Web Analytics

Exclusiv. Final trist în scandalul Grădiniţei „Căsuţa Poveştilor”

de | 14.02.2019 14:44 | Dezvăluiri

# Mihaela Petrescu, femeia care a demascat practica plicului în grădiniţele din Piteşti, îşi ia copilul şi pleacă din ţară # Mămica revoltată de practica plicului la educatoare n-a putut să-și înscrie fețița la nicio grădiniță de stat din Pitești # În vara anului trecut, ziarul nostru a dezvăluit că la Grădinița de stat nr. 4 din Pitești (Căsuța Poveștilor) se colectează bani pentru serbare în cutia poștală și că o mămică a refuzat să mai plătescă bani pentru care nu a primit chitanță

Mihaela Petrescu, mămica unei fetițe de la Grădițina nr. 4 Căsuța Poveștilor din Pitești, care anul trecut a îndrăznit să ia atitudine în fața unui sistem ce tolerează „plicul” pentru educatoare, așteaptă, de șapte luni, un răspuns de la Ministerul Educației. Dacă vă reamintiți, ea a sesizat ministerul după ce, pe plan local, a fost tratată ca o paria, inclusiv de părinții copiilor din aceeași grădiniță, fiindcă a demascat circuitul unor sume pe care părinții le depun în cutia poştală din incinta clasei. Dezamăgită de situație, dar și de faptul că, după incident, fetița ei a fost refuzată la o altă grădiniță, la care mama a vrut să o mute, femeia a hotărât să-și ia copilul și să plece definitiv din țară.

Iată ce a sesizat, printre altele, Ministerului Educației, Mihaela Petrescu: „(…) În luna iunie mi s-a pus în vedere de către mămica desemnată casieriță a clasei să dau 100 ron pentru serbarea de sfârșit de an și petrecerea de după. Când am întrebat mămica respectivă dacă poate dovedi unde se duc banii aceștia, pentru că, socotind 31 de copii ori 100 RON, era o sumă exorbitantă pentru o serbare, s-a eschivat și mi-a spus că este pentru surprizele de la petrecere, după care, la final, mi-a spus exact așa: «După o oră vei pleca. Îți garantez asta!». Din toată această discuție am înțeles că e opțional: cine vrea să dea să dea, cine nu este șantajat să plece. Banii pentru această serbare s-au strâns prin incinta grădiniței, în același mod în care se depun banii pentru a doua educatoare și opționalele alese. Să va explic cum se face: banii pentru a doua educatoare, ca și pentru opționale, excursii, sau fondul clasei se pun în plicuri, se semnează pe ele numele copilului, luna pentru care s-a depus, fiecare sumă pentru ce s-a depus, după care plicul se pune într-o cutie poștală ce se află în incinta clasei și pe care îi ridică părintele ce este desemnat casier și care, la rândul lui, îi virează către Asociația «Support of Education», ce, la rândul ei, emite bonuri fiscale pe întreaga suma a clasei. Eu, din anul 2015, de când am fetița înscrisă la această grădiniță, nu am văzut niciodată vreo chitanță pentru banii pe care îi depun în aceste plicuri. Menționez că banii pentru serbare s-au strâns în același fel (…)”.
Sesizarea a fost transmisă în urmă cu șapte luni și nici până astăzi femeia nu a primit un răspuns din partea Ministerului Educației. Mihaela Petrescu e, acum, cu atât mai dezamăgită cu cât ministerul era ultima sa speranță legată de sancționarea acestor practici.

„Bani dați în incinta grădiniței fără să văd vreodată o chitanță”

„După toate sesizările la Inspectorat și la Finanțe referitoare la cum se iau banii părinților în incinta Grădiniței Nr. 4 din Pitești pentru opționale și pentru pentru serbări, răspunsul domnului inspector general (Dumitru Tudosiu, n.red.) a fost jalnic, s-a spălat pe mâini de orice problemă spunând că este vina acestei asociații! Asociație, care, de altfel, mi-a fost băgată sub nas de către directoarea Petre Daniela în contractul cu grădinița. Dânsa mi-a prezentat opţionalele ce le pot alege, plus acest Step by step, pe care eu trebuia să le plătesc către această Asociație «Support of Education». Dânsul (Dumitru Tudosoiu, șeful Inspectoratului Școlar, n.red.) afirmă în răspuns că asociația de părinți nu are nicio legătură cu grădinița, și totuși eu am semnat un contract în care se stipulează că optez pentru această formă de învățământ „Step by step”, ce costă, și opţionalele alese, gen: pictură, dans. Atunci cum nu are legătură cu grădinița, dacă tocmai șefa instituției mă pune să semnez această alegere și banii îi dăm în incinta grădiniței, în plicuri, într-o cutie poștală, fără să văd niciodată o chitanță?”, a declarat, pentru Jurnalul de Argeș, Mihaela Petrescu.

„S-au spălat toți pe mâini”

Femeia și-ar dori ca măcar părinții, care au linșat-o verbal după ce a contactat presa (Jurnalul de Argeș a fost singurul ziar ce a scris pe acest subiect), să înțeleagă că astfel de practici sunt cel puțin dubioase, dacă nu ilegale. „S-au spălat toți pe mâini, iar Inspectorul Şcolar General recunoaște într-o discuție cu mine că deh… «dacă unii vor să dea o floare, o apă, dar să nu mă oblige pe mine…». Nu m-a obligat nimeni ce-i drept, m-a șantajat însă această mămică, ce mai este și avocat (Cristina Ghineț, președinta comitetului de părinți, n.red.), care spunea: «După o oră vei pleca, îți garantez asta!»! Toți părinții au făcut front comun cu această femeie, pentru că toți sunt de acord cu acest sistem de cadouri, așa cred ei că le sunt mai bine îngrijite odraslele, iar directoarea și inspectorul au spus că nu îi privește această problemă”, mai spune mămica.

„În România, dacă faci o reclamație, ești văzut că un paria”

Femeia a încercat să-și mute fetița la o altă grădiniță din Pitești, dar în zadar. Și, deși conducerea unității vizate a motivat insuficiența locurilor, femeia crede că refuzul este legat de scandalul pe care dezvăluirile sale legate de plicurile cu bani colectate la Grădinița nr. 4 l-a generat. „După ce, pe 9.07.2018, am trimis e-mail la Ministerul Educației, cu toate datele problemelor, în august am depus încă o reclamație împotriva acestei asociații, la ANAF, după cum am fost sfătuită de domnul inspector școlar general, dar nu am primit nici până acum un răspuns. După această tevatură, am încercat să mut fetița la altă grădiniță de stat, am vorbit cu doamna directoare de acolo, am fost foarte transparență povestindu-i tot ce s-a întâmplat… Dânsa a spus că se va interesa dacă mai sunt locuri și, în final, mi-a spus că nu îmi poate înscrie copilul pentru că deja sunt foarte mulți la grupa mare”, mai spune femeia.

„Asta este moștenirea pe care le-o lăsați dragi părinți!”

A înțeles că acest gen de răspuns l-ar putea primi și de la alte grădinițe, așa că, în toamnă, și-a îndreptat pașii către o grădiniță particulară.
„În România, dacă faci o reclamație, ești văzut ca un paria și ești marginalizat. Este deplorabil să avem probleme așa de grave încă de la grădiniță și cel mai rău este ce exemplu dau ei, părinții, copiilor. Copiii în România învață de mici că trebuie dată o atenție doamnei, că altfel nu ne zâmbește, sau nu ne îngrijește, sau îl favorizează pe X sau pe Y mai mult decât pe noi. Asta este moștenirea pe care le-o lăsați, dragi părinți ce plecați capul în fața acestui sistem! Asta îi învățați să facă și ei când vor fi mari, de aceea niciodată în România nu va fi corectitudine”, crede Mihaela Petrescu.

„Lupt să reușesc să îmi scot copilul din această țară”

Toate aceste dezamăgiri au făcut-o să înceapă demersurile pentru părăsirea țării, în speranța c-o să-şi poată educa fetiţa într-un sistem mai transparent: „Ca persoană ce am călătorit foarte mult în străinătate prin prisma serviciului în turism și mai ales că persoană ce am avut contact cu foarte multe naţionalităţi, culturi și obiceiuri, nu pot pleca la infinit capul în fața nedreptății și corupției. De anul trecut am luptat și încă lupt să reușesc să-mi scot copilul din această țară. Sper ca, până în toamnă, să îmi înscriu copilul la o școală dintr-o țară civilizată, cu sistem corect, fără șpagă și bani fără chitanțe”.

Ce spune şeful ISJ Argeş: „Le-am întrerupt orice practică de genul acesta”

2 tudosoiuContactat de Jurnalul de Argeş pentru un punct de vedere, inspectorul general al ISJ Argeş, Dumitru Tudosoiu, recunoaște că practica de la Grădinița nr. 4 ridică o serie de semne de întrebare: „La momentul la care doamna a deschis subiectul pe această temă, noi ne-am deplasat la unitate, am aflat că această practică exista şi a fost cumva propusă şi agreată de către părinţi, era modalitatea prin care fiecare să-şi achite contribuţia către grădiniţă, acel supliment de hrană pe care-l plăteşte fiecare părinte pentru copilul lui care participă la programul prelungit. Într-adevăr, şi mie mi s-a părut extrem de ciudat, adică mi se părea normal că tu, ca părinte, să te duci la casieria unităţii, să primeşti o chitanţă, nu să laşi banii acolo şi undeva, la finalul lunii, să se emită o chitanţă pe numele tău, pe care o ridici sau nu. Ca să nu existe dubii, am dispus la momentul acela încetarea acestei practici. Părinţii cumva m-au acuzat pe mine că m-am intersectat, spuneau că este foarte bine aşa pentru ei, că nu toţi ajung la unitate în zilele respective – era o zi de miercuri, parcă, şi o zi de vineri – în acel interval, să poată plăti, o dată pe lună. În contextul acesta, au spus că era bine aşa şi că pentru un părinte nu trebuie să judecăm pe toată lumea. Eu le-am spus că, dacă un părinte este nemulţumit, are dreptul să-şi exprime nemulţumirea şi eu sunt de acord cu acel părinte că nu aşa trebuie procedat vizavi de bani; le-am întrerupt orice practică de genul acesta, să nu se mai nască alte comentarii şi alte semne de întrebare”.

Dumitru Tudosoiu: „Nu cred că doamna pleacă din ţară că nu-i e bine copilului la grădiniţă”

În acest caz n-au fost însă dispuse sancțiuni, pentru că, spune conducerea ISJ, procedura a fost iniţiată şi agreată de părinţi, nu de conducerea grădiniței.
„De la acel moment, nu a mai fost nicio discuţie în jurul acestui subiect, de nicio altă natură, nici la nivel de unitate, nici de la părintele care spuneţi că vrea să părăsească ţara, de la nimeni. Efectiv, subiectul a fost închis fără alte discuţii (…). Cred că este o chestiune de ego. E treaba dumneaei dacă vrea să stea în România sau să plece, dar nu cred că doamna pleacă pentru că nu-i e copilului ei bine la grădiniţă… E alegerea dumneaei, e gândul dumneaei, nu cred că putem generaliza”, a mai declarat, pentru Jurnalul de Argeș, Dumitru Tudosoiu, care precizează că Ministerul Educației nu a cerut ISJ Argeș niciun punct de vedere cu privire la acest subiect.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii