Web Analytics
scris marți, 04.06.2024

Emisiune filatelică dedicată boierilor Golescu la 85 de ani de la înființarea Muzeului Golești

Miercuri, 5 iunie 2024, dată la care se sărbătoreşte şi Ziua Naţională a Învăţătorului, la Muzeul Goleşti va avea loc lansarea albumului „Promotori ai Școlii românești. Familia Golescu”, realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Argeş.

Emisiune filatelică dedicată boierilor Golescu la 85 de ani de la înființarea Muzeului Golești

Evenimentul se derulează în locul în care a fost înfiinţată prima şcoală cu predare în limba română din Ţara Românească. Este Şcoala Slobodă Obştească, înfiinţată de banul Radu Golescu prin resurse personale şi la care aveau acces toţi copiii, indiferent de situaţia financiară a familiilor lor.

Şcoala de la Goleşti a rămas apoi în grija marelui cărturar, Dinicu Golescu, şi a luminat mintea a mai multor generaţii de copii, care, fără sprijinul boierilor Golescu, nu ar fi putut să aibă acces niciodată la educaţie, adică la adevărata libertate.

Citește și Louis Vuitton, acuzat că a integrat cămașa tradițională din Mărginimea Sibiului în noua colecție

În urmă cu 85 de ani, la 7 iunie 1939, regele Carol al II-lea a semnat decretul regal prin care conacul boierilor Golescu a devenit cee ace cunoaştem cu toţii astăzi, Muzeul Goleşti. Gestul lui Carol al II lea a fost unul de respect profund şi recunoştinţă pentru tot ceea ce, de-a lungul secolelor, boierii Golescu au făcut pentru neam şi ţară.

După 85 de ani, Consiliului Judeţean Argeş, prin președintele Ion Mînzînă, a adus boierilor Golescu un omagiu profund şi o recunoştinţă demnă de ei prin sprijirea apariţiei unei emisiuni filatelice, compuse din compusă din două mărci poștale, o coliță dantelată și un plic „prima zi”.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită