Web Analytics

Evreii ţepuiţi au sesizat DNA că Ivănescu l-a mituit pe fostul prefect Ion Cârstoiu

de | 11.10.2018 13:10 | Dezvăluiri

# Exclusiv. Ce conţine plângerea nucleară din dosarul Pădurii Trivale # Pe lângă Ion Cârstoiu, mai multe instituții publice apar în plângerea aflată în lucru la DNA Pitești, inclusiv un alt fost prefect – Iani Popa, un fost subprefect – Gheorghe Rizescu, fostul șef de la Cadastru Sorin Pandele, Valerian Jinga, fostul director al Direcției Silvice Argeș, precum și notarul Marin Cârstoiu # DNA Pitești a decis pe 9 august 2017 începerea urmăririi penale in rem pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, luare de mită și dare de mită # Omul de afaceri Nicolae Ivănescu şi Costel Ungureanu, procuratorul Ilenei Brătianu, sunt acuzați și pentru evaziune fiscală

Evreii care au dat 2,3 milioane euro pe 15,5 hectare de teren din Pădurea Trivale cumpărate de la omul de afaceri Nicolae Ivănescu și care au rămas și cu banii dați și fără terenuri au făcut plângere la DNA Pitești împotriva a zeci de oficiali din Argeș. Informația apare în dosarul de la Curtea de Apel Pitești în care cele trei firme ale evreilor care au cumpărat terenurile – KNA Big Investment, Orly Forest și Gov Estate&Investment R – cer strămutarea procesului de la Tribunalul Argeș, proces în cadrul căruia s-a decis în primă instanță anularea contractelor de vânzare-cumpărare prin care 32,8 hectare de teren, „teleportate” de la Rătești în Pădurea Trivale, au ajuns de la Ileana Brătianu la omul de afaceri Nicolae Ivănescu. Jurnalul de Argeș a consultat plângerea făcută la DNA Pitești de oamenii de afaceri din Israel și vă prezintă în exclusivitate acuzele pe care aceștia le aduc.

DNA Pitești a dispus începerea urmăririi penale in rem la două zile după ce a primit plângerea evreilor

Cum spuneam, lista celor împotriva cărora a fost făcută plângere la DNA este una plină de nume sonore:
– fostul prefect Ion Cârstoiu;
– fostul subprefect Gheorghe Rizescu;
– membrii Comisiei Județene Argeș pentru stabilirea drepturilor de proprietate privată asupra terenurilor agricole și forestiere la data de 5 octombrie 2006: Ion Popa (fost subprefect și apoi prefect), Ion Gh. Ionescu (decedat între timp), Iulia Ciuhandu, Corneliu Vasilescu (fost șef al Direcției Agricole), Sorin Pandele (fost director la Cadastru), Doina Florea, Valerian Jinga (fost director la Direcția Silvică), Stan Cristian, Viorica Răducanu, Sever Stanciu, Dumitru Ghica, Romica Tomescu, Florian Povarnă;
– Gheorghe Matei, fost primar Rătești;
– Sorin Ștefănescu, fost șef Ocolul Silvic Pitești;
– Costel Ungureanu, procuratorul Ilenei Brătianu;
– Nicolae Ivănescu;
– membrii conducerii RNP Romsilva și Ocolurile Silvice din județul Argeș din 2006 și până în prezent;
– notar Marin Cârstoiu.
Plângerea formulată de către oamenii de afaceri evrei țepuiți a ajuns la DNA Pitești pe 7 august 2017. Pe 9 august 2017, DNA Pitești a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru trei infracțiuni: abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată; luare de mită; dare de mită. Iar acest dosar nou a fost conexat la un altul deschis în 2013, tot legat de ”teleportarea” terenurilor de la Rătești în Pădurea Trivale.

„Retrocedarea din Pădurea Trivale s-a făcut cu premeditare, pentru a mări de mii de ori valoarea terenului retrocedat”

Trebuie spus că plângerea la DNA Pitești a fost formulată de cinci oameni de afaceri din Israel: Leza Yosef, Josopov Meir, Abayev Yair, Nir Shlomo și Alon Shlomo.
În plângerea trimisă procurorilor anticorupție, oamenii de afaceri evrei precizează că au cumpărat de la Nicolae Ivănescu trei terenuri în Pădurea Trivale: 60.000 mp pe 27 aprilie 2010, 20.000 mp pe 27 mai 2010 și 34.300 mp pe 12 aprilie 2014. Toate terenurile au fost cumpărate cu același preț per metru pătrat: 15 euro.
După cum spun oamenii de afaceri evrei în plângere, „analizând materialul juridic din dosarele privind terenurile din Pădurea Trivale, reiese concluzia clară că retrocedarea și punerea în posesie a celor 32,8 ja de teren în Pădurea Trivale Pitești și nu pe locul care s-a aflat inițial în posesia autorilor în comuna Rătești, așa cum indica legea, sau, în lipsă, acordarea de despăgubiri, nu a urmat cursul normal și legal, ci s-a făcut cu premeditare, pentru a mări astfel de mii de ori valoarea terenului retrocedat. Așa se explică faptul că Nicolae Ivănescu a cumpărat terenul de 223.600 mp (pe 7 martie 2007) de la Ileana Brătianu prin mandatarul Ungureanu Costel cu 100.000 de lei, teren pe care actul de dezmembrare încheiat pe 12 august 2008 în fața notarului Marin Cârstoiu îl aprecia la suma de 4.472.000 lei și pe care l-a vândut 3 ani mai târziu la suma de 9.124.575 lei”.

Costel Ungureanu și Nicolae Ivănescu, acuzați de evrei că ar fi dat mită conducerii Prefecturii, membrilor Comisiei Județene de Fond Funciar Argeș și fostului primar de la Rătești

În plângerea de la DNA Pitești, oamenii de afaceri din Israel aduc numeroase acuze. În prima dintre ele ei spun: ”Învinuim pe Ungureanu Costel și Nicolae Ivănescu că au mituit pe fostul prefect Ion Cârstoiu, fostul subprefect Gheorghe Rizescu, pe membrii Comisiei Județene Argeș pentru stabilirea drepturilor de proprietate privată asupra terenurilor agricole și forestiere la data de 5 octombrie 2006, pe Gheorghe Matei, fost primar Rătești, și pe Sorin Ștefănescu, fost șef Ocolul Silvic Pitești, pentru a retroceda Pădurea Trivale Pitești în loc de pădurea din comuna Rătești sau în locul acordării de despăgubiri bănești conform legislației”.
Fostul prefect Ion Cârstoiu, fostul subprefect Gheorghe Rizescu, membrii Comisiei Județene de Fond Funciar Argeș din 5 octombrie 2006, fostul primar Gheorghe Matei și Sorin Ștefănescu, fost șef Ocolul Silvic Pitești, sunt acuzați de evrei de ”luare de mită de la Ungureanu Costel și Nicolae Ivănescu pentru a înlesni această afacere cu fațadă legală, dar care de fapt ascundea o mașinație penală, contravenind astfel art. 289-309 din Codul Penal”.

Conducerile Romsilva și ale Direcției Silvice Argeș, acuzate că „au ascuns aspectul penal al faptelor”

Evreii au făcut două acuze și împotriva membrilor conducerii RNP Romsilva și Ocolurilor Silvice din județul Argeș din 2006 și până în prezent, despre care spun în prima acuză că, ”cu toate că au luat cunoștință de ilegalitățile comise, au ascuns aspectul penal al faptelor, referindu-se la acesta, în dosarele civile de la Judecătoria Pitești și Tribunalul Argeș, ca la o greșeală birocratică/tehnică, neraportând faptele autorităților acreditate, așa cum îi obliga paragraful 291 din Codul de procedură penală”.
În a doua acuză, evreii îi învinuiesc pe cei de la Romsilva și Direcția Silvică Argeș că ”nu au reacționat la înștiințarea cu privire la dreptul de preempțiune trimisă de Nicolae Ivănescu pe 18.03.2010 și la intenția acestuia de a vinde terenul la prețul de 15 euro/mp și, cu toate că au avut cunoștință de ilegalitatea retrocedării, nu au solicitat înscrierea unei mențiuni de avertisment în Cartea Funciară, lăsând posibilitatea lui Nicolae Ivănescu să comercializeze acest teren investitorilor străini la un preț fabulos”.

„Funcționarii Cărții Funciare Pitești au scos terenul din circuitul public al statului fără a se sprijini pe o hotărâre de Guvern, conform legislației”

În plângerea făcută de oamenii de afaceri din Israel sunt formulate acuze și la adresa mai multor angajați și șefi din cadrul OCPI Argeș: ”Învinuim pe funcționarii și directorul Cărții Funciare Pitești, care au scos terenul din circuitul public al statului, trecându-l în circuitul civil, pe numele Brătianu Ileana, fără a se sprijini pe o hotărâre de Guvern, conform legislației”.

”Învinuim pe Ungureanu Costel și Nicolae Ivănescu de evaziune fiscală”

În afară de dare de mită, evreii îi acuză pe procuratorul Costel Ungureanu și pe omul de afaceri Nicolae Ivănescu și de ”evaziune fiscală, declarând suma contractului de vânzare de 100.000 lei pentru 223.000 mp în Pădurea Trivale și plătind taxe de 91.000 lei. Ce vânzător ar fi acceptat să vândă această suprafață la suma netă de 9000 lei dacă nu ar fi primit în fapt o sumă mai mare?”

Ce spune Nicolae Ivănescu: „Am fost de mai multe ori la DNA”

Am luat legătura și cu Nicolae Ivănescu pentru a ne spune punctul său de vedere legat de acuzele ce îi sunt aduse de către oamenii de afaceri din Israel. ”Indiferent ce acuze sunt aduse în acea plângere, eu pot să vă spun că am fost cumpărător de bună-credință. Eu am negociat, am plătit și am cumpărat o pădure. La rândul meu, am vândut acea proprietate cu acte în regulă. Unde am greșit eu?”, ne-a declarat Nicolae Ivănescu.
Nicolae Ivănescu respinge acuzele de dare de mită formulate de evrei. Legat de acuzele de evaziune fiscală, omul de afaceri spune că ”nu am făcut nicio evaziune. Vânzarea terenurilor s-a făcut la grila notarială. Taxele notariale se plătesc la grilă și nu mai puțin decât grila notarială. Iar grila e în funcție de zona unde este proprietatea respectivă. Dacă se face evaziune, este răspunderea notarului”.
Tot Nicolae Ivănescu ne-a declarat: ”Am fost de mai multe ori la DNA (n. red. – acum două luni același Nicolae Ivănescu declara că nu a fost chemat niciodată la DNA). Este un dosar pe rol. Au fost multe verificări”.

Istoricul unei teleportări penale

Pe 31 august 2005, Ileana Brătianu (foto), prin procuratorul său, Costel N. Ungureanu – bibliotecarul de la Rătești – a revendicat terenurile forestiere ce aparţinuseră istoricului Gheorghe Brătianu, a cărui moştenitoare era. La data respectivă, procuratorul Costel Ungureanu a solicitat Comisiei Locale de Fond Funciar Răteşti restituirea pe vechiul amplasament a unei suprafeţe totale de 170 ha de vegetaţie forestieră, 90 ha în punctul „Parapet” şi 80 ha în satul Tigveni, comuna Răteşti. Cum 32,8 hectare dintre cele solicitate pe vechiul amplasament fuseseră deja atribuite legal altor persoane, Ilenei Brătianu i s-au oferit mai multe variante, în decembrie 2006. După două refuzuri de amplasamente destul de bune din punct de vedere imobiliar, la Valea Mare-Ștefănești și Dobrogostea, a fost acceptată abia a treia variantă, chiar de nerefuzat, tocmai în Pădurea Trivale.

În februarie 2007, Prefectura, condusă pe atunci de PDL-istul Ion Cîrstoiu, a emis imediat titlul de proprietate, iar terenurile au fost vândute la scurt timp, în luna martie a aceluiași an, lui Nicolae Ivănescu. În 2009, însă, izbucnește scandalul Pădurii Trivale și aceeași Prefectură Argeș descoperă brusc o serie de hărți conform cărora respectivele hectare din miezul Pădurii Trivale, ajunse în posesia magnatului Ivănescu, ar fi fost în domeniul statului încă din anii ‚40. De bună intenție, noul prefect, pesedistul Marcel Proca, demarează, în iulie 2009, o acțiune în instanță pentru anularea titlului de proprietate emis în Pădurea Trivale. Foarte interesant este că, în decembrie 2006, Ocolul Silvic Pitești dăduse scris că terenul respectiv este liber și poate fi retrocedat. Numai că „surprizele” continuă și, în 2010, deși Prefectura deschisese un proces care se afla deja pe rolul instanței și prin care se cerea anularea titlului de proprietate din Trivale, Ivănescu reușește să înstrăineze o parte din respectivele terenuri unor investitori evrei, de la care a primit în total 2,3 milioane euro.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Inginerul Sever Stanciu este si cel care a aprobat scoaterea din fondul forestier a unor importante suprafete din Padurea Trivale in favoarea rechinilor imobiliari.