penitenciar) cu encefalopatie hipoxic-ischemică secundară gravă și stare comatoasă profundă, la o persoană cu patologie de natură psihiatrică, aflată în tratament medicamentos de specialitate. La necropsie s-au constatat leziuni traumatice, care s-au putut produce prin lovire de corp/plan dur sau urmare a manipulării în timpul resuscitării, leziuni traumatice fără legătură de cauzalitate cu decesul. Examenul toxicologic efectuat în cadrul Laboratorului de Toxicologie al Serviciului Județean de Medicină Legală (la solicitatea medicului de la ATI) a evidențiat prezența fenobarbitalului. Examenul toxicologic efectuat în cadrul Institutului Național de Medicină Legală Mina Minovici București a evidențiat prezența fenobarbitalului și olanzapinei. Substanțele medicamentoase evidențiate sunt utilizate în mod uzual în tratamentul afecțiunilor patologice de natură psihiatrică, administrate cel mai probabil ca tratament pe perioada spitalizării la Spitalul Penitenciar Mioveni, substanțe care nu au legătură de cauzalitate cu decesul”, se arată în concluziile raportului.
„Raportul concluzionează că moartea a fost violentă, fără a indica modul probabil în care a fost produsă”
La cinci luni de la deces, moartea autorului triplei crime de la Stoenești (29 decembrie 2017) la două zile de la transferarea lui în stare gravă de la Spitalul Penitenciar Colibași lasă, în continuare, multe semne de întrebare.
„În opinia mea, raportul de necropsie este lăsat în coadă de pește. Exclude varianta sinuciderii și concluzionează că moartea a fost violentă, fără a indica modul probabil în care a fost produsă. Pe scurt, ce anume a determinat insuficiența respiratorie? Particularități fiziologice sau cauze externe, de genul unor lovituri puternice în plexul stomacal? Știm că acestea din urmă nu lasă urme, iar cei care obișnuiesc să le aplice, cu atât mai mult”, spune avocatul Florentin Sorescu (foto).
„Doi mascați din forțele de intervenție ale penitenciarului aplică astfel de corecții”
Ipotezele avocatului fac referire la fapte teribile. „Dețin informații că doi mascați din forțele de intervenție ale penitenciarului aplică astfel de corecții (n. red. – lovituri în plexul stomacal), iar Durleci Pavel Laurențiu a devenit ținta lor predilectă. Sunt informații furnizate de martori. Acest lucru înseamnă însă probleme serioase la nivel de penitenciar și tendința de a le acoperi. Echimozele descoperite pe corpul lui sunt rezultatul manevrelor de resuscitare sau al celor de corecție? Cu certitudine, schizofrenia nu-l făcea o persoană comodă. Probabil că avea pusee de agresivitate, comportament violent, neliniște transpusă în țipete. Și cum ar fi putut fi mai bine redus la tăcere decât tăindu-i-se respirația?”, mai spune avocatul familiei Durleci.
„A murit într-o instituţie care are nişte responsabilităţi faţă de persoanele în custodie”
Florentin Sorescu e hotărât să meargă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu acest caz. „Negreșit, formulez plângere penală pentru infracțiunea de omor. Și, totodată, la CEDO. În definitiv, a murit într-o instituție care are niște responsabilități față de persoanele pe care le are în custodie. La 21 de ani nu mori chiar așa ușor… Poate doar dacă ți se dă o mână de ajutor”, încheie cunoscutul avocat.
Dosarul în care este cercetată moartea lui Laurențiu Durleci se află la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș.
Reamintim că Laurențiu Durleci fusese condamnat de Tribunalul Argeș la închisoare pe viață în dosarul triplului asasinat de la Stoenești, dosar în care fratele și tatăl său au fost achitați de aceeași instanță de fond. Decizia Tribunalului Argeș n-a fost una definitivă, fiind atacată imediat la Curtea de Apel Pitești, atât de avocatul Florentin Sorescu, care a considerat prea aspră pedeapsa pronunțată în cazul lui Laurențiu Durleci, date fiind și problemele psihice cu care acesta a fost diagnosticat, dar și de Parchet, care consideră, în continuare, că la comiterea abominabilelor crime de la Stoenești au luat parte toți cei trei inculpați, nu doar Laurențiu Durleci. Curtea de Apel Pitești urmează să se pronunțe acum în cazul apelului Parchetului în ceea ce-i privește pe Vasile și Doru Durleci (fratele și tatăl lui Laurențiu).
0 Comentarii