Web Analytics
scris joi, 16.10.2014

Exclusiv. Mariana Ionescu a fost numită ilegal în urmă cu doi ani la conducerea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Piteşti!

# Nereguli peste nereguli la Mediu # Ordinul ministrului mediului și pădurilor nr.2434/25.06.2012 pentru reintegrarea Marianei Ionescu este nul de drept, deoarece reintegrarea se face la o instituție de unde ai fost eliberat din functie, ori Ionescu nu a avut raport juridic cu Agenția Regională pentru Protecția Mediului Pitești, ci a fost director executiv la Agenţia Județeană pentru Protecția Mediului Argeș, care era în subordinea agenției regionale. La Agenția regională fusese director Marius Stanca. # Mai mult decât atât, ordinul este nelegal, deoarece Mariana Ionescu fusese sancționată disciplinar și la momentul numirii nu se radiase sancțiunea.

Exclusiv. Mariana Ionescu a fost numită ilegal în urmă cu doi ani la conducerea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Piteşti!

În afară de problemele legate de dosarul incendiului de anul trecut de la Global Eco Center, directoarea Agenției pentru Protecția Mediului Pitești – Mariana Ionescu mai stă pe un butoi cu pulbere. Mai precis, așa cum atestă clar și mai multe documente pe care le-am primit la redacție, în urmă cu aproape doi ani și jumătate, Mariana Ionescu a fost reintegrată ilegal de către Ministerul Mediului în funcția de director executiv la Agenția Regională pentru Protecția Mediului Pitești. Mai precis, Ordinul ministrului mediului și pădurilor nr.2434/25.06.2012 pentru reintegrarea Marianei Ionescu este nul de drept, deoarece reintegrarea se face la o instituție de unde ai fost eliberat din functie, ori Ionescu nu a avut raport juridic cu Agenția Regională pentru Protecția Mediului Pitești, ci a fost director executiv la Agenţia Județeană pentru Protecția Mediului Argeș, care era în subordinea agenției regionale. La Agenția regională fusese director Marius Stanca.
Mai mult decât atât, ordinul este nelegal, deoarece Mariana Ionescu fusese sancționată disciplinar și la momentul numirii nu se radiase sancțiunea. Deși potrivit art. 66 lit. e) din Legea organică nr. 188/1994, nu poate ocupa legal o funcţie publică de conducere funcţionarul public care are în cazierul administrativ o sancţiune disciplinară neradiată (Direcţia Resurse Umane din cadrul ANPM ar fi trebuit să știe și să nu aprobe referatul de reintegrare pe o funcție pe care nu o deținuse vreodată). Deși Ionescu era sancționată disciplinar și nu se radiase sancţiunea (Ordinul ministrului a fost emis cu două luni înainte de a fi radiată sancțiunea disciplinară), directorul ANPM de atunci – Mihail Fâcă (în prezent secretar de stat în Ministerul Mediului) a aprobat referatul direcției resurse umane la care se face referire în Ordin și a solicitat emiterea ordinului, astfel ministrul Mediului de atunci – Rovana Plumb a dat curs și l-a aprobat.
Mariana Ionescu a contestat, fără temei, sancţiunea disciplinară legal aplicată prin respectarea întocmai a procedurilor administrative. A pierdut procesul. Litigiul a format obiectul Dosarului Tribunalului Argeş nr. 806/109/2012, soluţionat prin  Hotărârea nr. 368/11.02.2014 prin care instanţa a constatat ,,perimată acţiunea”.

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului  a refuzat iniţial reintegrarea pe funcţia de director executiv

Trebuie spus că prin adresele de raspuns cu nr.78/BJCACC/31.03.2011, 1/1139/IN/04.05.2011 și 1/2612/GA/24.11.2011, Agenția Națională pentru Protecția Mediului refuzase de mai multe ori reintegrarea pe funcţia de director executiv al Agenției regionale pe motiv că Ionescu nu fusese eliberată din această funcție și îi precizează acesteia:
,,Considerăm că în privința cererii reclamantei, capătul de cerere privind reintegrarea în funcția de director executiv al ARPM Piteşti nu poate fi pus în executare, deoarece reclamanta n-a fost eliberată din această funcție, ci din funcția de director executiv al APM Argeș”. Mai mult, în răspunsul din 4 mai 2011, președintele ANPM de atunci – Iosif Nagy – îi spune Marianei Ionescu: ”Ați beneficiat, ca urmare a reorganizării de beneficiul numirii directe pe o funcție de execuție din noua Agenție Regională pentru Protecția Mediului Pitești reorganizată, neparticipând la examenul organizat în conformitate cu decizia ANPM nr. 649/2010, deoarece ați exercitat o funcție de conducere în APM Argeș desființată. Considerăm că adresa ANPM nr. 1/932/07.04.2010, prin care vi s-a adus la cunoștință imposibilitatea reintegrării dumneavoastră în funcția de director executiv la ARPM Pitești, este temeinică și legală și nu se impune revocarea acesteia”.
Numai că după ce Mihail Fâcă ajunse președinte la ANPM, totul se schimbă din temelii și Mariana Ionescu ajunge director executiv la ARPM Pitești.
Reintegrarea ilegală a Marianei Ionescu pe funcția de director executiv la ARPM Piteşti – autoritate de rang superior APM Argeș, precum și agențiilor județene din Regiunea 3 Sud Muntenia aflate în coordonare, prin Ordinul ministrului mediului si pădurilor, semnat de Rovana Plumb, cu nr.2434/25.06.2012, la propunerea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului în baza referatului de aprobare al Direcției Resurse Umane din ANPM, semnată de președintele Mihail Fâcă, precum și acordarea unor drepturi salariale, de altfel necuvenite, decurgând din această funcție publică de conducere, constituie expresia integrală a excesului de putere (art.2, alin.1, lit.n) raportat la lit.r) din Legea nr.554/2004 coroborat cu art.28, alin.2, din Legea nr. 90/2001) al ministerului de resort (MMP) si al organului de specialitate (ANPM) din subordinea Guvernului și, de asemenea, scoate la iveală o posibilă mijlocire a fraudării progresive a bugetului public, prin sumele încasate ilicit de către Mariana Ionescu.
Am dorit să luăm legătura și cu directoarea Mariana Ionescu pentru a comenta acuzele de mai sus, însă în ciuda apelurilor noastre telefonice repetate aceasta nu a fost de găsit.
Denis Grigorescu

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...