Web Analytics

Eminescu, elogiat de Asociaţia Culturală „Rovine”, la Ţuţuleşti

de | 18.06.2020 13:06 | Cultură

Asociaţia Culturală „ROVINE” – Ţuţuleşti a comemorat împlinirea a 131 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu, „Luceafărul poeziei româneşti”, la sediul său din comuna Suseni. Aici, în „Cerdacul cu poezie” și în sălile micului Muzeu Etnografic Sătesc „Dâmbovnic” de curând inaugurat, au fost prezenți intelectuali de marcă din Piteşti, respectiv universitarul George Ene, scriitoarea Nuşa Cantemir, col. Ion Viman, ingineri, economişti, învăţători, profesori, medici, farmaciști, elevi de la Şcoala Gimnazială „Marin Branişte” şi, respectiv, Şcoala Primară „Gheorghe Toma”, săteni şi membri ai asociaţiei – profesor Ion Alexandru, poeta şi traducătoarea Paula Romanescu, ec. Violeta Anton şi gl.bg. (ret) dr. ing. Constantin Anton.
S-au cântat pentru început romanţe pe versurile poetului, apoi prof. dr George Ene a vorbit despre poetul patriot şi jurnalistul Eminescu, despre modul cum acesta a ilustrat prin întreaga sa creaţie dragostea de ţară şi adevărul în istoria nu întotdeauna binevoitoare cu neamul românesc. Poeta Paula Romanescu a prezentat un moment liric de mare încărcătură emoţională, îmbinând poeme întregi sau fragmente poetice din creaţia mai multor poeţi români din secolul al XIX-lea până astăzi.
A fost lansată şi cea mai nouă realizare a sa de antologatoare şi traducătoare, amplul volum bilingv româno-francez „Mihai Eminescu, „Vreme trece, vreme vine / Passe le temps, vient le temps”, Editura Tiparg, Piteşti, 2020, apărut în Colecţia „Biblioteca Curtea de la Argeş”, coordonator, academician Gheorghe Păun.
Dacă mai amintim şi de donarea către muzeu a portretului lui Eminescu (tehnica metaloplastie, aflat în colecţia poetei), realizare a sculptorului Constantin Samoilă din Piteşti, putem spune că Eminescu a fost şi el prezent în satul cu Rovine.
Col. (ret) Viman Ion a venit cu date despre activitatea lui Mihai Eminescu ca jurnalist, student la Berlin, preocupat de studii privind istoria românilor, studii filosofice, creaţie poetică şi, nu în ultimul rând, iubirea de o viaţă care i-a fost muza lui dragă – Veronica Micle. Apoi, Violeta Anton a citit o variantă a celebrei ”Doine”. Profesorul Ion Alexandru, un împătimit de poezie, el însuşi creator de poeme, prezenţă activă şi valoroasă la şedinţele de cenaclu literar din cadrul Centrului Cultural Piteşti, a recitat poezia „Eminesciană”, iar câţiva elevii au recitat poezii din opera marelui poet. Au urmat multe întrebări, în special din partea elevilor, în legătură cu cele petrecute în „Cerdacul cu poeme” din acea zi de duminică, 14 iunie. Semn bun: interesul pentru Eminescu rămâne viu.
Gl. bg. (ret) dr. ing. Anton Constantin

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii