Web Analytics
scris joi, 25.09.2014

Epopeea argeşeană de pe Nanga Parbat, prezentată la Biblioteca Judeţeană

Chiar cei doi argeșeni participanți la expediția românească de anul trecut, de pe vârful Nanga Parbat, din Himalaya, Teofil Vlad și Marius Gane, au fost cei care au depănat povestea ai cărei eroi principali au fost. Marți, 16 septembrie, Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” a fost ocupată în întregime de participanți la eveniment, în marea lor majoritate alpiniști și iubitori ai muntelui. Cei doi membri ai expediției sunt totodată și membri ai serviciului județean Salvamont. Marius Gane are în palmares chiar Everestul, el fiind al patrulea român care a reușit performanța de a urca pe Acoperișul Lumii, iar Teo Vlad se pregătește ca, la anul, să fie al cincilea. Însă când vine vorba despre cele mai înalte piscuri muntoase, argeșenii au mai reușit o performanță: „dintre cei 10-12 români care au urcat vârfuri de peste 8000 m, patru sunt argeșeni”, ne-a spus Marius Gane. Bruno Adamcsek, Zsolt Torok, Aurel Sălășan, Marius Gane și Teofil Vlad au fost cei cinci români care au urcat pe Nanga Parbat, uriașul de 8126 m, al nouălea vârf ca mărime, din lume.
În cadrul evenimentului, Teo Vlad a îndeplinit rolul de narator în paralel cu prezentarea unui slideshow cu imagini din timpul expediției. Spre deosebire de ruta clasică, pe versantul Diamir, folosită de mai toți alpiniștii, cei cinci români au abordat ascensiunea pe versantul Rupal, care, de la bază până la vârf, prezintă cea mai mare diferență de nivel din lume, și anume 4600 m. Motivul alegerii lor a fost acela de a nu merge pe o rută ceva mai aglomerată, cum era cea clasică, pe Diamir. Așa au ajuns să fie singura expediție de pe versantul Rupal. Și nu doar atât. Alegerea pe care au făcut-o probabil că le-a salvat viața, pentru că exact la vremea aceea, când argeșenii noștri escaladau vârful pakistanez, pe versantul Diamir a avut loc un atentat în care au fost uciși toți cei zece alpiniști ce se aflau în tabăra de bază. Nu a fost singurul pericol pe care au reușit să-l depășească, ci au avut de luptat și cu viscolul (chiar dacă, în general, vremea a ținut cu ei) și cu lipsa apei, când s-a terminat gazul și nu au mai avut cu ce topi zăpada.
Patru din cei cinci membri ai expediției românești pe masivul Nanga Parbat au reușit să atingă vârful. „Rata de succes a fost una deosebită: 4 din 5 să ajungă pe vârf se întâmplă foarte, foarte rar.”, a explicat Marius Gane.
Succesiunea de imagini selectate de alpiniști pentru a-și ilustra prezentarea spune ea însăși o poveste captivantă, cea a încleștării omului cu muntele, cu zăpada, cu aerul rarefiat care îți taie respirația, condiții specifice giganților de piatră de peste 8000 de metri, așa-numiții „opt miari”, cum îi numesc alpiniștii. Gazda evenimentului, directorul bibliotecii, Octavian Sachelarie, chiar le-a propus celor doi alpiniști argeșeni, Marius Gane și Teo Vlad, deschiderea în cadrul Bibliotecii Județene a unei expoziții foto cu imaginile imortalizate de ei pe parcursul expediției.
Adriana Gândilă

Epopeea argeşeană  de pe Nanga Parbat, prezentată la Biblioteca Judeţeană

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită