Web Analytics

Europa Liberă: Propagandă pe bani publici la TV. Publicul nu ştie când se uită la o emisiune plătită de partide

de | 22.09.2021 21:26 | Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

Un telespectator care s-a uitat în 2021 la televiziunile din România nu îşi poate da seama când a urmărit o transmisiune plătită de un partid. Se poate constata o linie editorială a postului, dar fără o informare directă pentru telespectator, scrie jurnalistul Cristian Andrei în Europa Liberă.

Publicaţia citată a dezvăluit că aproape 25 de milioane de lei (5 milioane de euro) din subvenţia încasată au fost utilizaţi de partide pentru promovarea în presă şi propagandă.

Citește și: Scandal medico-legal în dosarul bărbatului omorât în bătaie de poliţişti la Autogara Sud Piteşti! INML a trimis înapoi raportul de autopsie

Dacă PSD a refuzat să dezvăluie cu cine a încheiat contractele, informaţiile publice arată că suma cheltuită este de peste 15 milioane de lei în doar şase luni. PNL a prezentat şi destinatarii sumelor, 1,3 milioane de lei plecând lunar din conturile partidului pentru promovare în presă şi propagandă. Pe listă se află firme apropiate de Realitatea Plus, B1 TV, RTV, Newsweek sau PS News.

Cu toate acestea, publicul nu este corect informat. Există un traseu al banilor, care face ca la telespectator să nu ajungă informaţia că urmăreşte un produs plătit de un partid.

Partidele primesc lunar rapoarte detaliate privind serviciul prestat pentru care plătesc sumele din subvenţie, bani primiţi de la bugetul de stat. Astfel, liderii formaţiunilor politice ştiu ce se întâmplă cu banii pe care i-au dat.

Nu prezintă însă aceste informaţii şi publicului, cel care plăteşte, de fapt, indirect reclama de la televizor a partidelor. În cel mai bun caz, răspund solicitărilor primite legate de firmele cu care au încheiat contractele.

Citește și: Falimentul City Insurance arată noul CARITAS: piața de asigurări RCA din România – adevărată fabrică de bani pentru susținătorii fraudelor

Spre exemplu, PSD-ul condus de Marcel Ciolacu blochează accesul la orice informaţie legată de banii cheltuiţi, sub pretextul că raportează Autorităţii Electorale Permanente. PNL şi USR PLUS, care funcţionează după aceeaşi lege, oferă astfel de informaţii generale, ceea ce arată că PSD ţine în mod intenţionat totul sub cheie.

Articolul integral aici.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii