Web Analytics

Exclusiv. Operaţia pe cord l-a transformat pe Calinic într-un nutriţionist practicant

de | 24.11.2016 18:01 | Actualitate

# Cele 14 sfaturi ale arhiepiscopului pentru o dietă alimentară biblică

Problemele de sănătate de anul trecut ce au culminat cu intervenția pe cord deschis par să fi produs o schimbare alimentară radicală la ÎPS Calinic. Iar aceasta e vizibilă celor care accesează site-ul Arhiepiscopiei, unde majoritatea postărilor nu sunt simple sfaturi pentru o alimentație sănătoasă, ci o întreagă filosofie pe temă. Pe tema prelungirii vieții printr-un astfel de stil gastronomic, cumpătat și curat. Tocmai de aceea, Jurnalul de Argeș i-a solicitat Înalt Prea Sfințitului, în calitatea sa de nutriționist nu doar al spiritului, ci mai nou și al trupului câteva sfaturi practice și pline de miez despre Postul Crăciunului.  (Alina Crângeanu)

„Pregătirea noastră pentru Postul Crăciunului, dar și pentru toată viața, este schimbarea stilului de viață duhovnicesc și abordarea unei diete alimentare biblice, adică să ne ostenim să curmăm răul de orice fel asupra sufletului și oprirea de la orice abuz alimentar!
Nu cantitatea și felul hranei e o problemă, ci calitatea ei nutritivă, absolvită de toxine și alte otrăvuri, care ne pun viața în pericol.
Nu postul (abținerea de la anumite alimente) este o problemă, ci dragostea pentru postul orânduit de Biserică prin marii asceți și postitori. Savanții lumii în arta medicală recomandă postul ca medicament de însănătoșire, fapt știut de mii de ani de creștinătatea postitoare.
Dacă aș da un sfat practic și ușor de împlinit, adică un meniu la îndemâna oricui, ar fi:
1. Varză crudă, consumată direct, din căpățână, fără nicio pregătire, decât curățarea frunzelor lăbărțate;   
2. Salată de varză cu puțină sare și ulei cât se dorește;   
3. Varză murată, tăiată felii și cu un adaos de ulei și piper după gust, ajută la detoxificare;
4. Sfeclă roșie comestibilă, fiartă sau coaptă, cu oțet și puțin ulei: reface globulele roșii;
5. Ridiche albă și neagră pentru eliminarea pietrei de la rinichi;
6. Cartofi copți și numai copți, cu puțină sare și usturoi din belșug;
7. Miez de nucă cu usturoi și mămăligă coaptă în cuptor;
8. Mere, câte patru pe zi, înainte de masă, bune foarte pentru digestie;
9. Pere, câte două pe zi, între mese;
10. Pește de mărime mică și medie din apele României. Pregătit la cuptor! Să nu se prăjească niciodată, ci doar grătar;
11. Fasolea care are proteine mai multe decât orice aliment și carnea, mai ales, care este un aliment toxic și mort. Are numai gust înșelător și nicio energie nutritivă.
12. Excludeți din meniu orice formă de soia procesată;
13. Consumați: semințe, fructe, legume crude sau gătite în abur, măsline, uleiuri crude, natural presate, pâine neagră, nu colorată, pâine integrală, ca pe vremurile de demult.
14. Grâu încolțit, orez negru, cel alb este nehrănitor, apă de izvor, sucuri proaspete făcute la storcătorul personal, mazăre, bob, dovleac comestibil, ceapă, usturoi, pătrunjel, morcov, țelină, praz și toate fructele – proaspete sau uscate – și legumele produse în România, inclusiv întreaga gamă de ciuperci, cu grijă, să fie comestibile sau consumați-le cu doctorul de față! Cât de bune-s ghebele! Dar hribii? Cine nu știe de bureții păstrăvi care cresc pe trupul copacilor și au cea mai mare concentrație de penicilină?
Să ne ferim de tot ce este procesat. Să folosim alimentele naturale,  autentice, românești.
Nu postul de alimente este primordial, ci postul de năravuri și nărăvirile care ne bântuie pe mulți dintre noi și nu scăpăm dacă nu ne tăiem porția de pornire spre rău, atât pentru suflet, cât și pentru trup.
Postul să-l urmăm cu hotărârea fermă de a nu mai repeta păcatele săvârșite și de a nu mai adăuga altele”.
Calinic Argeșeanul

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii