Web Analytics

Eurostat: România printre cei mai mari poluatori

de | 4.06.2021 22:51 | Actualitate, Economie, Politica si Administratie

Ţara noastră se află în fruntea unui alt clasament în care nimeni nu şi-ar dori să apară. Poluarea reprezintă o problemă gravă, care afectează direct sănătatea oamenilor. Paşi înainte s-au făcut în ultimii ani, dar încă suntem departe de o situaţie ideală.

Citește și: Dacia va fi vândută și în Australia, încă o țară cu volanul pe dreapta

Bulgaria, Polonia, România şi Croaţia înregistrează cele mai mari niveluri de poluare în zonele urbane cu particule fine de tip PM2.5, relevă Eurostat cu ocazia Săptămânii Verzi în UE, în perioada 31 mai-4 iunie.

Concentraţia particulelor fine a scăzut treptat în zonele urbane din UE, la 12.6 ìg/m3 în 2019, precizează Eurostat. Poluarea cu particule fine în suspensie în aer reduce speranţa de viaţă şi percepţia străii de bine şi pot conduce la o agravare a multor boli respiratorii acute şicronice, dar şi cardiovasculare. Particulele fine (PM10, cudiametrul de până în zece micrometri) pot pătrunde adânc în plămâni şi inflama sau agrava boli cardiace şirespiratorii. Particule şi mai fine, cu diamtrul de 2,5 micrometri (PM2.5) pot cauza probleme de sănătate şi mai grave, în­trucât pătrund şi mai adânc în plămâni.

Acest tip de poluare cu particule fine a înregistrat o scădere de mai mulţi ani, însă există în continuare zone în care această valoare este depăşită. În pofida acestei scăderi, însă, nivelul poluării aerului în 2019 continua să depăşească nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de 10 ìg/m3 în medie anual.

Citește și: „STOP. Azi mașina stă pe loc” – Vinerea verde sărbătorită la Primăria Mioveni

Potrivit Eurostat, în patru state membre ale Uniunii Europene, concentraţia medie anuală a particulelor fine (PM2.5) înregistrează cele mai mari niveluri, şi anume în Bulgaria (19.6 ìg/m3), Polonia (19.3 ìg/m3), România (16.4 ìg/m3) şi Croaţia (16.0 ìg/m3). Estonia (4.8 ìg/m3), Finlanda (5.1 ìg/m3) şi Suedia (5.8 ìg/m3) înregistrează cea mai mică concentraţie.

Articol preluat din Bursa.ro

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

1 Comentariu

  1. ” Eurostat: România printre cei mai mari poluatori „. H’asa se-ntampla pe cand neste k kti imputiti/ cocotati in mot, tot amusina la greu sparcuiturile altora ; dara te-acuza . Romania … groapa de gunoi a Europei.
    Ratan imputit/adrian severin, ratan scarbos/adrian nastase … si-altii ca voi/tot imputiti, ce’ce-ti ?!
    … // Sa nu dea Dumnezeu, cel sfant …! //