Web Analytics

Estera Stămoiu: INVESTIȚIILE ÎN ASISTENȚII MEDICALI, CHEIA ATINGERII OBIECTIVULUI ,,O LUME FĂRĂ TUBERCULOZĂ!”

de | 24.03.2022 11:57 | Actualitate, Politica si Administratie

Poate nici una dintre bolile care au format obiectul medicinei nu au pus la mai grea încercare mintea omenească decât tuberculoza.” – Marius Nasta în teza de doctorat

Tema din anul 2022 a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei este ,,Investește ca să stopezi TBC-ul. Salvează vieți!” și reiterează nevoia de a investi în resursa umană pentru a atinge obiectivele globale de stopare a epidemiei de TBC.

Raliindu-se acestei teme, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali Filiala Argeș marchează această zi, având în vedere impactul major al acestei afecțiuni asupra societății în general și al familiei în special, acordând, și în acest an, importanța cuvenită acestei problem de sănătate publică. În acest context, în noul număr al revistei PRO ASISTENT ARGEȘEAN, lansat chiar azi în format online, se alocă un spațiu generos temei, două dintre lucrările științifice abordând in extenso subiectul.

Lucrările științifice au fost elaborate de profesioniști în domeniul asistenței medicale, cu experiență vastă în specialitatea pneumologiei: Liliana David, asistent medical geneneralist principal la Spitalul de Pneumoftiziologie ,,Sfântul Andrei” Valea Iașului, și Ecaterina Lungu, asistent șef Secția II la Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung Muscel. Ambele lucrări au ca scop principal pe de o parte atragerea atenției asupra unei afecțiuni ce poate fi vindecată, iar pe de altă parte scot în evidență importanța modului în care societatea are nevoie să se raporteze corect la persoanele diagnosticate cu TBC, precum și nevoia de a empatiza cu acestea.

În lucrarea ,,Tuberculoza este un diagnostic, nu un stigmat!”, Ecaterina Lungu subliniază faptul că ,,stigmatizarea este la fel de dureroasă ca boala”.

Din acest motiv, spune asistenta medicală de la Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung Muscel ,,rolul nostru, al asistentului medical, devine fundamental în prevenirea răspândirii bolii. Suntem parte dintr-o comunitate internațională de practicieni. Prin efort, competențe și profesionalism vom participa activ la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, țintind în special asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării tuturor, la orice vârstă.(…)Tuberculoza nu trebuie privită cu dezgust, ci ca o problema serioasă, cu cauze cunoscute, dar și cu soluții la îndemână, care trebuie rezolvată. O viață echilibrată, cu mese la intervale regulate, fără excese alimentare, fără consum de alcool, fără deprivare de somn, vor duce la o reluare a activității fizice și reîntoarcere la locul de muncă și la o viață normală uneori chiar înainte de încheierea tratamentului medicamentos. Care sunt condițiile pe care trebuie să le respecte pacientul ca să se vindece de tuberculoză? Este datoria comunității să înțeleagă că un pacient vindecat este o persoană redată familiei și societății în totalitate, de aceea orice efort trebuie îndreptat pentru acest atingerea acestui scop.”. Autoarea lucrării a acordat un loc important profilaxiei.

Citește și: Pitești. A demarat campania de colectare a deșeurilor voluminoase

,,Cea mai bună metodă de prevenție a tuberculozei este vaccinarea. Vaccinul împotriva TBC se numește BCG (Bacillus Calmette-Guérin, denumit astfel după medicii francezi care l-au inventat) și face parte din schema pentru România. Vaccinul antituberculoză se administrează nou-născuților în primele 2-7 zile de viață și, conform studiilor, asigură o imunitate de cel puțin 15 ani, însă acest aspect depinde de la persoană la persoană, în funcție de anticorpii dezvoltați după vaccinare. Chimioprofilaxia: impiedică dezvoltarea unei tuberculoze active la persoanele care au venit în contact cu o sursă de infecție. Se adresează în special copiilor și adolescenților cu IDR >10 mm, dar și persoanelor imunosupresate cu IDR >5 mm.

Controlul transmiterii infecției TB – măsuri generale:

– izolarea și tratamentul prompt al bolnavilor diagnosticați;

– igiena tusei- previne răspândirea bacililor în atmosferă;

– scăderea densității bacililor în aerul din spațiile închise: ventilație eficientă, lumină naturală (radiația solară), lămpi cu radiații ultraviolete;

– însuşirea unui stil de viaţă sănătos (mese regulate, evitarea fumatului, a consumului de alcool şi droguri), evitarea locurilor aglomerate;

– prezentarea în cel mai scurt timp la medic în cazul apariţiei simptomelor descrise mai sus;

– prezentarea la Dispensarul Teritorial de Pneumoftiziologie dacă aţi venit în contact cu o persoană bolnavă de TB;

– profilaxia infecţiei HIV/SIDA (poate duce la apariţia tuberculozei la persoanele infectate TB prin scăderea imunităţii organismului);

– campanii de informare despre TB îndreptate în special către categoriile sociale defavorizate”.

Autoare a lucrării ,,Tuberculoza – Drumul de la infectare până la vindecare”, Liliana David, asistent medical geneneralist principal la Spitalul de Pneumoftiziologie ,,Sfântul Andrei” Valea Iașului, a evidențiat toate etapele pe care le parcurge o persoană diagnosticată cu tuberculoză. A pus accent însă pe un aspect esențial care pune în pericol vindecarea pacienților:

,,Tratamentul trebuie urmat cu conştiinciozitate aproximativ şase luni. Capcana vine de la faptul că, după 2-3 săptămâni de la începerea terapiei, bolnavul începe să se simtă bine, îi revine pofta de mâncare, nu prea mai tuşeşte şi, dacă nu este supravegheat, este tentat să renunţe cu de la sine putere la tratamentul zilnic. Tocmai de aceea bolnavii sunt internaţi circa trei luni, iar apoi sunt obligaţi să vină zilnic la dispensarele teritoriale pentru a înghiţi medicamentele sub privirile cadrelor sanitare. Şi perioada de spitalizare obligatorie de circa trei luni se justifică şi faptul că la externare bolnavul nu mai este contagios. În lumea largă, chiar şi în ţările bogate, a revenit tuberculoza. Şi partea rea este că formele actuale de TBC sunt rezistente la medicamente. Asta sporeşte riscul de complicaţii, de prelungire a bolii, necesită şi operaţii de sacrificare a unei părţi de plămân, iar costul terapiei cu medicamente sofisticate ridică foarte mult costurile”.

Mesajul președintului OAMGMAMR Filiala Argeș, Estera Stămoiu, asistent medical cu o experiență de peste cincisprezece ani în pneumologie, țintește, cu acest prilej, nevoia de investiții în forța de muncă din sănătate:

Citește și: Argeș. 21 de persoane depistate lucrând la negru. Angajatori amendați

,,Asistenții medicali au un rol unic, determinant, în lupta împotriva TBC. Investiția în educație, în formarea asistenților medicali experimentați în activitatea de prevenire, îngrijire și tratare reprezintă cheia atingerii obiectivului anului 2030 ,,O lume fără tuberculoză!”. Investițiile în forța de muncă din sănătate rămân o strategie demonstrată de îmbunătățire a sănătății în cadrul comunităților. Le mulțumesc celor aproximativ 150 de asistenți medicali care activează în unitățile sanitare de profil din județ pentru eforturile constante, pentru profesionalismul și empatia manifestată în îngrijirea pacienților cu tuberculoză fideli motto-ului ,,Empatizăm, nu stigmatizăm!”.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *