Web Analytics

Elevii piteşteni transmit mesaje despre droguri prin aplicaţii criptate

de | 23.11.2017 11:48 | Dezvăluiri

10 stefania elena stefan# Dezvăluirea aparține Ștefaniei Elena Ștefan (foto), vicepreședinte al Consiliului Județean al Elevilor Argeș, cu care ziarul nostru a realizat un interviu care ar trebui să dea de gândit tuturor  # Adolescenta de la Colegiul Zinca Golescu, implicată în 11 proiecte de voluntariat în 2016, trage un tulburător semnal de alarmă: „Campaniile antidrog din Argeș sunt absolut ineficiente”

Se consumă droguri în școlile și liceele din Pitești, și nu de azi, de ieri, ci de ani buni. Și în tot acest timp reacția autorităților a fost una mai mult decât palidă, rezumându-se în cele mai multe cazuri la tot soiul de campanii stupide pe bani publici cu afișe și pliante sau la discursuri sforăitoare fără impact. Cazul lui Mihnea Untaru, elevul condamnat la șapte ani și jumătate pentru trafic internațional de droguri, e doar vârful unui iceberg. Și tocmai pentru a scoate autoritățile și societatea vizavi de această lipsă de reacție în cazul unei probleme acute, Jurnalul de Argeș declanșează din acest număr o campanie împotriva consumului de droguri în învățământ, o campanie menită și să trezească un număr cât mai mare de conștiințe privind riscurile uriașe ale consumului de droguri. O campanie în care vorbim cu subiect și predicat despre consumul de droguri din școli și licee. Iar prima interlocutoare este o tânără extrem de implicată și activă în proiectele tinerilor. Elevă la Colegiul Național „Zinca Golescu”, Ștefania Elena Ștefan (16 ani) este din februarie vicepreședintele Consiliului Județean al Elevilor Argeș.  Anul trecut a fost implicată în nu mai puțin de 11 proiecte de voluntariat și tot în 2016 a obținut premiul II la olimpiada județeană de istorie. În interviul pe care l-a acordat pentru Jurnalul de Argeș, Elena a vorbit foarte deschis despre consumul de droguri din școli și licee, precum și despre măsurile ce ar trebui luate de către autorități.
# Consumul de droguri în liceele din Pitești e un fenomen de mulți ani și în același timp foarte actual.
– Da, nu mai este de mult un subiect tabu. Toată lumea este conștientă că există fenomenul consumului de droguri în liceele din Pitești, dar nimeni nu vrea să recunoască, pentru că nu vrea să păteze imaginea liceului, a județului, a elevilor. Legat de consumul de droguri, nu mai există nici măcar acea ascundere. Foarte mulți tineri vorbesc legat de subiectul acesta.
# Știi sau ai auzit de cazuri de tineri din Pitești consumatori de droguri?
– Între tineri se vorbește. Și fie că îl cunoști sau nu pe respectivul consumator, ai auzit de la un prieten. Există și vor exista consumatori de droguri în liceele din Pitești. Am descoperit pe internet o statistică potrivit căreia în multe cazuri consumul de droguri începe în jurul vârstei de 14 ani.

„Există în Pitești consumatori de droguri care au 14 ani și chiar și vârste mai mici”

10 stefania elena stefan01# Tu știi elevi de 14 ani care au consumat droguri?
– Am primit mai multe sesizări telefonice și verbale la Consiliul Județean al Elevilor Argeș legat de liceeni consumatori de droguri. Știu și din auzite din diverse medii în care mi-am petrecut timpul. Da, există în Pitești consumatori de droguri care au 14 ani și chiar și vârste mai mici. De ce? Pentru că există anturaje, pentru că sunt un grup-țintă cei mai mici, sunt foarte creduli, se lasă foarte ușor influențați de cei mai mari, vor să aibă o anumită notorietate. Sunt foarte mulți tineri care fac acest lucru ca un fel de strigăt de ajutor. Există însă reversul medaliei deoarece atunci de cineva că e consumator de droguri sau că a încercat o dată, acea persoană își pierde credibilitatea și foarte mulți îl privesc cu alți ochi.
# Spuneai că ai primit sesizări la Consiliul Judeţean al Elevilor privind liceeni consumatori de droguri. Ce s-a ales de acele sesizări? Au ajuns la Poliţie, la BCCO?
– Sesizările au ajuns la conducerea liceelor. De acolo este la latitudinea conducerii liceelor ce face mai departe. Nu știu ce s-a întâmplat cu acele sesizări. Noi, ca reprezentanți ai elevilor, avem mai mult legătură cu drepturile și obligațiile lor.
# A avut Consiliul Județean al Elevilor Argeș sau are în proiect întâlniri cu Poliția legat de consumul de droguri din licee?
– Avem un proiect care va începe în această săptămână la Colegiul „Zinca Golescu”, vor fi reprezentanți din toate liceele. Vor veni cei de la DIICOT, vor face o prezentare. În anii trecuți, cei de la DIICOT aduceau materiale în care prezentau școlile de corecție și tinerii din acele locuri, ca o avertizare.
Rezolvarea privind consumul de droguri în licee nu va consta însă în faptul că vin cei de la DIICOT să ne facă o prezentare. Poziția noastră, ca entitate de reprezentare a elevilor, este aceea că ar fi mult mai bine dacă psihologii școlari și consilierii ar avea o implicare mult mai mare în viața elevului. Și spun asta deoarece în primul rând elevii care au probleme nu se vor duce la psiholog în primul rând de rușine, fie din cauza faptului că nu știu cum vor fi priviți ulterior de ceilalți. Plus că în România există percepția potrivit căreia te duci la pshilog dacă ești nebun. În loc să se facă unele ore ce nu sunt folositoare , ar putea să se facă o oră de consiliere cu elevii. Pentru că astfel am putea să ne educăm mult mai bine.
# Când ai auzit prima oară că se consumă droguri în școlile și liceele din Pitești?
– În școala primară. Erau deja știutele „magazine de vise”, care erau amplasate lângă școli. Și la o sută de metri de școala mea era un astfel de magazin. Drogurile au continuat să se distribuie în școlile și liceele din Pitești și după ce s-au închis „magazinele de vise”, prin 2013 dacă nu mă înșel.

„Campaniile antidrog ar trebui făcute prin cazuri concrete. Să fie aduşi tineri care au fost consumatori şi s-au reabilitat”

# De ce nu iau autoritățile din Argeș măsuri ferme legat de consumul de droguri în școli și licee? E lanțul slăbiciunilor prea mare?
– Cred că ne e mai ușor să negăm. Și totul pornește de la licee, care nu vor să își păteze imaginea. Piteștiul e un oraș mic și liceele trebuie să iasă în evidență prin prestigiu, nu prin astfel de elevi care consumă droguri.
Există campanii antidrog și au existat astfel de campanii în Argeș, dar problema e că ele sunt absolut ineficiente. Ca exemplu, lângă cabinetul medical de la mine din liceu era până nu de mult un afiș cu un film de groază din anii 70 și cu o frunză de marijuana. Un afiș total ineficient. Toată lumea încearcă să ne explice, dar în mintea copiilor și adolescenților s-a permanentizat ideea că nu se întâmplă nimic după aceste campanii antidrog.
# Cum ar trebui făcute aceste campanii antidrog?
– Prin cazuri concrete. Să fie aduși tineri care au fost consumatori de droguri și s-au reabilitat, să ne spună prin ce au trecut. Pe mine m-ar motiva mult mai mult dacă aș vedea o persoană reabilitată care și-ar împărtăși povestea. Pentru că noi ca nație suntem foarte ușor de influențat de puterea exemplului.

„Dacă un elev e consumator şi dealer, o să spună că e doar consumator”

# Ai auzit de cazuri de elevi care sunt și consumatori și distribuitori de droguri?
– Cred că e o lege nescrisă. Dacă un elev e și consumator și dealer, el o să spună că e doar consumator. Asta și pentru că e paranoia cu telefoanele ascultate.
# Cum distribuie atunci elevii drogurile ca să evite telefoanele ascultate?
– Avem social media ce criptează mesajele. În Snapchat de exemplu, mesajele se șterg imediat ce le-ai pus. Și WhatsApp criptează mesajele, iar apoi acestea se pot șterge foarte ușor. Nu trebuie să fii cunoscător ca să îți dai seama cum se poate proceda.

„În cazul lui Mihnea Untaru, ar fi fost mai adecvată o pedeapsă cu suspendare”

# Mihnea Untaru a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru trafic de droguri. Cum ți se pare pedeapsa?
– În mod evident, ce a făcut el e faptă penală, e o greșeală foarte mare. El era conștient de faptul că va ajunge la închisoare. Doar că trebuie să nu uităm că el e doar un elev, nu are experiență de viață. În opinia mea ar fi fost mai adecvată o pedeapsă cu suspendare și să îi fie recomandat un centru de reabilitare. Problema în România e reprezentată și de faptul că la noi sunt foarte puține centre de reabilitare. Din câte știu, majoritatea tinerilor care se droghează la noi ajung la Vedea.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii