Un telespectator care s-a uitat în 2021 la televiziunile din România nu îşi poate da seama când a urmărit o transmisiune plătită de un partid. Se poate constata o linie editorială a postului, dar fără o informare directă pentru telespectator, scrie jurnalistul Cristian Andrei în Europa Liberă.
Publicaţia citată a dezvăluit că aproape 25 de milioane de lei (5 milioane de euro) din subvenţia încasată au fost utilizaţi de partide pentru promovarea în presă şi propagandă.
Dacă PSD a refuzat să dezvăluie cu cine a încheiat contractele, informaţiile publice arată că suma cheltuită este de peste 15 milioane de lei în doar şase luni. PNL a prezentat şi destinatarii sumelor, 1,3 milioane de lei plecând lunar din conturile partidului pentru promovare în presă şi propagandă. Pe listă se află firme apropiate de Realitatea Plus, B1 TV, RTV, Newsweek sau PS News.
Cu toate acestea, publicul nu este corect informat. Există un traseu al banilor, care face ca la telespectator să nu ajungă informaţia că urmăreşte un produs plătit de un partid.
Partidele primesc lunar rapoarte detaliate privind serviciul prestat pentru care plătesc sumele din subvenţie, bani primiţi de la bugetul de stat. Astfel, liderii formaţiunilor politice ştiu ce se întâmplă cu banii pe care i-au dat.
Nu prezintă însă aceste informaţii şi publicului, cel care plăteşte, de fapt, indirect reclama de la televizor a partidelor. În cel mai bun caz, răspund solicitărilor primite legate de firmele cu care au încheiat contractele.
Spre exemplu, PSD-ul condus de Marcel Ciolacu blochează accesul la orice informaţie legată de banii cheltuiţi, sub pretextul că raportează Autorităţii Electorale Permanente. PNL şi USR PLUS, care funcţionează după aceeaşi lege, oferă astfel de informaţii generale, ceea ce arată că PSD ţine în mod intenţionat totul sub cheie.
0 Comentarii