Web Analytics

Exclusiv. Jurnalistă din Piteşti, stabilită la Roma, vorbeşte despre infernul din Italia. Mihaela Iordache: „Peste 100 de medici italieni au murit în lupta cu coronavirusul”

de | 23.04.2020 13:23 | Dezvăluiri

# ”Italia a fost un laborator de experiențe și inițiative pentru toată Europa”, mai spune ziarista

Originară din Piteşti şi stabilită în Italia din 2001, Mihaela Iordache este la ora actuală un jurnalist foarte apreciat. Din 2004 este corespondent Antena 1 şi Antena 3 în Italia. Mihaela este şi corespondent al RFI, iar din 2001 scrie pentru cotidianul italian „Avvenire”, pentru care a realizat, printre altele, numeroase interviuri în exclusivitate cu preşedinţi şi prim-miniştri din Europa Centrală şi de Est. A avut de-a lungul anilor şi colaborări cu alte publicaţii din Italia şi Elveţia. Timp de trei ani a fost corespondent Antena 3 în SUA. Absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării de la Universitatea din Bucureşti, Mihaela Iordache a acordat un interviu pentru Jurnalul de Argeş în care vorbeşte despre atmosfera din Italia şi despre cum i-a schimbat pandemia de coronavirus programul de lucru.

”Va mai trece timp până când să putem face ceea ce făceam înainte”

# Locuiţi la Roma de mai mulţi ani. Care este situaţia la ora actuală în capitala Italiei şi cum este starea de spirit la Roma în ultimele zile, comparativ cu începutul pandemiei?
– Roma rămâne pustie în centrul istoric, locuri care înainte erau pline de oameni acum sunt goale. Poți admira frumusețea monumentelor, dar fără oameni totul este trist. Simți că ceva nu este în regulă, simți o apăsare și o teamă când mergi pe străzile pustii, unde doar forțele de ordine mai sunt. Deși trebuia să fie deschise librăriile din 14 aprilie – prin Decret Guvernamental – la Roma și în toată regiunea Lazio, această măsură a fost amânată. Pentru a redeschide aceste magazine trebuie luate măsuri de siguranță, de la distanță socială, la măști, dezinfectanți etc. Nu este simplă revenirea la normal, nici chiar treptată. Virusul încă circulă, nu a dispărut. Noi trebuie să ne pregătim să conviețuim cu el. Dacă merg prin Roma ca ziarist, constat străzile pustii în centru istoric, dar voi găsi cu siguranță și piețe de fructe și legume care s-au redeschis și unde viața pare că pentru moment și-a intrat în normalitate. În realitate, va mai trece timp până când să putem face ceea ce făceam înainte. Nu știm când și nu știm cum.
# Cum sunt restricţiile ce v-au fost impuse ca jurnalist şi locuitor al Romei?
– Nu există restricții ca jurnalist. Dacă ești înscris în Ordinul Jurnaliștilor Italieni, cum sunt eu, de exemplu, și ești în posesia legitimației, dacă te opresc forțele de ordine, le înmânezi documentele și declarația pe proprie răspundere cu motivul deplasării: muncă, în cazul de față. E important să faci dovada că ești jurnalist și că trebuie să-ţi faci meseria. Modul nostru de a lucra cu publicul a fost schimbat în Italia, așa cum a fost schimbat în toate țările afectate de pandemia de coronavirus, și anume respectarea distanței sociale. Ca urmare, și atunci când intervievezi pe cineva trebuie să iei interviul de la distanță, cu ajutorul unui microfon adaptat cerințelor. Jurnaliștii acreditați la Guvern nu mai participă fizic la conferințele de presă ale premierului Giuseppe Conte, ci în streaming, dar și acolo vor fi selectaţi doar câțiva, pentru că totul este în direct și timpul limitat.

„Emoționant este zilnic să nu pot să-i răspund fetiței mele când se va termina totul”

# Care a fost cel mai emoţionant moment pe care l-aţi văzut şi/sau trăit de când a început pandemia de coronavirus în Italia?
– Au fost mai multe. Italia a fost prima și cea mai lovită țară din Europa de pandemia de coronavirus. Noi aici aveam foarte puține informații în legătură cu ceea ce avea să urmeze. Știam ceva legat de cum a fost în China. Dar foarte puțin.
În rest, Italia a fost un laborator de experiențe și inițiative pentru toată Europa. Emoționant a fost când, la începutul carantinei generale declarate pe 9 martie, erau diverse inițiative de a ieși de două ori pe balcoane și să aplaudăm pentru cadrele medicale (aici peste 100 de medici au murit în lupta cu coronavirus). Emoționant să asculți imnul Italiei care începe așa: „Frați ai Italiei…” și într-un fel, prin această izolare forțată, ne-am simțit cu toții în “aceeași barcă”, aşa cum obișnuiește să spună și premierul Conte. Emoționant a fost să văd multe inițiative de solidaritate, cu pachete de mâncare lăsate prin piețe la Roma, de unde cine avea nevoie de paste, suc de roșii, zahăr, conserve, cafea putea să ia. Emoționant este zilnic să nu pot să-i răspund fetiței mele când se va termina totul și când se va putea întâlni cu prietenele ei să mănânce o înghețată, de exemplu. Emoționant până la lacrimi a fost să văd în presă fotografia cu zeci de camioane ale armatei care transportau sicrie de la Bergamo în alte regiuni, deoarece crematoriile din Lombardia nu mai făceau față. Și istoric de emoționante au fost slujbele Papei Francisc, rugându-se singur în Piața Sfântul Petru de la Vatican, pustie, fără credincioși sau în bazilică.
# Au fost multe supoziţii legat de numărul mare de cazuri din Italia, fiind vehiculată inclusiv informaţia potrivit căreia o cauză ar putea fi faptul că în Italia sunt mulţi vârstnici. Care ar fi opinia dumneavoastră legat de numărul mare de cazuri din peninsulă?
– În acest moment, în Italia sunt peste 21.000 de decese. Au avut loc în circa 5 săptămâni. Media de vârstă este în jur de 78 de ani. Italia are cea mai îmbătrânită populație din Europa și a doua cea mai îmbătrânită populație din lume, după Japonia. În Italia 22,7% din populație are peste 65 de ani. Vorbim de o țară cu 60 de milioane de locuitori. Nu poate fi, așadar, exclusă această componentă, această realitate a numărului mare de persoane în vârstă și a faptului că speranța de viață în Italia este de 83 de ani. Iar noul coronavirus este foarte agresiv în special pentru persoanele în vârstă și cu alte patologii. Ca urmare, numărul mare de decese poate fi văzut și prin prisma vârstei, dar și a agresivității virusului, care, fiind și foarte rapid, a pus în genunchi spitalele din Lombardia și mai ales secțiile de Terapie Intensivă. Întrucât în acest moment nimeni nu poate răspunde de ce atâtea cazuri în Italia, de ce Italia, există varianta legată de vârstă și unele aspecte legate de respectarea sau, mai bine spus nerespectarea protocoalelor în spitale, cu unele greșeli la triaj etc.

„Mai multe studii indică o infectare spre zero în jur de 19 mai”

# În linii mari, cum decurge programul dumneavoastră zilnic de când a început pandemia?
– Este centrat mult pe smartworking. Avem organizate multe conferințe de presă online cu experți, primari, guvernatori etc. În plus, trebuie monitorizate toate inițiativele Guvernului și cum sunt ele implementate în teritoriu. În ultima perioadă, regiunile nu prea mai merg pe aceeași linie cu Guvernul – unele aplică măsurile de redeschidere a activităților, altele le amână, altele le relaxează…
# Când ar putea fi o reducere masivă a numărului de cazuri din Italia?
– Mai multe studii indică o infectare spre zero în jur de 19 mai. Nu există o siguranță, dar după 3 mai, ultimul termen al carantinei generale, se ia în calcul faza a doua, la care lucrează un grup de 17 experți. Faza a doua înseamnă o redeschidere treptată a activităților, a Italiei.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii