Web Analytics

Epoca şi personalitatea lui Mircea cel Bătrân, expoziţie la Biblioteca Judeţeană Argeş

de | 20.09.2018 14:00 | Cultură

Așa cum v-ați obișnuit, în fiecare lună Secţia Ştiinţă şi Tehnică aduce în prim-plan personalităţi politice, istorice şi culturale care au dat viaţă şi strălucire judeţului Argeş.
În septembrie venim în întâmpinarea dumneavoastră cu o expoziţie de carte, intitulată sugestiv „Epoca şi personalitatea lui Mircea cel Bătrân”.
Mircea cel Bătrân (1386-1418), fiul lui Radu I şi fratele lui Dan I, reprezintă o personalitate de seamă a istoriei noastre. În timpul domniei sale Ţara Românească are cea mai mare întindere. „Domnia lui Mircea cel Bătrân a fost una dintre cele mai rodnice pe tărâmul vieţii de stat propriu-zise; structurile statului se întăresc atunci, graţie măsurilor luate de voievodul român, inclusiv pe plan instituţional (şi corespunzător unor cerinţe obiective), în viaţa economică, socială, în administraţie şi în organizarea militară. Mircea cel Bătrân, mai mult decât înaintaşii săi, a consolidat alianţa cu ţara frăţească vecină Moldova, contribuind în mare măsură la sudarea unităţii întregii suflări româneşti de la începutul veacului al XV-lea. În sfârşit, alt merit istoric: Mircea cel Bătrân este acela care a desăvârşit unitatea însăşi a Ţării Româneşti, prin alipirea Dobrogei la trupul ţării” (Nicolae Constantinescu).
Expoziţia reuneşte lucrări istorice din fondul Secţiei Știinţă şi Tehnică și încearcă să contureze cât mai clar personalitatea marcantă a celui care ocupă un loc de seamă în galeria voievozilor, care au consfinţit pe câmpul de luptă libertatea pământului românesc.
Zina Ionescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii