Efortul notabil al polițiștilor de a anihila banda tâlharilor de la Cocu, cea care a terorizat vreme de câțiva ani două județe – Vâlcea și Argeș – a fost concretizat prin trimiterea în judecată a cinci dintre inculpați, sub acuzația de furt calificat. Este vorba despre Ene Gheorghe Aurel, Ene Florin Viorel, Martin Nicolae, Martin Cosmin Constantin, Jalbă Dumitrana Emanoil Robert și Mariniță Nicolae Bogdan. De asemenea, pe rolul instanțelor se află și un dosar privind luarea măsurii asiguratorii a sechestrului față de patru dintre tâlhari și soția unuia dintre ei, Ene Georgeta Denisa. Jurnalul de Argeș vă prezintă în exclusivitate modul cum au operat, ce complici au avut, dar și cum au fost prinși.
Omerta, legea spărgătorilor de la Cocu. Pe parcursul cercetărilor, nu au dat nicio declarație
În perioada 2017-2020, la nivelul județelor Argeș și Vâlcea s-a format o grupare infracțională cu legături în mediul judiciar, specializată în sustragerea de țiței din conductele care tranzitează comuna Poiana Lacului și furturi din locuințe, la pont. Legăturile cu mediul judiciar, respectiv cu polițiști sau foști polițiști, rude prin alianță sau prieteni ai infractorilor, le-au permis acestora din urmă să cunoască metodele speciale de investigații și să își acopere urmele vreme îndelungată. Cum ar fi de exemplu cumpărarea unor autoturisme folosite la ”lovituri” fără a face transferul de proprietate, îngreunând în acest fel cercetările.
De asemenea, membrii grupării au adoptat „legea tăcerii”, un fel de cod de onoare, cunoscându-se că încălcarea acestuia atrage statutul de „prăduitor”- denunțător – și nu au colaborat cu organele de cercetare. De altfel, pe parcursul cercetărilor, inculpații s-au prevalat de dreptul de a nu da nicio declarație pe parcursul procesului penal. Cu alte cuvinte, au apelat la dreptul tăcerii. Au fost însă supuși unor metode speciale de investigații, iar oamenii legii din Vâlcea au fost într-o strânsă legătură cu organele judiciare din Argeș, cu care au făcut schimb de informații.
Anchetatorii au reușit astfel să probeze că banda spărgătorilor de locuințe din Cocu a reușit în această perioadă, folosind același mod de operare, să sustragă bani, ceasuri și bijuterii din aur în valoare de mii de euro. Au dat lovitura chiar în casa a doi lucrători din cadrul IPJ Vâlcea, plecați la o petrecere, furând pistolul de serviciu al unei polițiste. Modul de operare folosit în cazul furturilor era închiderea telefoanelor mobile și lăsarea acestora acasă, în timp ce proprietarii lor erau plecați „la muncă”. Numai că aceștia nu și-au putut șterge urmele și de pe camerele video din zonele în care operau.
Supravegheau din timp locuințele viitoarelor victime
De asemenea, un mod de operare specific folosit de autori era supravegherea atentă a locuințelor viitoarelor victime, pentru a afla exact modalitatea de a pătrunde, precum și momentul exact în care proprietarii nu sunt acasă. S-a mai stabilit faptul că inculpații ascundeau banii furați în pământ, în diferite locuri din pădure, pentru a nu fi găsiți, în eventualitatea unor percheziții.
În urma verificărilor la Primăria Cocu, oamenii legii au aflat și proprietățile deținute de inculpați la Cocu, acolo unde au mai multe terenuri, case și imobile de lux, precum și apartamentele deținute în Pitești și asupra cărora au cerut sechestrul.
O poliţistă e măritată cu cumnatul unuia dintre tâlhari, iar naşul lor e tot poliţist
Datorită măsurilor de precauție pe care le foloseau, precum și legăturilor cu persoane din mediul judiciar, banda spărgătorilor de la Cocu a fost de neprins în perioada 2018-2021. Adică atunci când a dat lovituri la greu. Asta deși a fost supravegheată mai bine de un an de către oamenii legii din Vâlcea și din Argeș. Din surse judiciare am aflat că există legături strânse de prietenie sau de rudenie cu infractorii din gruparea de la Cocu ale unor persoane din mediul judiciar, respectiv doi polițiști. Este vorba despre Denisa Nicula, polițistă detașată la Cocu, căsătorită cu Leonard Nicula. Acesta din urmă, soțul polițistei, a fost condamnat în trecut pentru tâlhărie și furt de lemne, însă pus în libertate de magistrații din Argeș.
Iar Leonard Nicula, soțul polițistei, este cumnatul lui Constantin Martin, unul dintre tâlharii arestați de la Cocu. O altă legătură cu gruparea infractorilor este un alt polițist din zonă, Aurelian Popescu, nașul familiei Nicula. De asemenea, în ecuație mai apare și Gheorghe Mierlă, fost polițist la înmatriculări, condamnat în Dosarul Permiselor și mâna dreaptă a lui Ene Aurel, și el arestat în banda spărgătorilor de la Cocu.
Citește și Banda spărgătorilor de la Cocu, legături suspecte cu persoane din mediul judiciar
Citește și Printre casele prădate de gruparea de la Cocu se află şi cea a unui judecător
Citește și Martoră la cafteala politică, lăsată cu arestări, de la Mărăcineni: „Crăciun ne-a ameninţat că ne omoară… Ne-a făcut hoţi, milogi şi ne-a zis că e primăria lui…”
0 Comentarii