Web Analytics

EXCLUSIV. Mărturiile tulburătoare ale rudelor argeşencei arse în sala de operaţie, la Spitalul Floreasca: „Noi am fost anunţaţi de o pacientă. Dânşii nu ne-au anunţat absolut nimic”

de | 9.01.2020 14:37 | Dezvăluiri

La mai bine de două săptămâni de la tragedia petrecută la Spitalul Floreasca din București, unde argeşeanca Gheorghița Badea a ars în sala de operație după ce, potrivit raportului Corpului de Control, echipa medicală a „utilizat greșit” un biocid pe bază de etanol destinat numai dezinfecției chirurgicale a mâinilor echipei operatorii, substanță care prezenta „un risc combustional major”, rudele femeii vorbesc despre nenorocirea care a îngrozit o țară întreagă.
„Am văzut că au început cercetările… Să vedem ce or decide dumnealor (n.r. – anchetatorii). Ea a fost operată întâi pe data de 13, iar pe data de 22 decembrie s-a întâmplat… I-a plesnit un vas de sânge, a făcut o hemoragie internă şi au băgat-o în sală. Acolo s-a întâmplat. Cu soluţia pe care au avut-o dumnealor, a fost arsă toată. Spatele, piciorul drept, mâna dreaptă, părul, la spate”, povesteşte, pentru Jurnalul de Argeş, Tanţa Nedelea, verişoara femeii.

„Au plecat copiii la Bucureşti şi acolo nu le-a dat nimeni nicio atenţie…”

Faptul că în documentele operatorii acest „incident combustional apare separat, într-o anexă”, așa cum a precizat, marți, ministrul Sănătății, Victor Costache (care s-a întrebat retoric de ce nu a fost menționat de la început, mai ales că vorbim de un incident foarte grav), face plauzibilă varianta unei posibile încercări de mușamalizare a cazului și justifică revolta familiei, care nici măcar nu a fost anunțată de spital cu privire la cele întâmplate.
„În ziua când s-a întâmplat, nu ne-au anunţat. Noi am fost anunţaţi de o pacientă care era în salon cu ea, căreia îi lăsase toate lucrurile. Dumneaei ne-a anunţat. Dânşii nu ne-au anunţat absolut nimic, nimic. Au plecat copiii la Bucureşti şi acolo nu le-a dat nimeni nicio atenţie… Au stat până seara la 8. Atât, a văzut-o băiatul când au scos-o și la morgă, când au făcut autopsia”.
Femeia speră ca cei care se fac vinovați de greșeala care a dus la moartea verișoarei sale să fie trași la răspundere.
„Noi nu avem treabă cu domnul doctor Beuran, că dânsul nu a fost, ci cu cei care au fost în sală, de au pregătit-o, rezidenţi sau ce sunt, că l-au sunat pe domnul doctor şi el le-a spus «Pregătiţi până vin eu!». Şi dânsul, când a sosit în spital, ea era deja arsă. Eu n-am decât pretenţia să-l văd pe domnul doctor care a zis că a ridicat-o şi s-a ars şi dumnealui pe mâini, că dacă era ars… Ea a ars ca o torţă acolo, până când au turnat pe ea apă, ce or fi turnat acolo, vă daţi seama”, explică Tanţa Nedelea, verişoara femeii.

„A fost pentru prima dată când ea a fost internată în spital”

Ruda infirmă zvonurile potrivit cărora femeia fusese anterior diagnosticată cu cancer.
„N-a fost, doamnă, n-a avut… Nici n-am ştiut. Lumea vorbeşte că a avut sânii scoşi şi altele… N-a avut nimic. La operaţia din 13 decembrie, a fost pentru prima dată când ea a fost internată în spital, în afară de atunci când a născut copiii. Dar de atunci şi până acum, nici eu, nici ea n-am fost niciodată internate. (…) Până să ajungă la spital, a făcut sute de analize. Şi când i-a făcut ecograful, a zis să meargă la Bucureşti, că are probleme cu splina. Şi când au operat-o, pe data de 13, i-au scos splina. Nu ştim noi ce a mai fost în interior. Dânşii au zis că au găsit şi la pancreas … Mă rog, asta au comunicat”, mai spune verişoara victimei.

„Şi despăgubirile astea cu ce ne mai încălzesc?”

Dacă familia va cere sau nu despăgubiri Spitalului Floreasca, rămâne de văzut.
„Deocamdată să vedem, să vorbim, nu ştiu… Şi despăgubirile astea cu ce ne mai încălzesc? Spuneţi-mi dumneavoastră mie!”, încheie, tulburată, Tanţa Nedelea, verişoara femeii.
Amintim că ministrul Victor Costache (foto) a mai anunțat public că pacienta a fost subdiagnosticată greșit în ceea ce privește alergia la iod, că „niciunul din medicii din echipa operatorie nu se afla în serviciul de gardă”, operația fiind făcută de un medic rezident. Direcția de Sănătate Publică a aplicat mai multe amenzi administrative, în valoare totală de 30.000 de lei: 20.000 pentru spital și 10.000 pentru medici și asistente, iar Mircea Beuran, șeful secției Chirurgie a spitalului, a fost demis din funcție , dar va putea profesa în continuare.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii