Web Analytics

Eveniment editorial de excepţie la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş

de | 13.06.2019 13:08 | Cultură

Vineri, 30 mai, la orele prânzului, Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea dornică să participe la o lansare de carte mult aşteptată – „Memoria muzicală argeşeană şi musceleană. Dicţionar”, autoare Lucreţia Picui.

Fiind un proiect editorial realizat sub egida Centenarului Marii Uniri, cartea a văzut lumina tiparului la o editură de prestigiu – Editura Şcoala Ardeleană din Cluj, în decembrie 2018, într-o prezentare grafică de excepţie: hârtie velină de lux, semn de carte, cotor legat, supracopertă şi o copertă originală, realizată de nepoata autoarei, arhitecta Ioana Ciurea Goţia.
Rodul unei cercetări asidue, ce s-a întins pe mai bine de zece ani, cartea prezintă în mod ştiinţific, în stil dicţionar, aproape 400 de personalităţi argeşene şi muscelene, de la psalţi şi copişti de manuscrise din vechime până la compozitori şi interpreţi contemporani, de la făuritori de instrumente la instrumentişti de renume mondial, de la lăutari vestiţi la solişti de operă sau de operetă, de la coregrafi şi etnografi la ansambluri şi formaţii corale, al căror renume a depăşit de mult graniţele ţării.

Marele Viorel Cosma a scris prefața

Prefaţată de doctor honoris causa Viorel Cosma, cartea este singura de acest fel din ţară, aşa cum remarcă reputatul muzicolog: „Apariţia dicţionarului muzicii argeşene şi muscelene, primul dicţionar de acest gen din ţară, reprezintă un pas important al autoarei în valorificarea patrimoniului artistic local şi va constitui un îndemn şi pentru alţi cercetători de a încerca să îi urmeze exemplul şi curajul”.
Distinşii invitaţii care au conferenţiat despre această carte au fost prof. dr. George Ene, prof. univ. dr. Mihail Diaconescu, critic şi istoric literar renumit, cel care a realizat postfaţa, Vasile George Dâncu, directorul Editurii Şcoala Ardeleană din Cluj, şi Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene şi gazda acestui eveniment.
La finalul evenimentului, au încântat publicul un tânăr talentat, George Popescu, elev la Secţia de Canto Popular la Liceul de Arte din Piteşti, minunata Andra Bivol Costea, mezzosoprană şi profesoară de canto la Liceul de Arte din Piteşti, dar şi o pereche medaliată la dans sportiv, antrenată de cunoscutul coregraf al Centrul Cultural Piteşti, Alfred Schieb.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe, acordate de autoarea Lucreţia Picui.
Gabriela Tomescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii