Web Analytics

Exclusiv. Mărturie din pandemie. Strănepoata lui Ionel Brătianu s-a retras la ţară, în Normandia

de | 16.04.2020 13:25 | Dezvăluiri

# Marie-Helene Fabra Brătianu: „O anumită izolare, timp pentru lectură, pentru pictat şi grădinărit sunt pentru mine lucruri foarte pozitive” # Marie-Helene Fabra Brătianu: „Voi depune actele pentru obţinerea cetăţeniei române”

Marie-Hélène Fabra Brătianu, fiica Ilenei Brătianu, nepoată a istoricului și omului politic Gheorghe Brătianu și strănepoată a lui Ion I.C. Brătianu, a acordat un interviu special pentru Jurnalul de Argeş în care vorbeşte despre cum s-a adaptat la perioada pandemiei, despre lupta sa pentru ca adevărul să iasă la iveală privind terenurile ce au aparținut familiei sale și care au fost transferate, din interese pe care nu le cunoaște, de la Rătești în Pădurea Trivale. Tot Marie-Hélène Fabra Brătianu ne-a dezvăluit şi că după încheierea restricţiilor de izolare din cauza pandemiei de coronavirus va depune actele pentru obţinerea cetăţeniei române.

„Mătuşa mea a avut simptome ce semănau cu cele ale coronavirusului…”

# Cum v-aţi adaptat la această perioadă a pandemiei?
– Am mult noroc, deoarece sunt cu soţul meu în Normandia, la ţară. Prevăzusem iniţial să plecăm din Paris acolo doar pentru un week-end, chiar înainte să fie impusă izolarea. Iar week-endul s-a prelungit! Avem la ţară în Normandia o grădină şi un atelier. Sunt în contact zilnic cu tatăl meu şi fiicele mele prin telefon şi internet. Trăiască WhatsApp, Zoom, Yahoo, Facebook şi toate celelalte aplicaţii! Mai am şi şansa ca în Normandia să fie o vreme excepţională. Ca artist, am condiţii ideale de lucru. O anumită izolare, timp pentru lectură, pentru pictat şi grădinărit sunt pentru mine lucruri foarte pozitive.
Pe de altă parte, reflectez mult, deoarece mătuşa mea, sora tatălui meu, a murit la începutul lunii februarie. O iubeam mult. Am fost cu toţii lângă ea în ultimele zile. Chiar şi tatăl meu, la 92 de ani, a venit de la Paris, mătuşa mea locuia lângă Marsilia. Legat de mătuşa mea, ea a avut simptome ce semănau cu cele ale coronavirusului: pneumonie fulgerătoare cu febră, probleme intestinale şi o respiraţie dificilă. Mătuşa mea nu a dorit să meargă la spital şi a încetat din viaţă în linişte, la 89 de ani. Atunci, în februarie, încă nu se vorbea de pandemie. Ce ar fi fost dacă mătuşa mea ar fi murit cu câteva săptămâni mai încolo, având simptome de coronavirus? Nici nu îndrăznesc să mă gândesc… M-a făcut acest doliu subit insensibilă? Nu ştiu, în orice caz respect recomandările, dar nu încerc vreo angoasă legat de această epidemie.

„La supermarketul unde mergem la cumpărături, jumătate dintre clienţi nu îşi iau măsuri de precauţie, însă nimeni nu spune nimic”

# Care sunt restricţiile în regiunea unde staţi la ora actuală?
– Regiunea unde stau nu a fost foarte atinsă de epidemie: este o regiune rurală şi noi suntem practic la capătul Europei. Unii spun că apropierea de mare ar fi un atu. Respectăm restricţiile impuse în Franţa. La cumpărături poate merge o singură persoană, iar asta înseamnă pentru noi 10 km cu maşina, putem face sport şi să ne plimbăm la maximum un kilometru de casă. Pentru orice ieşire, avem nevoie de o declaraţie. Aş vrea să spun că această declaraţie mă face să zâmbesc când ies la plimbare cu câinele, deoarece e o zonă destul de izolată. În schimb, livratorii nu au măşti şi mănuşi, firmele pentru care lucrează nu le dau. Jandarmii nu fac exces de zel în zonă, dar supraveghează adesea intrările în micile localităţi şi nici ei nu au mănuşi sau măşti. Prietenii mei rămaşi la Paris sunt mai supravegheaţi, iar acolo se dau amenzi constant.
La supermarketul unde mergem la cumpărături am constatat că jumătate dintre clienţi nu îşi iau măsuri de precauţie, însă nimeni nu spune nimic.

Unde vede urmașa lui Brătianu adevărata corupţie legat de tranzacţiile din Pădurea Trivale

# Ce aşteptări aveţi legat de procesele pe care le aveţi în România?
– M-aş bucura ca justiţia română să găsească o soluţie legat de terenurile din Pădurea Trivale. Pentru asta ar trebui cumva mutat centrul acestei afaceri, care în opinia mea se află în aval de cesiunea pădurilor către mama mea. Mă refer la autorizaţiile de construcţii şi la schimbările de categorii şi de drepturi urbanistice ale terenurilor. Doar aceste modificări pot explica următoarele lucruri: 1) faptul că oamenii au construit vile într-o pădure, 2) faptul că preţurile au fost reevaluate atât de mult între vânzarea mamei mele către X şi vânzarea lui X către Z. Pentru mine aici este adevărata corupţie.

„Pandemia are mai multe feţe. (…) Poate că se va deschide mai mult China”

# Cum vedeţi lumea şi Franţa după pandemia de coronavirus?
– Nu ştiu. Această pandemie are mai multe feţe. Uneori sunt optimistă şi cred că vom fi marcaţi de această situaţie inedită: hipercentralismul urban va scădea şi prin urmare preţul imobiliarelor în capitale o să scadă. Vor fi protejate mai mult micile întreprinderi pentru ca acestea să producă în Europa. Câteodată sunt pesimistă şi îmi spun că nu se va schimba nimic şi că epidemiile se vor multiplica, întărind un fascism latent şi mondial.
Poate că se va deschide mai mult China. De aici vine una dintre ferestrele de speranţă. Pentru moment nu reuşesc să îmi fac o idee clară privind viitorul! Cu o excepţie: chiar înainte să plec din Paris strânsesem toate documentele necesare pentru a obţine cetăţenia română şi de îndată ce măsurile de izolare vor înceta voi merge cu toate documentele la Ambasada României de la Paris pentru a obţine cetăţenia română.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. – Mai bine s-ar fi retras la Stefanesti, grija sa aiba de ce-au facut strabunii !