Web Analytics
scris marți, 23.01.2024

Elevii Școlii de Maiștri și Subofițeri Basarab I, rezerviști și civili s-au prins în horă la Muzeul Golești

În ajunul sărbătorii Micii Uniri de la 24 ianuarie, Muzeului Golești i s-au alăturat Școala Militară de Maiștri și Subofițeri, „Basarab I” , Cercul Militar Pitești, Biblioteca Județeană” Dinicu Golescu”, Organizația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere,” Basarab I” și Asociația Culturală „Rovine”.

Elevii Școlii de Maiștri și Subofițeri Basarab I, rezerviști și civili s-au prins în horă la Muzeul Golești

În cadrul simpozioanelor tematice care s-au derulat astăzi, la Golești, specialiștii muzeului, dr. în istorie, Cristina Botoghină și dr. în istorie, Gerard Călin, precum și ceilalți participanți au evocat momentul de mare însemnătate istorică de la 1859.

Citește și Cenușăreasa, la Filarmonica Pitești 

Despre cum s-a înfăptuit Unirea a vorbit Gerard Călin, șef-secție Aer Liber și Etnografie,  detaliind contextul internațional de la jumătatea secolului al XIX-lea, activitatea generației pașoptiste și unioniste în vederea realizării acesteia. De asemenea, au fost evocate personalitatea domnitorului Al. I. Cuza și cea a soției sale, Elena Cuza. Cristina Boțoghină, șef-secție Istorie-Pedagogie, a prezentat biografia doamnei Elena Cuza, femeia de o delicatețe și o loialitate exemplare față de țară și domnitorul ei. S-a evocat colaborarea și prietenia dintre doamna E. Cuza și Anica Davila, descendenta lui Dinicu Golescu, în efortul lor comun de a oferi copiilor orfani un adăpost și educația atât de necesară.

Continuând seria evocărilor, dl. Ion Catinca a prezentat steagul armatei române din timpul lui Cuza și cuvintele vibrante pe care Domnitorul le-a adresat ostașilor cu ocazia înmânării acestuia detașamentelor de luptă. Au mai luat cuvântul doctor Vasile Munteanu, profesor Constantin Vărășcanu, colonel (R) Ilie Stoica și plutonier adjutant (R) Andrei Ionescu. Cu această ocazie, artistul Constantin Samoilă a donat muzeului o lucrare care-l reprezintă pe Domnitorul Unirii de la 1859, executată în tehnica metaloplastiei, care va îmbogăți colecția de portrete executate în același stil și care au intrat deja în patrimoniul instituției noastre.

Din partea Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești a luat cuvântul plutonier-adjutant principal Marian Burcea care a evocat contribuția lui Al. I Cuza la dezvoltarea școlii militare românești. Școala militară care azi își are sediul în Pitești a fost înființată în 1863, la Iași, în vremea domniei lui Cuza.

Corul veteranilor „Mihai Viteazu”, dirijat de dl. Nicolae Perniu, a încheiat sesiunea aniversară prin intonarea de cântece patriotice, printre care „Pe al nostru steag e scris Unire”.

Citește și Peste 50% dintre copiii din România vor să plece din țară. Motivele

La final, steagul Unirii și steagul României de azi au fluturat în timp ce răsuna ritmul binecunoscut al Horei Unirii și se auzeau cuvintele patriotice lui Vasile Alecsandri.

Elevii Școlii de Maiștri și Subofițeri Basarab I, alături de rezerviștii în uniformă militară, de asemenea, și de civilii veniți chiar și din județe învecinate s-au prins în fața conacului Goleștilor.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *