Web Analytics
scris luni, 28.10.2024

Exclusiv! Aurel Țicleanu, fost jucător al Universității Craiova: „Nicolae Dobrin m-a pregătit pentru întâlnirea cu Maradona”

Lumea fotbalului românesc este mult mai săracă fără Nicolae Dobrin, unul dintre cei mai mari jucători pe care i-a dat țara noastră vreodată.

Exclusiv! Aurel Țicleanu, fost jucător al Universității Craiova: „Nicolae Dobrin m-a pregătit pentru întâlnirea cu Maradona”

Fotbalistul-fenomen a cucerit două titluri cu echipa din Trivale, în 1972 și 1979, după ce debutase în Divizia A la numai 14 ani și 10 luni. Până la finalul carierei, a adunat 409 meciuri în prima ligă, reușind să înscrie 111 goluri, în timp ce la națională a evoluat de 48 de ori, marcând 6 goluri.

Iubit de tot județul, dar și de toată țara, Nicolae Dobrin este un nume care va reverbera de-a pururea în acest spațiu geografic, care a dat țării adevărate genii, în toate domeniile de activitate, dar şi în sport. 

Aurel Țicleanu, fost jucător în echipa națională a României și una dintre legendele Craiovei Maxima, ne-a vorbit despre Nicolae Dobrin, spunând că acesta l-a pregătit pentru duelul contra celebrului Diego Armando Maradona, decedat în urmă cu patru ani.

Țicleanu a jucat de două ori împotriva lui Maradona, iar duelurile pe care le-a avut în meciurile directe cu Nicolae Dobrin l-au ajutat să acumuleze mai multă experiență.

Mai mult, „Gâscanul” i-a dat și sfaturi prețioase lui Țicleanu, de care acesta a ținut cont în confruntările contra starului argentinian.

Pentru prima dată, Țicleanu și Maradona s-au întâlnit într-un meci amical, la Rosario, în 1982, Argentina – România 1-0, care se disputa înainte de startul Campionatului Mondial din Spania și în timpul războiului dintre Argentina și Anglia. Mircea Lucescu, antrenorul de atunci al tricolorilor, i l-a dat pe Maradona în marcaj peste tot.

A urmat jocul de la Vigo, cu selecționata Sindicatului, cu Di Stefano pe bancă și cu Maradona pe teren. Aurel Țicleanu a primit din nou sarcină de la tehnicianul Mircea Lucescu să-l marcheze pe Maradona.

„Sunt mai mic decât Dobrin și pot spune că am crescut fascinat de driblingurile și fentele lui. A fost primul meu idol. Eram copil la Hunedoara și m-am îndrăgostit de jocul lui, visam să ajung ca el. Îmi amintesc că în primul joc al meu contra Argeșului, am primit sarcina să-l marchez tocmai pe idolul meu. Se întâmpla în anul 1977. Eu îl priveam cu admirație, mă fascina atât de tare încât îl cam lăsasem să-și facă jocul, iar marele Ilie Balaci, plecat și el prea repede dintre noi, a venit la mine și m-a certat, mi-a ordonat să-i fac marcaj strict lui Dobrin.

Dacă-l loveai pe Dobrin, pe el nu-l durea nimic, doar tu sufereai. Atât de puternic era! Avea forță, era bine construit”, ne-a declarat Aurel Țicleanu, fostul jucător al Universității Craiova.

Acesta ne-a povestit și despre duelurile contra lui Diego Armando Maradona, amintind din nou despre inegalabilul Nicolae Dobrin.

„Marcajele pe care i le-am făcut lui Dobrin m-au ajutat mult în cele două dueluri contra lui Diego Maradona.

L-am marcat om la om și pe argentinian. Maradona avea aceleași caracteristici cu marele Dobrin: forță, tehnică. Dar el mai avea o explozie! El într-un metru era înainte și ca mine.

Dobrin mi-a dat sfaturi înainte de meciurile contra lui Maradona. Mi-a spus ce și cum trebuie să joc. Am respectat instrucțiunile. Dovadă că Maradona nu a mișcat în front, l-am anihilat bine. A marcat un singur gol atunci, și acela din lovitură de la 11 m, nicidecum pentru că i-am făcut marcaj greșit.

Înainte de meci, Maradona a venit la mine, m-a luat în brațe, m-a salutat. După joc, presa din Argentina a subliniat că am câștigat duelul cu el fără să-l lovesc!”, și-a amintit Aurel Țicleanu, fostul jucător de referință al echipei naționale și al Universității Craiova.

Citește și: Exclusiv! Aurel Beldeanu, fost jucător al Craiovei Maxima: „Nicolae Dobrin a fost fabulos”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...