Web Analytics

Exclusiv. Cum au fost teleportate 10 hectare de pădure de la Topoloveni la Arefu, cu dedicaţie pentru Nicolae Ivănescu

de | 19.07.2018 15:00 | Dezvăluiri

# Marian Paraschiv (foto), omul care l-a băgat în insolvenţă pe Nicolae Ivănescu, vine cu noi dezvăluiri # # Comisiile județene de fond funciar din 2003 și 2004 s-au făcut preș în fața intereselor lui Ivănescu, mutând 10 hectare de pădure de la Topoloveni la Arefu

Marian Paraschiv, omul care a stat la baza deschiderii insolvenței firmei Silva Grup, deținute de controversatul om de afaceri Nicolae Ivănescu, a venit la redacția Jurnalul de Argeș cu noi documente privind afacerile și legăturile lui Ivănescu la vârful administrației județului. Și prin aceste documente, Marian Paraschiv arată că teleportarea terenurilor Ilenei Brătianu de la Rătești în Pădurea Trivale în 2006 nu este un caz singular, exemplele similare nefiind deloc puține. . Asta după ce a stat ani de zile în anturajul lui Ivănescu, a fost partener de afaceri și om de încredere al acestuia, prin urmare știe foarte multe despre cel supranumit „Nenea”. Săptămâna trecută, Paraschiv a venit la redacția ziarului nostru cu documente privind afacerile și legăturile lui Ivănescu la vârful administrației județului, încercând să ne demonstreze un singur lucru: că maniera penală în care a reușit „Nenea” să teleporteze pădurea Ilenei Brătianu pe axa Rătești-Trivale nu este singulară și că a procedat similar și în alte situații.

„Autoritățile ar trebui să verifice cum au ajuns 50 de hectare de teren de la Rătești tocmai la un angajat al lui Nicolae Ivănescu”

# În afară de retrocedările făcute pe axa Rătești-Pădurea Trivale, ce terenuri mai deținea Nicolae Ivănescu la Rătești și care a fost circuitul lor?
– Din câte știu eu și din documentele pe care le-am adus la redacția Jurnalul de Argeș, reiese că această pădure de la Rătești, care este limitată, nu nelimitată, a fost triplată. Sunt zeci de hectare de la Rătești ce apar în diferite acte, apar și puse sub sechestru, apar și vândute domnului Paul Meca, care este angajatul domnului Ivănescu. Inițial, domnul Paul Meca și soția acestuia – Rodica Meca, administratorul firmei Neo Construct, i-au vândut lui Nicolae Ivănescu 50 de hectare de pădure la Rătești pentru suma de 3 milioane de euro. La vremea respectivă, în 2006, domnul Meca era angajat al lui Nicolae Ivănescu.
# Are Nicolae Ivănescu angajați la Neo Construct?
– Da: soția, fiul și nora. Inclusiv el, care a sponsorizat această firmă. Soția lui Nicolae Ivănescu lucrează și acum la acea firmă. Neo Construct este o afacere de familie a lui Nicolae Ivănescu.
# Cum au ajuns totuși 50 de hectare de pădure de la Rătești la acest domn Paul Meca, angajatul lui Nicolae Ivănescu, și la soția sa?
– Sunt lucruri inexplicabile. Ar trebui ca organele statului, care până acum au stat indiferente și nu au avut reacție, să ia măsuri și să facă verificări, inclusiv privind modul în care 50 de hectare de teren de la Rătești au ajuns tocmai la un angajat al lui Nicolae Ivănescu.
# Ce exemple de teleportări de terenuri făcute pentru Nicolae Ivănescu mai aveți?
– Am un caz concret prin care, printr-o hotărâre a Comisiei Județene de Fond Funciar Argeș, doamna Irene Bratu – care se trage din familia Țînțăreanu, ai cărei părinți au avut terenuri la Călinești și Topoloveni și care ne-a rugat și împuternicit pe mine și pe domnul Nicolae Ivănescu să ne ocupăm de retrocedarea terenurilor – a fost validată pe raza orașului Topoloveni cu 10 hectare de teren forestier, acolo unde aceasta avea dreptul. După aceea, domnul Ivănescu, deoarece el a fost beneficiarul și cumpărătorul celor 10 hectare de teren, schimbă amplasamentul, iar cele 10 hectare de teren ajung de la Topoloveni pe raza Ocolului Silvic Mușătești, la Arefu. Iar hotărârea inițială a Comisiei Județene de Fond Funciar nu este desființată. Și în baza acelei prime hotărâri, ce era dată pentru Topoloveni, terenul este dat la Arefu. Și vreau să precizez încă o dată: eu și doamna Bratu nu am făcut vreodată alte cereri de retrocedări în afara localităților Călinești și Topoloveni. Însă autoritățile județului au schimbat amplasamentele.

„Eram de față când domnul Ivănescu a urlat în biroul lui la domnul Axinte că s-a băgat peste afacerile și pământurile lui”

# Știu că ați făcut un antecontract de vânzare-cumpărare cu Nicolae Ivănescu. Ce prevedea acest antecontract?
– Prin acel antecontract, încheiat în 2007, i-am promis domnului Ivănescu că, din averea doamnei Bratu, îi voi da 45 de hectare de teren pe raza comunei Călinești.
# Și ce s-a întâmplat cu cele 45 de hectare?
– Cele 45 de hectare s-au fracționat. Vă dau și un exemplu concret: 17 hectare de teren, printr-o sentință definitivă, i-au fost reconstituite doamnei Bratu la Călinești. Eu le-am vândut inițial fiului domnului Gheorghe Axinte, răposatul Mihai Axinte. Banii au fost dați însă de către domnul Gheorghe Axinte, este vorba de 365.000 de euro. Gheorghe Axinte și Nicolae Ivănescu aveau relații vechi de afaceri. Domnul Ivănescu a aflat de cele 17 hectare pe care i le-am vândut domnului Axinte. Eram de față când domnul Ivănescu a urlat în biroul lui la domnul Axinte că s-a băgat peste afacerile și pământurile lui. Nicolae Ivănescu a abordat-o direct pe doamna Irene Bratu, pe care a prostit-o contra sumei de 35.000 de euro ca să îi vândă același teren lui.
# Cum a fost posibil ca același teren, pentru care ați primit 365.000 de euro, să fie revândut pentru 35.000 de euro?
– Nu știu. Amenințări, șantaj, habar nu am. Nu este treaba mea, nu mă privește.
# Dar domnul Axinte nu v-a cerut banii pe care vi-i dăduse pentru cele 17 hectare? Practic, același teren a fost vândut de două ori.
– Nu. Domnul Axinte nu a avut nicio obiecțiune în fața domnului Ivănescu. Cine știe, poate că erau promisiuni făcute la vremea respectivă domnului Axinte că îl scapă de DNA, lucru ce s-a și întâmplat, din câte am înțeles. Da, așa este, terenul a fost plătit de două ori, o dată mie pentru 365.000 euro, în numele doamnei Bratu, și o dată doamnei Bratu direct. Ulterior, domnul Ivănescu a mutat cele 17 hectare de teren de la Călinești la Ștefănești, aproape de casa sa. Domnul Ivănescu, unde avea interesul, acolo își muta terenurile.
# Este cunoscut și cazul teleportării a 21 de hectare de teren de la Călinești la Izvoru…
– Da, așa este. Domnul Ivănescu avea multe terenuri la Izvoru și normal că avea interesul ca și alte terenuri să fie mutate acolo. Culmea este că eu am vândut cele 21 de hectare, ducându-mă cu proces-verbal de delimitare în care apare și domnul Ivănescu. Pe acel proces-verbal de delimitare apare și domnul Cîrstian Stan de la ADS Argeș, bun prieten cu domnul Ivănescu. M-am dus cu acest proces-verbal de delimitare la domnul notar Cârstoiu, care l-a considerat drept proces-verbal de punere în posesie, lucru ce nu este normal și de care mi-am dat seama ulterior. Acest act și hotărârea judecătorească pe Călinești au fost singurele acte în baza cărora s-a făcut actul de vânzare-cumpărare.
Apropo de oficialii despre care v-am vorbit în numărul precedent și care au primit terenuri de la Nicolae Ivănescu, i-aș spune domnului notar că are toate planurile de dezmembrări în arhivă, în original.
Legat de faptul că domnul notar Cârstoiu m-a făcut escroc, îi spun că acest lucru nu este adevărat. Domnul notar Cârstoiu mi-a legalizat acea procură falsă, iar eu, ulterior, după ce mi-am dat seama că e falsă, am revocat-o la București și a fost anulată după câteva zile.

Mecanismul teleportării terenului de la Topoloveni la Arefu

Marian Paraschiv a venit la redacția Jurnalul de Argeș și cu acte justificative din care reiese negru pe alb cum au fost mutate 10 hectare de teren forestier de la Topoloveni tocmai la Arefu.
Concret, prin Hotărârea nr. 1114 din 20.11.2003, Comisia Județeană de Fond Funciar Argeș valida propunerea Comisiei Județene de Fond Funciar Topoloveni ca Irene Bratu să fie pusă în posesie cu 10 hectare de teren forestier. Hotărârea a fost semnată de către Constantin Tămagă – președinte, Viorica Răducanu – secretar și următorii membri: Mircea Drăghici, Ion F. Ionescu, Ionel Voica, Ion Stoica, Ion Arsenescu, Alexandru Șerbănescu, Iulian Cujbescu, Teodor Radu, Marin Ciungu, Ion Creangă, Ion Bolovan, Ion Țîrdea, Cîrstian Stan și Ion Raicu. Suprinzător însă, peste nici trei luni, pe 11 martie 2004, aceeași Comisie Județeană de Fond Funciar Argeș validează propunerea Comisiei Locale de Fond Funciar Arefu și o pune în posesie pe doamna Irene Bratu cu aceleași 10 hectare pe raza Ocolului Silvic Mușătești, la Arefu. Iar pe tabelul nominal întocmit în acest sens de Primăria Arefu apare că Irenei Bratu i se reconstituie dreptul de proprietate la Arefu în baza hotărârii nr. 1114 a Comisiei Județene de Fond Funciar Argeș. Numai că în respectiva hotărâre nr. 1114 scria negru pe alb că doamna Irene Bratu va fi pusă în posesie la… Topoloveni.
Denis Grigorescu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii