Web Analytics
scris joi, 22.04.2021

Euharistia sau frângerea pâinii

Întrebat într-un interviu celebru dacă crede în Dumnezeu, Carl Jung, părintele psihologiei analitice, a răspuns că el nu are nevoie să creadă în existența Sa, pentru că el știe de existența Sa.
Această afirmație a intrigat și a produs multe cereri de explicații către faimosul psihiatru elvețian. Jung a oferit următoarele observații: religia este un fapt universal în istoria omenirii, religia își are rădăcini în inconștientul colectiv și figura lui Iisus este un simbol foarte puternic în mintea a miliarde de oameni.
Jung se referă la El ca la eroul nostru cultural și psihologia analitică ca fiind reprezentarea sinelui. În religie sinele este simbolizat prin cruce și arată totalitatea opușilor care se completează și nu se anulează.
Explicația dată se bazează pe un adevăr pe care majoritatea îl știm, dar puțini îl putem explica, și anume că Dumnezeu este în noi.
Cuvintele lui Iisus Hristos “luați această pâine, că este trupul Meu, și beți acest vin, că este sângele Meu,” arată, la un nivel simbolic, uniunea cu divinul prin acest act ritualic. O fațetă importantă a ritualului se arată prin punerea la dispoziție a celui care oferă și a celui care primește. Transformarea este prezentă în ritual și arată unirea divinului cu materia.
Misterul euharistiei se află în umilința celui care o trăiește în fața transcendenței. Oamenii se lasă cuprinși de acest mister și misterul este în afara umanității: o putere suverană liberă de limitare, ca și lumina din întuneric.
Odată ce ne eliberăm de propriile prejudecăți în ceea ce privește miracolul euharistiei, realizăm că Mântuitorul a adus o veste minunată: Dumnezeu este iubire și toți sunt copiii Săi. În fața Lui suntem acceptați indiferent de cum suntem și de ce greșeli am făcut și acceptarea produce, la nivel psihologic, transformare.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog Clinica Senex
www.clinicasenex.ro

Euharistia sau frângerea pâinii

Citește și Influenţa simpatiei în manipulare

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită