Web Analytics

Elevă de 10 la bac din comuna Ţiţeşti: „M-a motivat dorinţa de a le demonstra celorlalţi că şi copiii de la ţară merită ascultaţi”

de | 19.07.2018 15:00 | Actualitate

Astăzi vorbim despre ambiție și hotărârea de a împlini un vis. Nu a crescut la oraș, ci în satul Bucșenești- Lotași, comuna Țițești, și spune cu mândrie că acest lucru a motivat-o să reușească tot ce și-a propus. Absolventă a Liceului „Iulia Zamfirescu” din Mioveni, Ionela Nicoleta Ilinca este unul dintre cei 9 elevi din Argeș care au obținut media 10 la bacalaureat în acest an și singura din Mioveni. În următorul interviu, tânăra de 19 ani vorbește despre ce a însemnat bacalaureatul pentru ea, despre voință, îndemnul către generația din care face parte, dar și despre pasiunile sale. Ionela nu crede în complexul elevului de la sat, își dedică timpul escapadelor pe munte, îi plac plimbările lungi și lectura, despre care spune că este „o bucurie pentru sufletul meu”, dar mai multe vă va spune chiar ea în rândurile ce urmează.
# Ce efort presupune un rezultat de 10 la bac? Care a fost cheia succesului pentru această reușită?
– Obținerea unui astfel de rezultat presupune multă muncă, renunțarea la anumite obiceiuri și multă voință. Nu cred că există neapărat o cheie a succesului, ci, pur și simplu, trebuie să fii determinat, să nu renunți și să te gândești întotdeauna la viitorul tău și la șansele pe care le ai și de care trebuie să profiți.
# Ai fost nevoită să renunți la anumite obiceiuri din viața ta pentru a te pregăti pentru examen?
– Da, aș fi ipocrită să spun că nu am renunțat la anumite lucruri în acest an. Ieșirile la terase, în parc, cu prietenii s-au împuținat, dar nu regret, sacrificiul a meritat, mai ales în condițiile în care viitorul meu era în joc.
# Ai simțit la un moment dat că ești copleșită de cantitatea de informații, că nu mai poți face față studiului?
– Cred că fiecare persoană care a învățat la modul serios pentru bac a avut momente în care ar fi vrut să renunțe. Și eu, asemenea lor, am trecut prin astfel de momente în care am clacat, dar din care am ieșit. Stăpânirea de sine este cea mai importantă și, după cum am mai spus, păstrarea calmului. Sunt de părere că, dacă te agiți și plângi, nu vei ajunge nicăieri, plus ca asta îți dăunează din punct de vedere al sănătății.
# Ce te-a motivat să nu renunți?
– Ceea ce m-a motivat, în special, a fost dorința mea de a le demonstra celorlalți că și copiii de la țară au ceva de arătat și merită ascultați, în ciuda faptului că oamenii judecă după aparență și în funcție de locul din care provii. Totodată, părinții mei m-au sprijinit foarte mult și mi-au fost alături, iar acest lucru m-a ajutat enorm.

„A fost destul de solicitant să fac naveta”

# Am înțeles că ai făcut naveta în timpul liceului. Nu a fost obositor?
– Ba da, a fost destul de solicitant, aveam momente în care ajungeam prima în clasă și stăteam singură până veneau și ceilalți colegi. Poate singurul aspect pozitiv a fost faptul că aveam mai mult timp să repet (zâmbește – n.red.).
# Care a fost materia ta preferată în liceu?
– Materia mea preferată a fost limba latină, deși, la început, nu mi se părea absolut deloc interesantă. Pe parcurs, am dezvoltat o pasiune pentru ea. Am participat la Olimpiadă, iar la etapa județeană am obținut locul I, toate acestea datorită domnului profesor Hoaghea Cristian, căruia îi sunt recunoscătoare. De asemenea, limba latină îți dezvoltă foarte mult capacitatea de a gândi și de a face conexiuni, este un fel de matematică, ce utilizează literele în locul cifrelor.
# Pentru ce facultate ai de gând să optezi?
– Voi opta pentru Facultatea de Științe Economice și Drept, specializarea Contabilitate și Informatică de Gestiune, din cadrul Universității din Pitești. Simt că asta mă reprezintă.
# Ce sfat oferi celor care au rămas dezamăgiți în urma rezultatelor de la bacalaureat?
– Sfatul meu pentru toți absolvenții de liceu și nu numai este să nu renunțe, să încerce în continuare și să aibă încredere în propriile forțe. Și, mai ales, să nu uite faptul că un rezultat bun sau foarte bun necesită și muncă pe măsură. În societatea actuală, fără „struggle” (luptă – n.red.) nu vei putea obține mai nimic.

***

De la Liceul „Iulia Zamfirescu” din Mioveni, Ionela și alte patru absolvente ambițioase cu medii cuprinse între 10 și 9,70 au fost răsplătite de autoritățile locale cu o excursie de o săptămână la mare.
„Am fost destul de surprinsă când am aflat acest lucru, nu mă așteptam, este un gest foarte frumos din partea Consiliului Local Mioveni și din partea Primăriei Mioveni”, încheie tânăra absolventă.
Mari Tudor

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii