Web Analytics
scris luni, 14.10.2024

Efectul premiului Nobel: coadă la literatură

 English Version

Efectul premiului Nobel: coadă la literatură

Oamenii sunt foarte atenţi la premii, fie că le primesc ei, fie că sunt acordate altora. Premiile validează cariere, cresc vânzările. Un foarte bun exemplu a venit la scurt timp după decernarea Premiului Nobel pentru Literatură. Coreea de Sud a fost cuprinsă de un val de entuziasm şi mândrie naţională, odată cu anunţul că scriitoarea Han Kang a devenit primul autor sud-coreean care primeşte prestigiosul Premiu Nobel pentru Literatură. Librăriile din toată ţara au fost asaltate de cititori, iar stocurile de cărţi ale romancierei au fost rapid epuizate, potrivit unui raport Reuters. Vânzările autoarei au crescut incredibil şi în alte ţări.

• O recunoaştere istorică pentru literatura sud-coreeană

Premiul Nobel pentru Literatură a adus o recunoaştere istorică atât pentru Han Kang, cât şi pentru literatura sud-coreeană. Cele mai populare cărţi ale autoarei, inclusiv „Vegetariana”, romanul său premiat anterior cu Man Booker International în 2016, s-au vândut în număr foarte mare, iar unele site-uri de librării au fost suprasolicitate din cauza traficului intens. Han Kang este cunoscută pentru proza sa poetică, delicată şi profund emoţionantă, iar cărţile sale explorează teme dificile şi dureroase din istoria Coreei de Sud. „Scrisul fiicei mele este foarte delicat, frumos şi trist”, a spus Han Seung-won, tatăl autoarei, un alt scriitor renumit în Coreea de Sud.

• Impactul traducerii în succesul internaţional

Un aspect esenţial al succesului internaţional al lui Han Kang a fost traducerea atentă a lucrărilor sale. „Vegetariana” este considerată un exemplu remarcabil de traducere literară, potrivit tatălui autoarei. El a subliniat că „modul în care traduci o frază tristă într-o altă limbă poate face diferenţa între succes şi eşec”. Alte romane ale lui Han, cum ar fi „Human Acts” şi „We Do Not Part”, abordează capitole întunecate din istoria sud-coreeană, inclusiv masacrul din Gwangju din 1980 şi epurările anticomuniste de pe insula Jeju, între 1948 şi 1954. Aceste cărţi au fost elogiate nu doar pentru frumuseţea lor literară, ci şi pentru impactul emoţional profund asupra cititorilor, mai ales a celor care au trăit evenimentele sau ale căror familii au fost afectate.

• O victorie emoţionantă pentru supravieţuitori şi familii

Câştigarea Premiului Nobel de către Han Kang a avut un ecou profund în rândul celor afectaţi de traumele istorice abordate în lucrările sale. Park Gang-bae, directorul unei fundaţii dedicate victimelor masacrului de la Gwangju, a declarat că a fost „bucuros şi emoţionat” de victoria autoarei. „Personajele din cărţile ei sunt oameni pe care îi întâlnim în fiecare zi, ceea ce face ca această recunoaştere să fie cu atât mai emoţionantă”, a spus acesta. Kim Chang-beom, liderul unei asociaţii pentru familiile victimelor masacrului din Jeju, a subliniat speranţa că lucrările lui Han Kang vor aduce alinare şi vindecare celor afectaţi de acele tragedii.

Citește și:

• Un refuz tăcut al sărbătorii

În ciuda succesului său, Han Kang a ales să evite lumina reflectoarelor. Han Seung-won a dezvăluit că fiica sa nu a dorit să ofere interviuri sau să organizeze conferinţe de presă în contextul unor conflicte grave care afectează în prezent lumea. „Cum ar putea sărbători, când oameni mor zilnic în conflictele din Rusia, Ucraina, Israel şi Palestina?”, a spus Han Seung-won, oferind o privire asupra modului în care fiica sa priveşte responsabilitatea artistică şi umană. Han Kang, care a primit vestea câştigării premiului cu doar câteva minute înainte de anunţul oficial, a fost atât de surprinsă încât iniţial a crezut că ar putea fi vorba de o înşelătorie.

Articol preluat din ziarul Bursa.ro

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită