Web Analytics

Epidemia de pestă porcină îi îngrijorează pe cei doi mari producători din Argeş

de | 9.08.2018 15:00 | Economie

Zeci de mii de animale sacrificate doar în zona de sud-vest a țării, autorități care par din nou depășite de situație, spectrul unei epidemii naționale și o spaimă greu de descris care i-a cuprins deopotrivă atât pe țărani, cât și pe marii crescători de animale. Acesta este, în linii mari, tabloul zugrăvit de câteva săptămâni de pesta porcină africană în România, un tablou care pentru țăranul român poate anunța lipsa de pe masă a unui aliment de bază, carnea de porc, iar pentru fermierul român falimentul. Legat de această situație am discutat cu reprezentanții a două mari ferme pentru creșterea porcilor din zonă.

Cătălin Ene, “Macro Suin”: „Pentru noi acest virus ar putea însemna închiderea afacerii”

Cătălin Ene, unul dintre patronii “Macro Suin”, companie care deține o fermă de creștere a porcilor la Costești, ne-a declarat următoarele: „Suntem îngrijorați de ceea ce se întâmplă, pentru că vorbim despre un virus care circulă și care se răspândește destul de repede, vorbim despre o situație evoluează cu o viteză destul de mare, vorbim despre un fenomen care, așa cum se manifestă acum, tinde să se extindă la nivelul întregii țări. E adevărat că am luat măsuri speciale la ferma noastră, dar e la fel de adevărat și că, în ciuda acestora, suntem în pericol în fața acestui virus. Virusul există, e real, nu e nicio fabulație și nimic subteran în acest context, așa cum se mai speculează, vorbim, deci, despre o situație reală și foarte gravă. Ce ar însemna pentru noi o contaminare în fermă cu pesta porcină africană? Ar însemna nu doar pierderea ca valoare financiară a celor peste 27.000 de porci pe care îi avem acum în fermă, ar putea însemna, pur și simplu, pierderea afacerii, chiar închiderea ei”.

Ionel Chiriac, „Danbred”: „Repunerea în activitate a fermei afectate ar dura peste doi ani”

La rândul său, Ionel Chiriac, directorul “Danbred”, societate cu acționarat majoritar danez, care deține trei ferme de porci în localitatea argeșeană Slobozia, ne-a spus: „Suntem, bineînțeles, îngrijorați, chiar dacă avem condiții de biosecuritate foarte bune, la standarde foarte înalte. Încă de la început la noi s-a pus foarte mare accent pe biosecuritate. Am avut și ședințe, unele speciale și mai lungi decât de obicei, cu angajații, pentru a discuta pe această temă, suntem în contact permanent cu autoritățile, dar vorbim, totuși, despre un virus a cărui răspândire este imprevizibilă. Îngrijorarea noastră este legată mai degrabă de mistreți, dat fiind că una dintre fermele noastre este la câteva sute de metri de una din pădurile din zonă, pădure care este populată și de mistreți. Ca soluție la ora actuală nu există altceva decât uciderea porcilor din focarele de boală, uciderea preventivă a porcilor din acele zone și monitorizarea și uciderea efectivelor de mistreți din focare. Noi avem la Slobozia trei ferme, care totalizează peste 44.000 de porci. Vă dați seama că situația e delicată, pentru că repunerea în funcțiune a unei ferme afectate de un astfel de virus ar dura peste doi ani, timp în care pierzi piață, pierzi angajați, pierzi, practic, tot. Asta, bineînțeles, dacă după un astfel de eveniment mai ai curaj să te apuci tot de creșterea porcilor”.

Florin Silvestru

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii