# Totul a ieșit la iveală după ce Ionuț Popescu a condus băut Loganul de serviciu și a făcut accident # Primarul Cristian Gentea a comandat imediat un audit și, după ce s-au aflat toate grozăviile, a făcut plângere penală # S-a mai descoperit că economistul Ionuț Popescu ținea documentele contabile ale ADIA la el acasă # Actele au fost aduse înapoi de mama acestuia
Conducerea ADIA – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Argeș – a făcut plângere penală împotriva fostului economist Ionuț Popescu, cel care a făcut accident cu mașina instituției, aflat sub influența alcoolului, subiect relatat de Jurnalul de Argeș în luna februarie a.c. Plângerea penală din care vom reda informații năucitoare este adresată prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș și este semnată de președintele ADIA, Cristian Gentea, primarul Piteștiului. Aflăm, în primul rând, că documente contabile și laptopul departamentului economic au fost o perioadă de timp la domiciliul fostului economist, după producerea accidentului de mașină și, ulterior, au fost predate de către mama lui Ionuț Popescu. Încă din februarie, banca a instituit poprire executorie pe contul asociaţiei în sumă de 36.401 RON. Apoi asociația a aflat că are de plată catre bugetele de stat impozitele aferente salariilor, iar la Agentia Națională de Administrare Fiscală suma de 130.279 lei, plus dobânzi și penalități în sumă de 2.416 lei. Mai mult, în urma auditului dispus de primarul Cristian Gentea, s-a constatat o sumă nejustificată de bani, 675.526 lei, pe care Ionuț Popescu s-a angajat să o restituie până la sfârșitul lunii septembrie a.c.
Reamintim că Ionuț Popescu, fost consilier local piteștean din partea PSD până anul trecut, a avut un accident grav cu mașina Dacia Logan a instituției, pe care a condus-o sub influența alcoolului, la începutul acestui an, pe 16 ianuarie. Ionuț Popescu a intrat cu mașina în sensul giratoriu de pe raza comunei Mărăcineni, pe DN 73, care duce spre orașul Mioveni, și a avariat autoturismul în proporție de 80%, conform autorizației de reparație.
„Aflat sub influența băuturilor alcoolice, 0,51mg/l alcool pur în aerul expirat, conform anexei nr. 2 eliberate de Inspectoratul de Poliție Argeș, Serviciul Rutier, numitul Popescu Ionuț şi-a provocat răni grave, ce au determinat spitalizarea sa și un concediu medical de 90 de zile”, se arată în plângerea penală.
Ionuț Popescu a plătit 8.733 de euro pentru pagubele create în urma accidentului cu Loganul instituției
Deși mașina avea Casco, asiguratorul a comunicat ADIA că asociația nu va fi despăgubită de către firma asiguratoare din cauza conducerii autoturismului sub influența băuturilor alcoolice. Și s-a invocat în acest sens art. 5, litera b, din Condițiile generale de asigurare. „Având în vedere că la acea dată Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Argeș avea poprire pe cont, subscrisa a luat în considerare suma de 8.733 de euro, conform poliței Casco, și a încheiat un angajament scris la data de 10.03.2021 prin care numitul Popescu Ionuț s-a angajat să achite echivalentul în lei al sumei de 8.733 de euro până la data de 31.03.2021, obligație pe care și-a îndeplinit-o, conform extraselor de cont anexate la prezenta”, se arată în plângere.
Ce a descoperit auditul: datorii la stat de 130.279 lei și faptul că ANAF a pus poprire pe contul ADIA
Având în vedere că economistul (fost consilier local) Ionuț Popescu era împuternicit să efectueze toate operațiunile bancare pe contul asociației încă din 2009, iar acesta se afla în concediu medical din cauza accidentului de mașină, asociația a fost nevoită să împuternicească un alt angajat pentru a efectua operațiunile bancare. Asociația a aflat astfel că Ionuț Popescu ținea documentele contabile la domiciliu și că din ele lipsesc declarații și bilanțuri. Prin urmare, Cristian Gentea, care este și președintele ADIA, a dispus efectuarea unui audit independent.
„Cu această ocazie s-a observat că documentele contabile ale subscrisei şi laptopul repartizat Departamentului economic nu se aflau la sediul subscrisei. Fiind contactat telefonic, Popescu Ionuț a confirmat că documentele se află la domiciliul său, în vederea arhivării. La data de 17.02.2021, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Argeș a fost înștiințată prin e-mail trimis de către Raiffeisen Bank că s-a instituit poprire executorie pe contul asociației, în sumă de 36.401 RON, de către Administrația Județeană a Finanțelor Publice.
În urma primirii acestei notificări de poprire a contului ADIA, asociația s-a adresat în scris către Administrația Județeană a Finanțelor Publice în vederea obținerii fișei sintetice totale. În urma primirii fișei sintetice totale, a rezultat că asociația are de plată către bugetele de stat sume aferente salariilor și către Agenția Națională de Administrare fiscală suma de 130.279 lei, precum și dobânzi și penalități neinstituite în sumă de 2.416 lei.
Ca urmare a celor menționate mai sus, a avut loc o discuție la Administrația Județeană a Finanțelor Publice, în urma căreia ni s-au adus la cunoștință următoarele aspecte: lipsă declarația 101 pentru anii 2016, 2017, 2018, 2019; lipsă declarația 112 pentru lunile martie, aprilie, mai 2018, luna octombrie 2019, luna iunie 2020, lipsă bilanț la datele de 31.12.2016, 31.12.2018 și 31.12.2019.”
Altă grozăvie: Ionuț Popescu nu le-a virat salariaților de la ADIA dările în contul pensiilor
Din plângerea penală mai aflăm și alte grozăvii, anume că angajații ADIA s-au adresat Casei de Pensii din cauză că economistul Ionuț Popescu nu le virase sumele aferente stagiului de cotizare. „Având în vedere cele prezentate mai sus, angajații ADIA – Ciobăcel Alexandra Gabriela, Saru Bogdan Florin și Toma Răzvan Cristian – s-au adresat în scris Casei Județene de Pensii Argeș în vederea primirii adeverinței stagiului de cotizare. În urma primirii adeverințelor stagiului de cotizare pentru Ciobăcel Alexand-ra Gabriela și Saru Bogdan Florin, următoarele luni lipsesc: iunie 2013, martie, aprilie, mai 2018, octombrie 2019, precum și iunie și octombrie 2020. În urma obținerii acestor documente, a fost informat președintele asociației, dl. Cristian Gentea, primar al municipiului Pitești, prin informarea nr. 70/01.03.2021, care, în ședința de Consiliu Director, a dispus efectuarea unui audit financiar-contabil independent. Precizăm că toate documentele contabile au fost aduse la sediul asociației de către mama d-lui Popescu Ionuț, fără proces-verbal de predare-primire”, se arată în plângerea oficială.
Vinovatul s-a angajat la notar să plătească prejudiciul de 675.526 lei până la 31 septembrie a.c.
În urma auditului s-a constatat că lipsește suma de 675.526 lei. Ionuț Popescu nu a negat acest lucru și s-a angajat să plătească prejudiciul până la 31 septembrie 2021. „Având în vedere că d-na auditor Smeu Rodica a mai auditat situația financiară a subscrisei în anul 2013, s-a luat legătura cu domnia sa pentru a întocmi un raport de audit financiar independent pentru perioada 2014-2020. În urma raportului de audit întocmit la data de 15.04.2021, a rezultat suma nejustificată în valoare de 675.526 lei. Această sumă a fost adusă la cunoștința angajatului Popescu Ionuț în ședința de Consiliu Director din data de 26.04.2021, care nu a negat existența acestei sume și a precizat că va prezenta documente justificative în acest sens. Totodată, în cadrul aceleiași ședințe, s-a decis efectuarea unei plângeri penale împotriva angajatului pentru recuperarea pagubei, precum și cercetarea sa disciplinară. La data de 27.04.2021, numitul Popescu Ionuț a încheiat angajament de plată autentificat la Biroul Notarial BNP Angelescu Georgeta Denisa, prin care angajatul și-a asumat ca, până la data de 31.09.2021 să plătească prejudiciul în valoare de 675.526 lei”, regăsim în conținutul plângerii penale.
Ionuţ Popescu a demisionat, însă banii sunt greu de recuperat
Pe 29 aprilie a.c., Ionuţ Popescu și-a dat demisia şi cercetarea disciplinară care urma să aibă loc în ziua respectivă nu s-a mai realizat.
„Având în vedere prejudiciul asociației și posibilitatea ca aceasta să nu-și poată recupera prejudiciul în sumă de 675.526 lei, vă rugăm să efectuați cercetarea necesară pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului”, se încheie plângerea semnată de Cristian Gentea și consilierul juridic Alexandra Ciobăcel. Menționăm că l-am căutat telefonic pe Ionuț Popescu, dar nu a răspuns.
Câţi angajaţi are şi cu ce se ocupă ADIA Argeş
Din plângere mai aflăm că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Argeș nu are calitatea de operator şi nu a desfășurat activităţi economice. ADIA Argeș are în prezent 3 angajați: un consilier juridic, un responsabil Monitorizare și un secretar. Din 2009 până la 27 octombrie 2020, asociația a avut un director executiv, pe Marian Ababei, care însă a demisionat.
Cu ce se ocupă ADIA. „Menționăm că subscrisa Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Argeș este o asociație înființată conform statutului în scopul reglementării, înfiinţării, organizării, finanţării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare (denumit în continuare Serviciul) pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre (denumită în continuare aria Serviciului), precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional, destinate înfiinţării, modernizării şi/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilităţi publice aferente Serviciului, pe baza strategiei de dezvoltare a Serviciului (denumită în continuare strategia de dezvoltare)”, se arată în plângerea penală.
Citește și Incredibil! Un şef serviciu de la ADIA, băut, a făcut accident cu maşina instituţiei
Citește și Cruella şi Mata Hari i-au băgat pe doctorii Manu şi Popescu în belea
Rusine PSD, conduceti Argesul de 30 de ani !